www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ISO USB <-> TTL/RS232/RS485

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 5:37 pm    Naslov sporočila:  ISO USB <-> TTL/RS232/RS485 Odgovori s citatom

To je en segment ene naprave, ki jo imam v razvoju in uporablja tako rešitev za USB povezavo. Sicer podobne konverterje danes kitajci na ebayu že v hrbet mečejo, ampak sem se odločil, da projekt objavim, če bo kdo želel konverter sam izdelat. No, tu moram povedat, da za razliko od ebayevskih za 3 cente, ima moj konverter galvansko ločitev na data linijah (do 1Mbps) ter galvansko ločen prenos napajanja iz USB konektorja na TTL stran (1 ali 2W - v odvisnosti od potrebe oziroma izbire DC-DC pretvornika). Cena vsega materiala za samogradnjo, ki je dobavljiv na Farnell in Mouser je nekje maksimalno 18 EUR. Hja, s temi karakteristikami pa, po hitrem pregledu ebaya, niti kitajci ne ponujajo cenejših rešitev. Naj še kdo pogleda, če najde kaj cenejšega.

Sicer namen tega projekta ni bil konkurirat kitajcem, ampak potestirat delovanje novejšega FTDI čipa X serije - FT230X, katerega še nisem uporabljal. Poleg tega so se mi zdeli tudi nekam sumljivo poceni za razliko od njihovih starejših bratov, zato sem se odločil, da izdelam najprej to malo tiskanino za test, preden integriram ta design na večjo ploščo naprave v razvoju. Tako se izognem nevarnosti, da bi moral tiskanine večjega projekta zavreči zaradi napake v USB komunikacijskem delu.
Žal sem malo pihnil mimo pri izbiri izolatorja, ki je dobavljiv v tem ohišju samo pri proizvajalcu SiLabs in ga Farnell nima na zalogi, sem pa zato naročil to komponento posebej pri Mouserju. Zdaj mi je tudi malo žal, da nisem naredil večjega clearance-a med izoliranimi stranmi, saj sem bil v času designa skoncentriran na funkcionalnost in ne izolativnost. Pri napravi v razvoju bom to vsekakor upošteval. Niti ne bom omenjal pomanjkljivosti v designu PCBja, ki se vedno pokažejo komaj, ko primeš izdelano tiskanino v roke.
Če ima kdo še kakšno pripombo glede designa naj me prosim opozori, da pravočasno popravim. (Samo ne se upičit v GND povezavo - to sem prvo opazil...)

Konverter je narejen modularno (3 tiskaninice -> ISO USB-TTL, TTL-485 in TTL 232), tako da ga je mogoče uporabljat kot USB - TTL, USB - RS485 ali USB - RS232. Pri USB - TTL so podprti tako 5V kot tudi 3.3V nivoji.

Prilagam shematiko ter PCB design, če je kakšen interesent za lastno izdelavo. Imam pa tudi nekaj viška tiskanin, ki jih odstopim po kitajskih cenah Smile.

Konverter sem danes potestiral z 485 in 232 modulom in po enournem igranju zadeva ne kaže nekih slabosti, bom pa v prihodnjih dneh stestiral še TTL na 3.3V in 5V direktno na uC. Ne pričakujem težav. Narediti moram tudi trajnostne ter hitrostne teste. Sporočim, kako se obnese.

Zunaj je sončno, jaz pa že cel dan čepim za računalnikom. Eh, dovolj imam. Grem v Nabrežino se tufnit v morje. Zadnjič sem med potapljanjem naletel na kreaturo iz prvih dveh slikc (Slikano z GSM v mraku - temu primerna kvaliteta).
Če mogoče kdo pozna kakšnega morskega biologa, naj ga vpraša kakšne vrste je. Slikovno iskanje jellyfishov na googlu ni vrglo ven nič podobnega. Nekako mi ne deluje avtohtona. Sicer pa zadnja leta opažam vse bolj čudne vrste v severnem jadranu, ki jih pred leti nisem. Te tovorne ladje prinesejo v balastnih tankih v tržaški zaliv vse živo...

testRS232.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  148.38 KB
 Pogledana:  27 krat

testRS232.JPG

testRS485.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  167.97 KB
 Pogledana:  20 krat

testRS485.JPG

Slika0043.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  98.94 KB
 Pogledana:  14 krat

Slika0043.jpg

Slika0042.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  124.26 KB
 Pogledana:  6 krat

Slika0042.jpg

ISO_USB_TTL.zip
 Opis:
Shema, layout, PCB design.

Download
 Ime datoteke:  ISO_USB_TTL.zip
 Velikost datoteke:  57.96 KB
 Downloadano:  37 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni