www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelan ATX napajalnik - piska?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 8:55 pm    Naslov sporočila:  Predelan ATX napajalnik - piska? Odgovori s citatom

Torej, šel sem predelat starejši ATX 350 W napajalnik v laboratorijski usmernik po navodilh, ki so bila že večkrat omenjena:

http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

Zadeva načeloma dela, kot polnilec Pb akumulatorjev se odlično obnese, saj je mehka pretokovna zaščita kot ustvarjena za take stvari. Vendar sta dva problema, za katerea sumim, da imata isti izvor.

1. napajalnik piska pod vsako obremenitvijo z visokofrekvenčnim zvokom, ki se ne spreminja (pred predelavo piskanja ni bilo).

2. Sumim, da ima sedaj preslab izkoristek, pri napetosti 15 V in toku 4 A = 60 W na izhodu, se tranzistorja na primarni strani krepko pregrevata, verjetno bi odpovedala v nekaj minutah - menim, da je napajalnik v svoji prvotni funkciji zmogel nekaj več moči, jasno pa se zavedam da je deklariranih 13 A na 12 V liniji utopija..

Se je že kdo srečal s takimi težavami? Najprej sem sumil na oscilacije driverskega transformatorja, vendar jih na osciloskopu ni videti, impulzi izgledajo pravokotni in 'čisti'. Tudi če skupno točko diode D15 in kondenzatorja C22 spojim na napajanje 494 se nič ne spremeni Enako tudi menjava vse kondenzatorjev z novimi. Diode so v redu.

Pripenjam še shemo z omenjene strani (v predelanem napajalniku sem odstranil ves material, ki ni v funkciji in je tako vezava v škatli enaka prikazani na shemi:

atx_schema_03.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  183.32 KB
 Pogledana:  71 krat

atx_schema_03.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem en tak switcher predelal na podoben način. Le da sem si shemo sam popravil / predelal.
V povratni zanki sem vse pustil kot je bilo, vključno s pretokovno zaščito. Le signal za povratno informacijo o napetosti sem iz 5V linije prestavil na 12V linijo in vmes dodal še en upor, pač ker je bila višja napetost.
Zadeve je delovala brez vsake težave.
Tukaj imaš v povretni vezavi en RC člen, ki je verjetno filter. Poskusi malo spreminjati ti dve vrednosti 23k in 68nF.
Eden od poskusov je lahko tudi ta, da prekineš povezavo med tokovno in napetostno povratno linijo. S tem dobiš ostro karakteristiko, mogoče pa bo piskanje šlo.

Ali je frekvenca piskanja enaka frekvenci glavnega oscilatorja?

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal to ni vzrok. Sem nato sestavil še en tak usmernik z bolj kvalitenim materialom iz Chieftec napajalca. Svoja plošča, brez tokovnegega limita (ta del sem rešil drugače). Dušilke so ostale originalne.

Rezultati pa enako cvileči, moči več, vendar je tudi material močnejši. Testiral sem nato oba z variakom, če je z nižjo ali višjo napetostjo kaj drugače, Ni razlik.

Kakšna ideja?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2012 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Update.

Če obremenim izhod pred usmernikom, takoj iz transformatorja pri 100 W bremena piskanja praktično ni več, tudi izkoristki so odlični napram prej (indikator porabe kaže 120 W).

In sedaj vprašanje kako se pravilno določi snubber za tak usmernik? Originalni (R49 in C25) očitno ni več primeren.
Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali nisi slučajno pomotoma obrnil fazo na transformatorju in tako usmeril "napačno" polperiodo? Idea
Wrecker
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo

Tale zadeva je tudi meni všeč, a se s tem še nisem ukvarjal.

Snubber - glajenje špic bi jaz prilagodil tako, da bi nanj priključil osciloskop in s poizkušanjem in prilagajanjem elementov poizkušal dobiti čim lepši signal in "čimlepše delovanje". Vidim pa še en "snubber" na vhodu: R4, C8.

Zadeva pa piskati seveda nebi smela, ker je frekvenca PWM signala verjetno vsaj 50kHz.

Tale italijanska predelava pa mi deluje "bolj tako". Elementi in navitja so originalno optimizirani za napetost 12V zato bo delovanje v celotnem območju 1V do 30V najmanj neoptimalno.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav gotovo. Tudi namen predelave po moje ni bil zadevo optimirati ampak izkoristiti "gužvo" in potegniti iz napajalnika največ, kar je možno. Saj tistih 30V je že kar huda meja. Po moje je bolj realno omejiti se na kakšnih 20V. Itak je takle napajalnik uporaben bolj za določene stvari, jaz ga ne bi imel ravno za laboratorijski napajalnik. Polnjenje accujev, testiranje opreme, ki zahteva veliko toka (oddajniki, postaje..?)
V vsakem primeru je itak treba elektrolite zamenjati, največkrat tudi izhodne diode.
Jaz še vedno nimam sestavljenega do konca, zato ne morem preveč povedati, ampak kolikor sem ga testiral mi (še) ni piskal. Vprašanje je KATERI element piska.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Piskanje odpravljeno, očitno dve preslabo zalakirani dušilki.

Ostava vprašanje o RC snubberju in s tem povezanim zkoristkom switcherja. Kaj je bolje: manjši ali večji upor?
Nazaj na vrh
MP4
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jun 2012 21:59
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pri napajalniku od tiskalnika samo zamenjal en upor, da bi dobil malo nižjo napetost pa je začel piskati. Lahko pride do kakih težav tu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Piskanje odpravljeno, očitno dve preslabo zalakirani dušilki.
In kaj si storil? Dušilke potopil v kakšno zmes, jih previl ali kar komplet menjal?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MP4 je napisal/a:
Jaz sem pri napajalniku od tiskalnika samo zamenjal en upor, da bi dobil malo nižjo napetost pa je začel piskati. Lahko pride do kakih težav tu?

odvisno, kateri upor si menjal...lahko pride, če si menjal po nesreči tistega, ki definira frekvenco oscilatorja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@kobranka

Za enkrat sem vgradil samo drugi dušilki, te šare je v fuč napajalcih dobesedno na kile. Namreč hotel sem vedeti ali je problem v dušilki sami ali piska zaradi drugih vzrokov.

Očitno je lakiranje zelo šparovno in je bilo dovolj potrgati dol lepilo s katerim je bila dušilka nekoč prilepljena na ostale elemente, da se razrahlja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni