www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

P-501 moja izkušnja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2004 7:36 pm    Naslov sporočila:  P-501 moja izkušnja Odgovori s citatom

Danes mi je "vzorce" tega laka poslal reber. Vzorce sem dal namenoma pod narekovaj kajti iz tega vzrorca je možno narediti kar veliko površino - poraba je minimalna. Na ploščico velikosti ca 70X100 mm sem kanil le štiri kapljice ter kot mi je svetoval Reber, razmazal kar s prstom.
Več v kometarjih v priloženih fotografijah.

P9140130.jpg
 Opis:
Na dobro očisčeno ploščico sem kanil štiri kapljice ter razmazal s prstom. Lak je po vonju ter barvi zelo podoben positiv-u
 Velikost datoteke:  95.41 KB
 Pogledana:  124 krat

P9140130.jpg

P9140131.jpg
 Opis:
Lak sem enako kot postiv sušil pri ca 70° 30min. Ko se lak posuši postane mat. Osvetljeval sem 7min. z 125W VTF -ko z razdalje 30cm
 Velikost datoteke:  51.99 KB
 Pogledana:  104 krat

P9140131.jpg

P9140132.jpg
 Opis:
Razvit je bil praktično v par sekundah. To pomeni, da lak še ni bil najbolj suh.
 Velikost datoteke:  91.01 KB
 Pogledana:  91 krat

P9140132.jpg

P9140133.jpg
 Opis:
Končni izdelek - lak je enako obstojen pri jedkanju kot positiv. Če prav še ni bil najbolj suh ni prišlo do najdanja vezic.
 Velikost datoteke:  89.48 KB
 Pogledana:  153 krat

P9140133.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2004 8:49 pm    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

Po sliki sodeč je rezultat zelo dober. Ob priliki se bom še sam poskusil z njim.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2004 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končni izdelek je enak kot pri positivu. Kot sem že omenil poraba samega laka je minimalna. Nerodno je edino nanašanje. Sploh pa ni kritično, če ni nanešen ravno enakomerno. Važno je le, da je bakrena površina pokrita. Nisem opazil niti prahu - kot pri nanašanjem positiva s sprejem. Moral bi poskusit nanašanje z gumastim valjčkom - kot smo to počeli v osnovini šoli pri likovnem (linorez ali koko se je že tista tehnika imenovala)
Moon2
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jul 2004 14:41
Aktiv.: 0.07
Kraj: Međimurje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če me spomin ne vara,so "nekoč" v Cinkarni Celje oslojevali laminate (Vitropast,Pertinaks...). Uporabljali so regulirane centrifuge. Mogoče bi bilo smiselno malo poskusiti tudi na ta način.Sam bi se tudi želel malo poigrati z tem lakom,zanima
me kje ga dobiti.

Lp!

Moon2

G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.75
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moon2: O temu laku je blo govora tukaj link. Tam tudi piše kje ga lahko nabaviš. Sicer pa kontaktiraj osebo pod imenom Reber, ki pošilja flaške z majhnimi količinami P-501 laka.

LP
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70621.28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je G-lab napisal v postu kjer je bilo govora o laku P-501 (odgovor, ki ga je dobil s Cinkarne)

Citiram:
tale odgovor sem dobil:
Proizvajamo pozitivni fotokopirni lak za izdelavo tiskanih vezij ali
jedkanje raznih metalov pod oznako P - 501. Podlago je potrebno razmastiti,
zatem tanko oslojiti s P - 501 na centrifugi, s potaplajanjem ali drugače.
Sloj se posuši in utrdi na 100 oC 5 - 10 min, zatem se preko filma osvetli
in razvije s P - 76 razvijalcem. Po potrebi se kopija lahko za težje pogoje
jedkanja dodatno zapeče do 160 oC.

Zanimivo je to, da se lahko suši pri 100°C. Običajen positiv se zapeče ter ga ni možno razviti. To je tudi vzrok, da sem sam opazil, da ni bil zelo suh. Ko sem namreč že zjedkano ploščico na trdo obrisal s papirjem je bilo na papirju opazit sled laka. Sušil sem ga pri 70°C. Sicer pa je bil pri jedkanju vseeno obstojen.

P.S.
Reber si poleg laka dobil kako navodilo za uporabo. Pred vsem me zanima kaj konkretno piše glede sušenja.

G-Lab
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmastitev: sam osebno uporabljam aceton ali špirit.

Zraven laka nisem dobil nobenega posebnega navodila, razen to kar piše na etiketi na flaši.

Prepis:
Koda:
 P-501 Pozitivni kopirni sloj
Sloj je namenjen za izdelavo kopij na bakru, jeklu, medenini, aluminiju itd. Na razmaščeno površino, ga nanesemo s prelivanjem ali pršenjem. Sloj posušimo na 100 stopinj C, osvetlimo z UV svetlobo in kopijo razvijemo s P-76 Razvijalcem P ročnim. V odvisnosti od kisline za jedkanje ga lahko dodatno utrdimo s toplotno obdelavo do 150 stopinj C.

še moj komentar: razvijanje gre povsem lepo tudi z raztopino NaOH.
Enkrat sem probaril extremne temperature sušenja čez 150 stopinj in se mi kasneje TIV ni lepo razvil. Sam sušim nekje med 70 in 100 stopinj C

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Enkrat sem probaril extremne temperature sušenja čez 150 stopinj in se mi kasneje TIV ni lepo razvil.

Tukaj si ga polomil Wink Dodatno "pečenje" je mišljeno potem, ko je lak že razvit. Enako lahko storiš pri positivu. S tem povečaš obstojnost laka, če se le ta jedka v zelo segretih kemikalijah.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že v http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=601 napisal , je razvijalec isti kot za positiv 20, torej raztopina NaOH, sušenje sploh ni kritično, lahko popolnoma enako kot positiv 20. Pravzaprav je celoten postopek lahko enak razen nanašanja seveda.
Jaz ponavadi sušim tako, da lak nanesem, ga rahlo posušim s kaloriferjem na licu mesta in dam na temno v omaro in pustim do naslednjega dne. Če se mi pa mudi, pa ga posušim kar s kaloriferjem ene 10 minut ali po občutku.
Postopek sem napisal v tisti temi.
Nekih posebnih navodil za P-501 ni, ker je delo z njim preprosto, le nanašanje je rahlo prepuščeno iznajdljivosti.
V glavnem se da lepo delat, sploh večje količine, poraba je manjša in zato je lak cenejši kot positiv 20.
Majhne ploščice in majhne količine še vedno delam s positiv 20, sicer pa, ga imam tako ali tako za porabit še nekaj doz.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
G-Lab
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala tega pa nisem vedel.
Podobne probleme z razvijanjem sem imel tudi že pri temperaturi 130 stopinj nato sem se pa odločil, da bo še najbolje šušenje do 100 stopinj.

Ob priliki bom probal osušiti rezviti lak pa bom videl kako se bo obneslo.

Hvala
LP
Nazaj na vrh
Moon2
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jul 2004 14:41
Aktiv.: 0.07
Kraj: Međimurje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber: Koliko je lak opčutljiv na prah iz prostora,praviš da uporabljaš kalorifer?

Lp!

Moon2

PS:G-Lab-Hvala za opombo!

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2004 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lak je občutljiv na prah prav tako kot positiv 20.
Kalorifer prah odpihne stran. Če pa je v prostoru toliko prahu, da ga kalorifer sesa in potem piha na ploščico je smiselno zrak filtrirati, potem pa ne bo prahu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2004 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moja izkušnja glede dela z omenjenim lakom. Nekaj (glede na porabo se bo prej pokvaril, kot pa ga bom uspel porabit) mi ga je prijazno ponudil eden od članov foruma. Lakiral sem dvakrat, saj je prvi poskus spodletel, ker je bila ploščica po čiščenju in sušenju še nekoliko topla in se lak ni lepo razporedil po površini. V drugem poskusu sem nanašal lak na hladno podlago z manjšim čopičem. Po površini se je sam lepo enakomerno razporedil. Sušil sem na sobni temperaturi cca 24 ur. Rezultat po osvetljevanju in razvijanju lahko rečem, da je vsaj enak kot v primeru uporabe positiv-a in po mojem mnenju boljši od kupljenih oslojenih ploščic, kjer so različne praske in nepravilnosti skoraj pravilo. Nanos je po mojem mnenju pri jedkanju obstojnejši od positiv-a, saj nikjer ni prišlo do kakršne koli poškodbe.

Če strnem - manj občutljiv na prah, enostaven za nanašanje, obstojen. Skratka - po rezultatih poskusa sodeč, bom delo s positiv-om opustil.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
servisant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05
Aktiv.: 0.13
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2005 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav.
Zanima me, če je kdo zainteresiran, za nabavo in razdelitev P-501 laka. (sam ga cel liter ne potrebujem.... najraje bi ga vzel recimo 0.25l ali 0.33l če pa ne bo dovolj interesentov pa lahko tudi 0.5l.

LP J.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni