|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2012 11:17 pm Naslov sporočila: mase vozila in zakon |
|
|
Danes sem gledal homologacijo ker nameravam kupiti večjo prikolico in sem šel malo kalkulacije z masami.. in mi nekaj ne gre v bučo.
Največja tehnično dovoljena masa vozila -------------------2320 kg
Največja dovoljena masa skupine vozil pri registraciji --- 3620 kg
Masa vozila ------------------------------------------------------1695 kg
Priklopnik s centralno osjo ------------------------------------1500 kg
Nezavirano priklopno vozilo -----------------------------------750 kg
Navpična obremenitev vlečne naprave -----------------------70 kg
Se pravi če me ustavi policija bo seštela ''tehnično dovoljeno maso vozila'' -2320 kg in '' priklopnik s centralno osjo'' 1500 kg = 3280 kg - se pravi lahko vozim 1500kg težko prikolico vendar rabim BE ali B+ koda 95 za vožnjo do 4200kg.
A za registrirat prikolico bom moral iti pa po večji avto - dovoljena masa skupine vozil pri registraciji je 3620 kg kar pomeni da lahko peljem samo prikolico s skupno dovoljeno težo 1300 kg??
Tu meni ni ravno jasno -- Lahko vozim po cesti 1500 kg registrirati pa jo ne morem peljat? -- ali se je kdo zatipkal?
Pa še to me zanima. Po novi zakonodaji bi potreboval BE ali B+kodo 95 za vožnjo - kaj pa po ''starem'' sam imam namreč še stari izpit ki ima samo osnovne kategorije. Imam B in C kategorijo in s tem smo davnega leta lahko vozili skupno težo avto + prikolica tudi preko 3500 kg - če grem zamenjat izpit moram delat še za BE ali kodo - kaj pa če vozim s starim izpitom sem v prekršku ali ne tu mi sedaj ni ravno jasno - so mi vzeli kar sem lahko vozil ali ne in lahko sedaj peljem samo 1180 kg skupno težo prikolice? _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jun 13, 2012 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kodo 95 boš potreboval ker prikolica z NDM 1300 kg in vlečno vozilo z NDM 2320 kg presega 3.5 tone kolikor ti dovoljuje B kategorija, kolikor vem ti izpit za tovornjak tukaj ne koristi veliko.
In prikolica z NDM 1300 kg je največ kar lahko prevažaš z tem vozilom, že pri 1301 kg NDM si v prekršku ker presegaš NDM maso skupine vozil po homologaciji.
Sicer v tvoji homologaciji je ena napaka, NDM teža prikolice in NDM avta presega NDM kombinacije vlečno vozilo + prikolica.
Pa pod "pri registraciji" je mišljeno v prometu na javni cesti, kjer velja zakon.. ..izberi poljubnega ker se zelo hitro menjavajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 438 Aktiv.: 2.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2012 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
C kategorija brez E ti ne pomaga.
Na osnovno vprašanje ti ne znam odgovoriti, razen da je mogoče podobno zamešano, kot je bilo pri meni in po prejšnji zakonodaji zaradi pisarniške napake (ali ker nekomu enostavno ni bilo mar oz. se mu ni zdelo pomembno) nisem smel s svojim avtom in B kategorijo peljati 1000kg prikolice. V prometnem dovoljenju in papirjih je namreč pisalo, da je avto težak 920kg, v angleških navodilih, pa da ima 1200kg (dejansko je tehtal 1200kg, 920 pa je bila masa osnovnega modela avta (moj je bil karavan), z najmanjšim možnim motorjem...). Po prejšnji zakonodaji si namreč rabil B+E tudi v primeru, če je bila NDM prikolice višja od mase praznega avta.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2012 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Itak 750kg ni lahki priklopnik, tako da 1000kg nebi smel peljati brez E tako ali tako. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2012 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: Če nisi prepričan v odgovor, lahko kakšno vprašanje tudi izpustiš... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Itak 750kg ni lahki priklopnik, tako da 1000kg nebi smel peljati brez E tako ali tako. |
Bluziš.
750 kg JE lahki priklopnik in se LAHKO vozi na tretjo tablico, v tem primeru se ne šteje v NDM skupine vozil. Naš ex kombi je imel NDM 3490 kg in smo veselo vozili vse klubske prikolice(750 kg platonarico, 750 kg s cerado, 450 kg plato itd....).
Če imaš željo, lahko pa tudi 750 kg registriraš na svojo tablico. To je fajn če se menjavajo vlečna vozila, recimo CZ ima tako urejeno... in še vedno se ne šteje v NDM.
Pa naj bo dovolj. Kolega sprašuje o 1500kg prikolici. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja imate prav sem čisto narobe napisal. Namesto 750 sem mislil 1000kg. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jao PZUFIC , preberi si že enkrat ta zakon, da ne boš pisal neumnosti.
Ker ne boš verjel, z ustreznim vozilom lahko pelješ tudi 1300 ali celo 1500kg prikolico samo z B kategorijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem prebral. Skratka, če sem prav prebral avto mora biti težji od NDM prikolice in skupna NDM ne sme presegati teže vozila, pa se lahko vozi z B kategorijo.
Sicer so to vse na hitro povedali kake pol leta nazaj, ampak sem pozabil ozrioma pomešal ter 2x napisal neumnost, se opravičujem. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravek, 3x si napisal neumnost...oz. povsem narobe si prebral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobwap Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42 Prispevkov: 326 Aktiv.: 2.02 Kraj: Doma
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
1. B kategorija vozniškega dovoljenja
Z vozniško kategorijo B lahko vozite skupino vozil, katere največja dovoljena masa (masa vozila + nosilnost vozila + masa prikolice + nosilnost prikolice) ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. To pomeni, da morate pred pričetkom vožnje sešteti vse 4 podatke o masah in nosilnostih, ki so zapisani v podatkih o vozilu in priklopniku. Za policista ni pomembno, da vi s prikolico v danem trenutku ne dosegate največje dovoljene mase, ker vozite manj tovora, kot je največja dovoljena nosilnost priklopnika. Policist bo pregledal samo dokumente vozila in priklopnika in v primeru preseganja NDM 3.500 kg bo zahteval drugo kategorijo vozniškega dovoljenja in izrekel kazen.
Prav tako pa lahko vozite tudi vozilo B kategorije, ki mu dodamo vsak lahki priklopnik (NDM ne presega 750 kg). Tako lahko v tem primeru skupina vozil tudi preseže NDM 3.500 kg in doseže max. NDM 4.250 kg (3.500 kg vlečno vozilo + 750 kg lahki priklopnik), vendar v tem primeru ne potrebujete dodatne kategorije vozniškega dovoljenja.
2. BE (B+E po starem) kategorija vozniškega dovoljenja
Z vozniškim dovoljenjem kategorije BE lahko vozite skupino vozil, ki jo sestavlja vlečno vozil B kategorije (NDM do 3.500 kg) in priklopnik največje dovoljene mase do 3.500 kg, kar pomeni, da največja dovoljena masa skupine vozil ne sme presegati 7.000 kg. Tudi v tem primeru je pomembno, da taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, zato morate predhodno v homologaciji vozila preveriti kakšen priklopnik še lahko vlečete z vašim vozilom.
Za pridobitev vozniškega dovoljena BE boste morali opraviti zdravniški pregled, teoretični del in tudi praktični preizkus vožnje osebnega vozila s priklopnikom. (strošek izpita cca. 700 EUR)
3. vozniško dovoljenje B + koda 96 (NMD skupine vozil > 3500 ≤ 4250)
Po novem lahko imetniki vozniškega dovoljenja kategorije B vozite tudi vozilo te kategorije, tudi kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg in zopet taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. |
Ker smo izpite opravljali 15 in več let nazaj ko še ni bilo teh kategorij mi osebno tudi C in E nič ne pomaga.
Lahko ob nakupu prikolice ki ima NDM 1000 ali 1300 ali XYZ se dogovoriš da ti izdajo homologacijo za 750kg NDM pa ne rabiš posebne registracije in zavarovanja prikolice - samo 3ja tablica. Vozim stvari ki so volumensko velike teža pa majhna, prikolica ima naletno zavoro in je original NDM 1300kg le da je homologirana na 750kg. Me mika da bi delal B+ kategorijo, samo 400€ je malce prehuda, pa tud dejansko ne rabim.
Vse ostalo piše v citatu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
mobwap je napisal/a: |
Ker smo izpite opravljali 15 in več let nazaj ko še ni bilo teh kategorij mi osebno tudi C in E nič ne pomaga.
|
Zakaj ne? Z B in E kategorijo (ki je bila "posledica" C kategorije) lahko voziš vse, za kar se zahteva B+E oz. BE (in še več). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj ne? Z B in E kategorijo (ki je bila "posledica" C kategorije) lahko voziš vse, za kar se zahteva B+E oz. BE (in še več). |
Vem da je to veljalo predno so uvedli B+E nevem pa, če ti to upoštevajo ko miličniku pokažeš stari vozniški izbit.
Oče je zamenjal izspit in mu niso vpisali BE ali 96 kode pa ima ravno tako a b c na starem izpitu.
Če bi imel še E bi mu itak pripisali poleg A B in C s sokategorijami in BE ter _________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2012 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
ZVCP izrecno določa, da če imaš kategoriji C in E (ali C1 in E), lahko voziš tudi vozila, ki sicer spadajo v BE:
(10) V kategorijo C1E spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlecnega vozila kategorije C1, ki
mu je dodano priklopno vozilo, pri cemer najvecja dovoljena masa priklopnega vozila presega
750 kg in najvecja dovoljena masa te skupine vozil ne presega 12.000 kg. V to kategorijo
spadajo tudi skupine vozil, sestavljene iz vlecnega vozila kategorije B in priklopnega vozila,
pri cemer najvecja dovoljena masa priklopnega vozila presega 3.500 kg in najvecja dovoljena
masa te skupine vozil ne presega 12.000 kg in v obeh primerih taka skupina vozil ne posega v
pravila o homologaciji vozil. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vkljucuje tudi
dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE.
(12) V kategorijo CE spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlecnega vozila kategorije C in
priklopnega vozila, pri cemer najvecja dovoljena masa priklopnega vozila presega 750 kg in
taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Dovoljenje za vožnjo vozil te
kategorije vkljucuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE in C1E, v kombinaciji z
vozniškim dovoljenjem kategorije D1 pa tudi kategorije D1E ter v kombinaciji z vozniškim
dovoljenjem kategorije D tudi kategorije DE. |
Pa še to:
103. clen
Ne glede na 150. clen zakona smejo imetniki vozniških dovoljenj voziti motorna in priklopna
vozila posameznih kategorij, ce so vozniško dovoljenje za te kategorije pridobili pred
uveljavitvijo tega zakona. |
Od uveljavitve zakona (11.8.2009) je 10 let časa za zamenjavo starega vozniškega dovoljenja za novega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2012 7:09 am Naslov sporočila: |
|
|
103. clen
Ne glede na 150. clen zakona smejo imetniki vozniških dovoljenj voziti motorna in priklopna
vozila posameznih kategorij, ce so vozniško dovoljenje za te kategorije pridobili pred
uveljavitvijo tega zakona. |
Se pravi, da do 2018 leta lahko vozim s tem avtom 1500 kg NDM prikolico (kar mi dovoljuje homologacija avta) do takrat pa moram narediti BE kodo 96 če bom želel voziti še naprej tak priklop ker mi ob prepisu prepišejo samo B B1 in C C1  _________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni