www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC vs Atmel za začetnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.19
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 1:21 am    Naslov sporočila:  PIC vs Atmel za začetnika Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Do sedaj sem uporabljal (in še uporabljam) Arduino UNO-ta, ampak sem si zaželel, da se med počitnicami naučim nekaj novega.
Rad bi začel s programiranjem PIC-ov ali Atmelovih mikrokontrolerjev, ampak se ne morem odločiti kaj naj izberem.
Mislil sem, da mi bo ta video pomagal, ampak je še slabše:
http://www.youtube.com/watch?v=DBftApUQ8QI&feature=related

Prosim za konkretne predloge in utemeljitev, zakaj je kakšen čip, programator in IDE naj uporabim. Rabil bi pa nekaj splošnega za učenje (nekaj digitalnih vhodov in izhodov ter nekaj analohnih vhodov).
Za odgovore se že v naprej zahvaljujem in upam, da nisem sprožil prepira, ki je omenjen na videu. Pray

P.S: Programiral bi v C in sem opazil, da je več različic C-ja. Kak nasvet glede tega?

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem si prav zapomnil, po predlogih je najbolje začeti s PICi, ker imajo manj instrukcij, ko si se tega naučil in ti zmanjka idej pa lahko presedlaš na Atmel z lažjim srcem.

Zelo se ti splača pogledati tudi msp430 od TIja saj je v zadnjem času postala zelo popularena ti. LaunchPad ploščica.

PS: pozabil pripisat, da sem omenjal zbirnik. Ja za C menda ni pomembno, je pa pomembno kadar vklapljaš skupaj tako zbirnik kot C.

Nazadnje urejal/a kobranka Sob Jul 21, 2012 1:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem začel z AVR in WinAvr-GCC. Programje je brezplačno in lepo delujoče. Tudi na netu najdeš veliko primerov, pomoči... Priporočam. Pred leti sem nakaj poizkušal z PICom in zbirnikom, pa me ni preveč pritegnilo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.76
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor LaunchPad od TI. Enostavni so in poceni, okolje zastonj (CCS), razvojna plošča 3,6€ in "gasa". So pa to 16-bitniki.
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.64
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšni LaunchPadi?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.76
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res, da ni niti AVR niti PIC, ali vseeno dobra odločitev. LaunchPad.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A vi ki odgovarjate sploh preberete napisano?

martinopresnik je napisal/a:
P.S: Programiral bi v C in sem opazil, da je več različic C-ja. Kak nasvet glede tega?

Od kje vam torej ideja, da ima PIC manj instrukcij ?

Ko znanje jezika C ni več problem, je potrebna le še odločitev kateri mikrokontroler glede na potrebe.
Ne glede na to za katerega se odločiš, vedno boš moral prebrati datasheet in se naučiti specifike posamezne družine.

Meni osebno so pici malo neprimerni, ker narede pravo zmedo s preklapljanjem bank.

ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.63
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Meni osebno so pici malo neprimerni, ker narede pravo zmedo s preklapljanjem bank.

Kdor programira v C-ju za to pomankljivost sploh ne ve, razen če je kdaj programiral v zbirniku.
Drugače pa je praktično vseeno. Tu se bo spet začelo zaporedje komentarjev, v katerih bo nekdo hvalil svojega konja, drug pa svojega. Brezveze. Sam se odloči, nič ni boljše ali slabše tako v splošnem. Boljše je tisto, česar se navadiš in znaš uporabljati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@martinopresnik: če si do sedaj uporabljal ArduinoUno, si uporabljal Atmelov kontroler, kot ti je že @Kroko napisal in če si uporabljal za programiranje Arduino IDE okolje, si programiral v Cju torej, ni mi jasno kje je problem?
V vsakem primeru, ne glede na to, ali misliš uporabljati PIC ali AVR, se boš moral poglobiti v MCU in v vse kar boš okoli njega naredil, prav tako pa v jezik, v katerem boš pisal kodo. Očitno, glede na zastavljeno vprašanje, tega do sedaj nisi storil.
V primeru PIC vs Atmel, nekomu leži PIC drugemu pa zopet Atmel in po mojem mnenju ni neke velike filozofije okoli tega, približno tako kot nemški vs japonski avto.
Avtomobila sta oba in z obema se lahko pripelješ od točke A do točke B.

martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Ko znanje jezika C ni več problem, je potrebna le še odločitev kateri mikrokontroler glede na potrebe.

V mislih nimam nobenega projekta, ampak bi se samo rad naučil C, ker imam med počitnicami čas, ki ga ne bi rad zapravil.
Razmišljam, da bom začel z enakim čipom, kot je na Arduino-tu (Atmel ATmega328), ker ga že malo poznam.

Kako pa je z programatorji?
Je boljše če kupim AVR ISP ali je kakšen neuraden dovolj dober?
Nekaj sem zasledil na tej temi .

Kroko je napisal/a:
Pa saj ArduinoUno je AVR

Je ja, ampak Arduino ima veliko metod, ki zelo poenostavijo stvari. Tukaj pa ne gre za projekt, ampak za to, da se naučim kaj več.[/quote]

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

martinopresnik je napisal/a:
.....Je ja, ampak Arduino ima veliko metod, ki zelo poenostavijo stvari. Tukaj pa ne gre za projekt, ampak za to, da se naučim kaj več.

Metod? Ja, veliko funkcij je že narejenih prav tako označevanje (definicije) pinov, tako, da so stvari za začetnika bolj enostavne, toda, lahko programiraš v Cju brez uporabe teh definicij, funkcij in procedur. Za AVR GCC (kar uporablja Arduino IDE) imaš na Netu ogromno literature in primerov.

martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha. Prej sem mislil, da je arduino omejen samo na "arduinov način" programiranja (prva razlika je setup() in loop() namesto main()).
Najlepša hvala, da ste mi razsvetlili pot!

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ljudsko je napisal/a:
Kdor programira v C-ju za to pomankljivost sploh ne ve, razen če je kdaj programiral v zbirniku.

Ravno tu se začnejo problemi. Nekega normalnega prevajalnika za "tamale" PIC-e sploh ni, ker je pač sama arhitektura procesorja popolnoma skregana z logiko C-ja.
Začetniki na tem področju bodo zato najprej prekleli sam PIC, nato pa še C. Čeprav oba sama po sebi nista nič kriva...

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@martinopresnik: če pišeš v Arduino IDE potem potrebuješ setup() in loop() in ne main(). Za vse ostalo pa velja kot za GCC, torej si lahko sam pišeš funkcije in procedure v Cju. Pozna vse kar pozna GCC oz. AVR Libc.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni