www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo vremenske postaje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 3:44 pm    Naslov sporočila:  Popravilo vremenske postaje Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

V popravilo sem dobil vremensko postajo na sončne celice, in sicer gre za postajo neznanega proizvajalca, montirana pa je bila na bližnjem hribu za potrebe padalcev. V njo je vgrajena stara "regla" Ericsson A1018s. Postaja meri hitrost,smer metra in pa temperaturo.
Samo delovanje: Tipki no/yes sta povezani s tiskanim vezjem, in pa tudi led dioda ki utripa na vrhu mobilnega telefona (ko nekdo kliče lučka utripa hitreje), postaja bi se morala takrat sama od sebe javiti, in direktno na (sklepam, da vhod na mikrofon) dati zvočni signal, ki pove uporabniku željene parametre.

Sam problem pa je v tem, da postaja ne javi sama od sebe. Delovanje javljanja pa mi ni preveč jasno, saj je tisti signal iz led diode na telefonu speljan na tranzistor, kateri pa bi moral zaznati razliko med hitrim in počasnim utripanjem led diode.

Na vezju so še: 2x CD4098BE, 1xHEF4017BP, 1XL555, BC547B
Vse navedeno sem že zamenjal z novimi.

Ima kdo mogoče kakšno idejo?
Že vnaprej hvala za pomoč.

Upam da je komu kaj jasno.

IMG_0817[1].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.44 MB
 Pogledana:  20 krat

IMG_0817[1].JPG

IMG_0818[1].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.74 MB
 Pogledana:  21 krat

IMG_0818[1].JPG

IMG_0819[1].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.64 MB
 Pogledana:  6 krat

IMG_0819[1].JPG

IMG_0820[1].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.53 MB
 Pogledana:  10 krat

IMG_0820[1].JPG

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem imel natančno enako postajo v delu.
Nekaj o tem je napisanega tudi na forumu.
Bom poskušal najti...

evo: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=188074#188074
V mojem primeru je bil samo akumulator fuč.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delovanje je takšno, da mora biti postaja na svetlem, če želiš da deluje. Ponoči se namreč izklopi, da špara z elektriko.
Kako točno je narejena detekcija zvonenja jaz nisem raziskoval. Mogoče res preko LEDice.

Če pride prav, tu sta dve fotki z mojega servisa.

vezje_pogled2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  377.02 KB
 Pogledana:  17 krat

vezje_pogled2.jpg

P1250021.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.45 MB
 Pogledana:  16 krat

P1250021.JPG

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.

Akumulator je dober. Vem, deluje preko fotoupora, meni se postaja normalno prižge le pri javljanju je problem. Obstajajo morda kje kakšne sheme?

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem šraufal leta 2009. Takrat sem dobil kontakt od nekoga, ampak zasebnih sporočil nimam več za tri leta nazaj. Žal.
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej preveri čisto po "kmečko". Ali se GSM odzove, če pritisneš na tipko "YES"?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto po kmečko stvar dela, tudi tisti red rele ki krmili tipko deluje.
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, če vse "ročno" deluje bi bil potem lahko vzrok - ali na samem senzorju kateri kontrolira utripanje (fotoupor), ali pa v samem vezju (čipu-ih), ki zaznavajo hitrost utripanja LED diode. Preveri nekaj okoli tega.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam. Osciloskop bo v pomoč.
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2012 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako sem se prikopal do sheme plošče. Je lahko morda kriv kateri od kondenzatorjev na vezju?

vezje .jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.21 MB
 Pogledana:  62 krat

vezje .jpg

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2012 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V levem spodnjem kotu je vezje, ki ti dela preglavice.
Nariši si časovni potek delovanja 4017 s temi signali in primerjaj s sliko iz osciloskopa. Preveri tudi delovanje in pravilno frekvenco na IC1 (555).

p.s. Če imaš še kakšno shemo te postaje, kar pogumno zmeči sem gor vse kar imaš, bo zelo koristno Smile

jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2012 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko sem gledal je timer ne555 vedno na 5V. Kaj sploh počne reset pin ic4017 čipa? CKLIN je tudi vedno na 5v. Tam kjer je na shemi označen kondenzator 1M je na shemi kondenzator z oznako 1J63.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni