|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.60 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 7:28 pm Naslov sporočila: HP LaserJet 4200 |
|
|
Imam sledečo težavo.
Včeraj sem ponovno naložil sistem in sicer Windows 7. Potem so sledili gonilniki za razne naprave. Zataknilo se je pri omenjenemu tiskalniku. Le ta ima vgrajeno kartico Jet Direct preko katere je direktno povezan na mrežno kartico mojega prenosnika. Težava je ta, da lepo začenem PLC 5 oziroma 6 gonilnik, ki naj bi bil namenjen tem tiskalnikom. Potem mi odpre okno za dodajanje tiskalnika. Izberem add a local printer , nato TCP/IP vneme IP, ki je sigurno pravi, vendar pravi, da tiskalnika na najde. Če s postopkom nadaljujem ga doda, a tiskalnik ne tiska. Med iskanjem tiskalnika na računalniški kartici utripa oranžna, na strežniku pa le gori zelena.
V čem bi lahko bila težava?
Tiskalnik sem že enkrat nalagal in sem tudi imel težave, ampak je uspelo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si odstranil kljukico na "Query the printer and automatically select the driver to use" ? Največkrat je to težava. Kljukice tam naj ne bi bilo.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi to pa ne pomaga.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Universal printer driverji so tako tako, večkrat ne dela kot pa obratno (predvidevam da si uporabil te, ker jih ponuja HP kot gonilnike za Windows 7).
Pri določenih tiskalnikih deluje gonilnik za Visto. Si to mogoče poskusil? Na 32-bitni verziji Windows 7 včasih dela celo gonilnik za XP-je.
edit: pravkar opazil, da ima HP že vgrajene gonilnike za LaserJet 4200 (PCL6). Sploh ne rabiš dodatnega gonilnika...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja gre za 32 bitni Windows 7. Z drugimi gonilniki nisem poskušal, uporabil pa sem PLC. Ampak tudi pri PLC mora sam sistem zaznat tiskalnik pa tega ne stori. Bi morala lučka na serverju na tiskalniku utripati ob iskanju tiskalnika?
Ker edina možna varianta, ki jo vidim še je, da mi je nevihta odnesla server kartico.
Samo mi je že ko sem ga prvič naložil delalo težave, samo sem potem stvar nekako usposobil in je normalno delovala. Mislim pa, da nisem nič posebnega naredil.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Ja gre za 32 bitni Windows 7. Z drugimi gonilniki nisem poskušal, uporabil pa sem PLC. Ampak tudi pri PLC mora sam sistem zaznat tiskalnik pa tega ne stori. Bi morala lučka na serverju na tiskalniku utripati ob iskanju tiskalnika?
Ker edina možna varianta, ki jo vidim še je, da mi je nevihta odnesla server kartico.
Samo mi je že ko sem ga prvič naložil delalo težave, samo sem potem stvar nekako usposobil in je normalno delovala. Mislim pa, da nisem nič posebnega naredil. |
Tiskalnika ki je priklopljen preko JetDirect kartice sam sistem brez dodatnega (proizvajalčevega SW) ne bo zaznal - preverjeno večkrat.
Kar nekaj HP LaserJet-ov z vgrajenimi JetDirect karticami sem že nastavil in osnovni sistem instalacije je vedno deloval ; Dodaj tiskalnik -> lokalni -> ustvari standarden TCP/IP port (kljukico pred Query stran) -> vpiši IP -> pokaži gonilnik. Delovalo je vedno.
Lahko pa da ti je tudi odneslo JetDirect kartico. Glede na to da praviš da poznaš IP; preveriš lahko bodisi s PING-om ali dostopom preko brskalnika na IP naslov te kartice (http dostop). Če se tam odzove, pomeni da kartica po vsej verjetnosti dela normalno.
edit; sem še enkrat prebral originalni post in opazil da imaš direktno (crossover kabel?) povezana tiskalnik in prenosnik preko mrežnih kartic. Če imaš na JetDirect kartici statični IP naslov, moraš tudi na mrežni kartici na prenosniku določit statični IP naslov v isti klasi (ponavadi C klasa), če na JetDirect kartici nimaš aktiviranega DHCP strežnika. Vse to moraš seveda uredit in razčistit pred instalacijo tiskalnika.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha tako je to. Samo kako je zlomka z istimi nastavitvami delovalo prej pa ne vem.
Kabel je in je bil klasičen.
Kaj je potem bolje, da nastavim na tiskalniku DHCP ali, da dodelim LAN kartici stalen IP? Kartice za internet praktično ne uporabljam, bo pa tiskalnik preko mojega računalnika dan tudi v skupno rabo.
Če v sam brskalnik vpišem naslov tiskalnika se ne zgodi nič.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napisal si da poznaš IP naslov od tiskalnika. Začasno nastavi podobnega (v isti klasi, a ne identičnega, očitno) na računalniku, da vsaj vidiš ali se ti začne tiskalnik odzivat ali ne. Dokler se ne bosta sposobna "povohat" ne bo nič
Potem pa se odloči ali boš na JetDirect kartici aktiviral DHCP ali ne. Lahko pustiš tudi na računalniku statični IP. Mogoče bi bilo pametno možnost nastavitve DHCP na JetDirect kartici uporabit, ker potem lahko na prenosniku nastaviš kartico nazaj kot je bila (se pravi kot DHCP odjemalec), kar zna prit prav če se boš še kje drugje priklapljal v mrežo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne spoznam se ravno pretirano na omrežja. Se sicer učim z interneta a tokrat ni uspelo. Sem imel pred nekaj meseci ravno napisan post za na forum, a sem zadevo usposobil nekaj sekund po oddaji.
Torej na tiskalniku je IP 192.0.0.192 in subnet mask default skratka 255.255.255.0.
Kaj, kako in kje moram nastaviti na računalniku?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.54 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali si se pri IP-ju 192.0.0.192 zatipkal?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Ali si se pri IP-ju 192.0.0.192 zatipkal? |
Ne, tak je že od kar ga imam in s takim je predvčerajšnjim normalno delovalo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
28.14 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni ravno regularno, ampak če boš uporabljal samo kot point-to-point link, bo verjetno v redu.
Nastavi tako:
Tiskalnik: IP 192.0.0.192, subnet mask 255.255.255.0
PC: IP 192.0.0.191, subnet mask 255.255.255.0
Ko boš to nastavil, bi moral iz PC-ja pingati tiskalnik (192.0.0.192).
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 15, 2012 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kaj dam pa degault getway in oba DNS?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2012 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Default GW in DNS-ov ne rabiš v tej postavitvi.
Če bi hotel, da tiskalnik dobi IP naslov avtomatično (DHCP), potem bi potreboval tiskalnik priklopiti na omrežje, ki ima postavljen DHCP strežnik. To bi prišlo prav v primeru, da tiskalnik priklopiš direktno na svoje LAN omrežje (kar je najbolj popularna opcija in res ne razumem zakaj se take postavitve ne poslužiš tudi ti).
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni