|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3367 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 2:59 pm Naslov sporočila: IR foto tranzistor |
|
|
S temi elementi še nisem imel opravka. Prišla mi je v roko fotokombinacija oddajna dioda in sprejemni mislim tranzistor.
No ugotovil sem, da oddajna dioda ne sveti (tako da sem jo prilopil na enomerno napetost preko upora in gledal skozi fotoaparat mobitela. Ta dioda ni svetila, tista od daljinca za tv pa je.)
Naročil sem drugo diodo, ki bo (verjetno) svetila, a sedaj sem pred dilemo, kako vezati foto tranzistor. Ne vem kje je emitor, kje kolektor in kaj vezati na tretji kontakt. Ne vem ali je PNP ali NPN. Gledal sem na farnellu podobne elemente a nisem postal nič bolj moder. Prav gotovo vas je veliko, ki ste na tem podkovani in mi boste lahko pomagali.
Razlago, kateri pin kam, naslonite na priloženo fotografijo. Hvala.
VS
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
79.74 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni nujno, da dioda ne "sveti". A si pomeril z ampermetrom? Lahko je spekter tako globoko v IR, da je tudi fotoaparat ne zazna več.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če odpreš staro miško ali kakšen tiskalnik, boš notri našel IR LED in foto tranzistor. Če gre za rotacijski enkoder, potem imaš vedno v enem ohišju 2 tranzistorja, ki ima 4 priključke, lahko pa tudi samo 3 in v pretežni večini primerov so to NPN tranzistorji.
Preizkus je preprost, ker imaš dostop le do collectorja in emitterja, baza ni dostopna, ker ni nobene potrebe. Če lahko z ohmmetrom preizkusiš klasičen tranzistor, ne vidim razloga, zakaj ne bi še fototranzistorja. Kako ugotoviš razpored priključkov? preprosto tako, da meriš v obe smeri, ena je tista prava, ki ti pokaže, za vir svetlobe uporabiš klasično žarnico na žarilno nitko. Če je žarnica priključena na izmenično napetost, lahko z osciloskopom vidiš nekaj sinusoidi podobnega, seveda moraš tranzistor vezat z emittorjem na GND in uporabiti pull-up upor in seveda to priključit na napajanje.
IR LED je običajno GaAr, ki ima padec napetosti nekje okoli 1,1V tako da lahko na ta način ugotoviš A in K, seveda spet priključiš LED na napajanje do 5V seveda s preduporom. Če je priključena narobe, bo napajalna napetost v celoti na LED, če pa je priključena prav, bo na LED le tistih 1,1V, seveda odvisno od toka, ki teče skoznjo (večji tok, večji padec). 5V še ne bo previsoka napetost, da bi skuril LED z napačno polariteto. No, če je LED priključena narobe, potem tudi tok ne bo tekel.
Treba bo narediti nekaj meritev po šolsko preprosto ugibaš, priključiš in meriš, če delaš z majhnimi napetostmi in z omejenim tokom, ne skuriš ničesar.
Ko ugotoviš priključke LED in tranzistorja, lahko potem zadevo testiraš direktno brez žarnice in mora biti odziv na tranzistorju. Pull-up za tranzistor naj bo več kot 10K. Presenečen boš, kako fletno se je igrati s tem
Take pare IR LED in fototranzistorja najdeš v raznorazni elektronski krami, kot so videorekorderji, CD-ROM, miške, tiskalniki, ...
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.41
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pa je foto tranzistor iz Tv-ja, tja do 90let, pa se tranzistor preizkuša kot običajni z diodnim testerjem. S tem, da se določi emiter po nekoliko večjem padcu prevodnega spoja B-E. Seveda pa mora biti tranzistor prekrit, recimo s koščkom folije.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3367 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se iz oblik elektrod, ki se vidijo na sliki, da sklepati, kateri kontakt je kaj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.41
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz poznam tranzistorje, so debelejše podloge običajno kolektorji.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jun 07, 2012 6:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, v tem primeru bi te iz zagate hitro rešil "TESTER ZA VSAKO DELAVNICO". Če si ga še nisi naredil, pa ga je kdo v tvoji bližini
Drugače pa imam nekaj podobnega doma v predalniku. zraveni imam zapisan pinout ali pa vsaj tip.. Če bo potrebno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni