|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugače pa še to..
Včeraj mi je prvič uspelo napisat test program(ček) za AVRja, ki je delal od prve.
Namreč, testiram komunikacijo med dvema uC jema, ki sta sedaj še 10cm vsaksebi, kmalu pa bo med njima cca 3km telefonske parice. Med njima bosta SP485. Upam, da bo neslo
Pa še nekaj, napol on topic.
Sem po skoraj tednu dela delavnico malce predelal. Prej je bilo šare toliko, da tudi piva ni bilo več možno na mizo postavit. Sedaj pa sem zmizaril nov regalček (šaro z mize je pospravila po škatlah žena - jaz sem prvi dan pospravljanja obupal) in sedaj je regal na mestu in se suši barva na njem. Kompjuter pa sem takoj postavil podenj in zagnal....
Je pa sedaj problem do mize priti, ko je vsa šara naokoli. Še kak teden dela
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
testiram komunikacijo med dvema uC jema, ki sta sedaj še 10cm vsaksebi, kmalu pa bo med njima cca 3km telefonske parice. Med njima bosta SP485. Upam, da bo neslo |
Hm hm
Zadeva je ponavadi deklarirana do nekje 1 km.
Poleg tega boš imel težave z nevihtami in ozemljitvijo. Vsaj na enem koncu linije, če ne na obeh, mora biti galvanska izolacija.
Jaz bi se tega lotil z audio transformatorji iz starih modemov ter FSK modulacijo.
Dve frekvenci bosta šli po mojem lažje po liniji kot 5V logika.
V vsakem primeru pa predlagam uporabo neke skromne hitrosti (recimo 1200 do 9600 baud) ter CRC ali vsaj checksum preverjanje veljavnosti paketkov.
p.s. Zadeva se mi zdi zanimiva - naredimo novo temo?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Nov 11, 2011 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
@aly:
Lahko malce dokumentiram, kako bo to šlo (pri meni gre pooočasi), seveda če je interes.
Za pokušino tri slikice. Testno poteka prenos pri 4800 baudih.
Nadaljevanje drugi teden, ko mi telefonisti pokažejo parico.
Opis: |
Testna naprava. Spodnji uC pošilja besedo TEST, ki jo zgornji uC izpiše. Vmes sta SP485 |
|
Velikost datoteke: |
598.64 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
Del oscilograma besede Test v mikrokontrolerskem RS232 načinu. Napetost med 0 in 5V |
|
403.69 KB |
3 krat |

|
Oscilogram besede Test v diferencialnem načinu. Napetost med -5 in 5V |
|
394.01 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Nov 11, 2011 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vidim tu še en problem - za RS485 rabiš 3 žice za komunikacijo.
A, B, GND.
Čip namreč ni vsemogočen in morajo biti vhodne linije nekje znotraj delovnega območja, ki je ponavadi +/- 7V max.
Na 3 km, sploh ob nevihti, boš to po moje težko do dosegel. Parica ima namreč samo dve žili in mase ne moreš potegnit...
Katero elektrarno pa boš nadziral?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Nov 11, 2011 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tokovna zanka?
Za tako razdaljo naj ne bi bil problem.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo pa sem spet prišel do svoje teme, pa šele sedaj sem opazil:)
Da bom naletel na probleme, mi je povsem jasno.
Ne gre za neko "hudo" komunikacijo. Moj "podatek" bo sedaj dolg samo osem bitov, se pravi osem stanj. Tudi prenos se bo izvajal kar poredko. Gre se za neko daljinsko signalizacijo. Nobenega krmiljenja -> torej tu ni centrala.
Na skupni signalni sistem bi (bom) namreč povezal eno našo trafo postajo brez posadke.
Najprej, da bi se mogoče kaj tudi naučil, sem želel poskusiti z neko modernejšo verzijo komunikacije, ki bi v osnovi (po potrebi v prihodnosti) lahko prenašala tudi večje količine podatkov.
Če to ne bo šlo, kot je želja, lahko še vseeno na oddajno stran dam čisto navaden rele, na sprejemno pa optokopler. Stara tehnika, ki ne zataji.
Ker so pa PTT kabli predvsem v energetskih kanalih - nad zemljo jih zunaj stavb ni, mogoče strela ne bo tak problem. Bomo videli.
Sedaj še čakam na parico, ker sva tako jaz kot telefonist zaposlena z drugimi stvarmi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Ker so pa PTT kabli predvsem v energetskih kanalih - nad zemljo jih zunaj stavb ni, mogoče strela ne bo tak problem. |
Nisem mislil direktnega udara. Ta bi itak pokuril vse kar se da.
Jaz vidim problem tukaj:
strela useka v daljnovod, nekaj gre v prvi strelovod, nekaj pa na žice. Po žicah pride do transformatorja, ker so (predivedevam da so) kakšne prenapetostne zaščite, ki višek odvedejo v zemljo. Zaradi tega se lokalni potencial zemlje (ozemljitev postaje in bližnjih objektov) dvigne za par sto voltov (teoretiziram). To napetost bi galvanska ločitev zdržala brez težav, če pa je linija direkt na čip bi bilo pa bolj veselo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na takšni razdalji 485 brez galvanske ločitve ne bo dolgo delal. S tem, da zadeva sploh ne bo delovala samo z eno parico, kot ti je že aly povedal, ker rabiš še tretjo žico - maso.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nimam pojma o prenosu podatkov. . Če pa dovolite moje razmišljanje.
Na 1 km in 1 leto se zna zgodit kar nekaj stvari.
Od tega, da 10 ton traktor "čez pelje" do tega da sterela "vseka" v bližnjo smreko. Nekatere so opozorili o "napetosti koraka". Ko strela "seka" imej nogi čim bolj skupaj!!!!
Tako da na 1 km razdalje bo po moje težko tako amatersko zagotoviti zanesljivo komunikacijo med napravami. Morda RS424 - tokovna zanka.
Glej začetek! In predvidi motnje. Če je stvar, ki krmili pomembnejšo zadevo. Premisli.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš samo 8 stanj je mogoče varianta nekaj, kar se je včasih uporabljalo za daljinski prenos alarma - šlo pa je z avdio signali - recimo 2 k pisk je pomenil nulo, 4 k pa enko...zadeva je delovala dosti več kot samo 3 km daleč preko telekomovih paric. Zadeva je gotovo obupno počasna, ampak z obzirom na situacijo bi lahko prenašal en bit na sekundo pa bi bilo dovolj...
BTW...telefonske žice niso samo v zemlji - kar dosti krajev poznam, kjer so še v zraku. Naš kraj je npr. med njimi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
za 8 stanj lahk tudi DTMF signale posljes
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
šlo pa je z avdio signali - recimo 2 k pisk je pomenil nulo, 4 k pa enko... |
To je zgoraj omenjena FSK modulacija - Frequency Shift Keying. Dobiš namenske čipe, ustrezni audio trafoti pa so v starih modemih.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha...hvala za pojasnilo. Nisem vedel kaj je to, samo kako deluje...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Kaj pa tokovna zanka?
Za tako razdaljo naj ne bi bil problem. |
Tako je. Tokovna zanka. Tako je bila rešena običajno terminalska mreža po podjetjih. Imeli smo tudi povezave par 10km. Sem že malo pozabil kako je bilo narejeno. Zdi se mi, da sta na vsaki stani bila dva navadna modema. O tem bi lahko kaj več napisal Lojz ,ki je vzdrževal te sisteme. (če bo videl sporočilo)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo: tudi mi smo imeli rešeno povezavo na razdalji (zračni) cca. 1km, s tem, da je bilo žice(parica) cca.3km, s tokovno zanko 20mA.
V tem dokumentu je opis vmesnika, katerega pa lahko narediš po svoje, saj je relativno enostaven, v tem pdf-ju pa nekaj osnov in občutljivost na motnje.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni