|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gaper Neznanec

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2011 11:54 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: J Slovenija
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 12:21 pm Naslov sporočila: Obveščanje o doseženi temperaturi z SMS-om |
|
|
Pozdravljeni,
občasno spremljam kakšno temo na tem forumu, drugače sem se pa sedaj na novo prijavil.
Da preidem takoj k bistvu. Iščem "napravo", ki bi mi ob določeni temperaturi (ki bi jo prej določil) peči za centralno kurjavo, poslala informacijo na GSM. Naprave, ki omogočajo poleg nadzora še en kup drugih stvari (upravljanje, reguliranje...) sem našel, vendar preprosto ne potrebujem vseh teh funkcij, ki zadevo samo še podražijo.
Skratka ko peč doseže npr. 95st. C dobim SMS - to je to. Čimbolj enostavno (vendar vseeno zanesljivo) in poceni. Ali je možno to kje kupiti že narejeno, ali pa bi mi kdo kaj takega naredil? Drugače pa vsaj kakšen nasvet, kako bi bilo to možno narediti. Hvala za odgovore.
Upam da sem temo pravilno uvrstil, v nasprotnem primeru prosim moderatorja da jo prestavi.
_________________ gaper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzameš en poljuben GSM aparat.
Vstaviš SIM kartico in v imenik vneseš tvojo telefonsko številko.
Nastaviš željeno številko kot quick-dial - klicanje določene številke z daljšim držanjem ene tipke na številčnici.
Telefon razdreš in prilotaš dve žički na mesto tiste tipke.
Na peč namontiraš dodaten termostat, ki ti ob nastavljeni temperaturi sklene tisti dve žički in telefon že kliče.
Če te skrbi, da boš imel tvoj telefon izklopljen, se da pri operaterju nastaviti, da ti pošljejo SMS o zgrešenih klicih tudi ko je telefon ugasnjen (Mobitel vem da ima to).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
s tem bo dobil klic, ne pa SMS.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
gaper,
kitajčki nam delajo vse živo, med drugim tudi Kaj takega ali takega. Samogradnja se ti po moje ne izplača, saj so te cene smešne, omogoča ti tudi posredovanje ostalih alarmov iz hiše.
LP
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.56 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je rekel, da rabi čim bolj ensotavno zadevo.
Moj sošolec je za zaključni izdeleke izdelal (sem izdelal) daljinsko SMS napravo. Uporabljen je mikrokrmilnik, ki je preko RS-232 povezan s telefonom. Zadeva je sicer mišljena za daljinski vklop porabnika, je pa stvar enaka, če želiš samo občasno sprejemati SMS od naprave.
Rabiš pa malo starejši telefon, ki ima še tisti "tavelik" konektor, da se lahko priključiš nanj in telefon mora podpirati pošiljanje SMS-ov prejetih po RS-232 (večina Ericssonov in nekatere novejše Nokie pa še kakšen verjetno).
Mislim, da Mobitel ponuja nek paket, kjer plačaš samo dejansko porabo, ne pa tudi naročnine oz. karitce vsakih 90 dni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa kar na plano z načrtom, vezjem, HEX in opisom - da bo sploh vedel kako in kaj.
Tisto, kaj sem jaz predlagal stane dobrih 50€ in ima kar nekaj možnosti. Predvidevam, da je gledal kaj dražjega, ker so te stvari lahko krepko drage.
Vstaviš SIM, priklopiš alarm in pičiš, enostavneje ne gre.
LP
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaper Neznanec

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2011 11:54 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: J Slovenija
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
hvala za tako hitre odgovore - ste mi malo razširili možnosti.
Pravzaprav so mi vse zadeve zanimive. Varianta s telefonom (uporabnik aly) se mi zelo dopade, zaradi enostavnosti in cene, vendar se bom moral prej pogovoriti s kom, ki bi mi to naredil. Kot sem že omenil drugih funkcij ne potrebujem je to čisto dovolj. Če dobim klic namesto SMS me nič ne moti.
Po drugi strani, pa je tisti alarm na ebay-u tako poceni, da kar ni res. V tem primeru sem malo skeptičen glede kvalitete (zaradi cene) in ne bom vedel kako in kaj, dokler ga ne dobim v roke.
Predlog od Alex17 je tudi čist OK, samo imam občutek da ne bo ravno tako enostavno narediti, pa še dražje bo...
Jaz se ne spoznam toliko na elektroniko, tako da bom vprašal prijatelja, ki je v teh vodah, če bi mi pomagal izdelati kakšno od teh naprav.
Ali je mogoče kdo od forumašev pripravljen predelati mobitel (predlog 1) - lahko tudi na ZS.
Če pa ima še kdo kakšno idejo, pa kar na plano z njo.
LP
_________________ gaper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem največ uporabljal te gsm modeme:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=10298&postdays=0&postorder=asc&highlight=falcom&start=0
in mislim da bi kaj takšnega lahko dokaj enostavno rešil, pa še naučil bi se kaj
Zraven modema rabiš še en mikrokrmilnik, PIC,AVR, ali MSP in podobni, da ti pobira podatke od temperaturnega senzorja (tu je lahko 1-wire npr.ds1820 ali preko AD pretvornika lm335 lm35 ipd) ter pošilja podatke (AT komande) preko UARTA (rs232) k modemu.
Veliko o tem pa je že napisanega tudi tu gor na forumu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
V ta namen sem sestavil nekaj takšnega, kot je na sliki. Vezje, ki se natakne direktno na GSM modem. Sestavljeno je iz ATMEGA32
Software je možno prilagoditi željam.
LP M.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
942.85 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Smatjaz, tole je pa pa znimiva aplikacija. A si jo sam skonstruiral, ali je tole na fotografiji predelan GSM modem? Če tvoj modul ni "vojna tajna" a bi se dalo dobit shemo oz. načrt kako si vse skupaj povezal.
Še vprašanje, sicer malo izven teme, pa vendar.... Ali obstaja AT ukaz, da zbriše vsa SMS sporočila na SIM kartici naenkrat?? Za brisanje posameznega SMS je ukaz AT+CMGD=1, AT+CMGD=2 itd...Zanima me, kako bi se dalo izbristi vsa SMS sporočila z enim AT ukazom?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Spodaj je tiskano vezje od modema, na njega pa je nataknjena preko letvice moja tiskanina s kontrolerjem, dvema relejema, DTMF dekoderjem (opcijsko) optocouplerji, RTC (PCF8593) ter 2x8 displayem ter ATMEGA32. Naredil sem jih za izobraževanje in jih je ostalo cca 10 kosov. Načrt ti pošljem oz. objavim takoj, ko bo možno.
Kar se zadeva brisanje SIM. Z enim ukazom ne vem, da bi šlo. Lahko pa to narediš v okviru zanke 1-16, ker brišeš vsakega posebej.
Koda: |
For X=1 to 16
AT+CMGD=X
Next |
Namig. Vsakič ko uspešno prebereš SMS, ga za seboj tudi pobrišeš in nimaš težav v zvezi s tem.
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ali obstaja AT ukaz, da zbriše vsa SMS sporočila... |
AT+CMGD=1,4 (glej zadnji primer na strani) ne "prime"?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Matjaž - Hvala za odgovor. A ne uporabljaš več modemov Falcom?
Se mi je kar zdelo, da brisanje vse na enkrat ne bo šlo. Naredil sem točno tako kot si dal primer, brisanje z "zanko", vendar mi pobriše samo prvi SMS potem pa mi javi error. Vsakič, ko gre zanka okoli uporabim zakasnitev 200ms, ampak zgleda, da je mikroprocesor (atmega32) še vedno prehiter. Modem, verjetno, popolnoma "povozi". Zanima me ali bi bilo boljše, da bi iz modema čakal OK, ki signalizira, da je modem SMS zbrisal.
Pa še to: kako je boljše - ali naj vsakič za branje SMS pošljem AT ukaz, ali naj v zanki oz. prekinitvi čakam na informacijo iz modema o prispelem SMS. Je mogoče nastaviti modem tako, da vsakič, ko pride SMS le-tega avtomatsko pošlje RS232 oz. v mikrokontroler?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda uporabljam Falcom-e, samo v tem primeru sem uporabil Wavecoom, ki je po zunanjih dimenzijah podoben Falcomu. Sprememba je le v tem, da ima ob strani priključke za priklop letvice, kjer so vsi potrebni priključki in omogoča "nadgradnjo z mojim vezjem". Zadeva je tako manjša.
Kar se zadeva brisanja. Počakaj na OK, ali v zanki dodaj delay 1 s, če ti bo to šlo v kontekst programa.
LP M.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2011 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Matjaž in 6dan8.
Imam še dve vprašanji:
1. Ali je mogoče modem Falcom nastaviti tako, da ob prihodu novega SMS sporočila le-tega avtomatsko pošlje v mikrokontroler?
2. Ketero spremenljivko uporabljaš pri komunikaciji z modemom in branju SMS. Je to spremenljivka tipa string, ali spremenljivka tipa byte?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni