|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ridder Neznanec

Pridružen-a: Tor 01 Maj 2012 10:54 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 8:37 pm Naslov sporočila: pokvarjen čip, eprom, mcu |
|
|
živjo fantje!
mam eno zelo začetniško vprašanje.
zanima me, kako se najlažje izve oz. ugotovi, če je določen čip na plošči zanič, skurjen...
gre za to, da se dosti ukvarjam z popravilom armatur, in vedno do sedaj sem zamenjal vse čipe (ponavadi le dva), ki naj bo se jih ob popravilu menjalo. sicer prideta oba čipa skupaj (mosfet, procesor) okoli 10€, vendar če bi vedel, kako se čip premeri (če se sploh da) ali je še dober ali skurjen.
imam pa multimeter (te tisti najbol poceni )
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Logični tester(logic probe), potrebuješ pa še datasheet, da pogledaš, kakšen mora
biti signal na tistem pinu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ridder Neznanec

Pridružen-a: Tor 01 Maj 2012 10:54 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
lahko kašnega priporočaš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem svojega naredil sam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...prav zanima me, kaj boš počel z logičnim testerjem in nekim procesorjem recimo za števec mazde s 100 pini...
Mislim da boš težko preveril čip, ki je namenski. Težko boš dobil tudi datasheet, e pa bi hotel preveriti delovanje bi moral doma imeti kar bogato testno vezje, ki bi simuliral vse senzorje, vse LCD-je, lučke....
MOSFET je lažje preveriti. Zanj rabiš samo usmernik in žarnico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
@krof555:in kaj boš naredil z logičnim analizatorjem, če je MCU zanič?
Moje mnenje je, da ni univerzalnega navodila, kako ugotoviti, če je kakšen IC zanič.
Brez datasheeta pa tako ali tako ne gre popravljati teh zadev.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preverijo se signali pri uri..., če je vse tako kot na grafih pri datasheetu, mogoče je
z logičnim testerjem malo bolj štorasto(samo 1 pin možno testirati), tako da bolje
osciloskop ali pa logični analizator.
Če tisti osnovni(kontrolni) pini ne delajo pravilno, tudi data in addres ne bojo.
Piše se pa o MPU(uP) in ne o MCU(uC)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krof ne pametuj. Verjetno imam kje tudi kakšno plato, ki lahko gre za znanost, pa mi boš pokazal, kako ugotoviš napako s tem tvojim testerjem. Povej kdaj imaš dovooooolj časa za demonstracijo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z80(40 pin) sem tako stestiral.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.74 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
33.98 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z80? hm... ta procesor je bil v fičkotu
Resno: ti resno misliš da so v današnjih avtih tako slabi (beri predpotopni) čipi? Boš ti vraga s tvojim sistemom meril signale na frekvenci 60 MHz. Poleg tega boš ven dobil par miljonov signalčkov: kako boš vedel ali delajo prav ali ne? Notri je zapisan program in oni delajo po njem - datasheet ti v tem primeru prav nič ne pomaga.
Podobna stvar: vzemi recimo AVR mega8 in ga s logičnim testerjem pomeri, če deluje. Namig: ob vklopu napajanja in dooolgo zatem (pravzaprav do izklopa napajanja) se na nobenem pinu ne bo dogajalo prav nič. Namreč - program manjka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz govorim o procesorju .
Citiram: |
(mosfet, procesor) |
Če je pa on s procesor mislil kontroler pa ne vem kaj naj.
Zaradi višjih frekvenc sem predlagal tudi osciloskop.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
glej---iz njegovega pisanja lahko sklepaš da ni ravno vešč elektronik (mosfet ni čip...), kar pomeni da če je on rekel čip ali procesor - procesor je splošna pogovorna beseda med mehaniki - procesor je zanič - procesor je treba menjat...to NE pomeni direktno procesor, lahko je kontroler, lahko je logični čip, lahko je namenski čip...saj veš, kakšni čipi so v avtih...nikoli ni samo procesor, vedno je še kaj drugega notri.
In ker logični čipi, katere je možno testirat (tudi z logičnim testerjem) načeloma NE umirajo, ti ostanejo "procesorji", ki pa dajo ven vse živo in mrtvo, kar pa se lahko testira samo na originalni plošči, priključeni na ostali del avtomobila. Vse drugo je neizvedljivo, saj bi rabil morje opreme, simulatorjev in podobne krame. Se ne splača....v bistvu se itak ne splača. Če pravi da je čip 10 evrov, za ta denar je (nekomu, ki to dela za denar) škoda časa ukvarjati se s tem. Poleg tega je to lahko dvomljivo - lahko da na mizi dela, lahko celo potem vgrajen nazaj, ampak lahko pa čez dan, dva spet umre...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
@krof555: s tem, ko si prilepil diagrame iz Z80 User manual, ni videti, kako si testiral.
Kakorkoli, prav zanima me, kako boš z logičnim analizatorjem ugotovil, da je interni EEProm zanič ali da je nek pin na kontrolerju, ki je lahko definiran kot izhod ali vhod zanič.
Brez detaljne sheme, opisa delovanja in programa za kontroler (MCU) si ne boš nič pomagal z logičnim analizatorjem!
@ridder: brez ustreznega znanja, detaljne sheme in še česa, na enostaven način ne bo šlo!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Avg 12, 2012 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgolj v vednost:
Marsikateri čip, ki podpira JTAG, podpira tudi Boundary Scan, ki je namenjen testiranju v proizvodnji. Vsak pin ima poleg njegove običajne funkcionalnosti, če testno celico, katero se dostopa preko JTAG porta. Vse te celice so povezane, tako da lahko celoten čip testiramo, brez da je nanj karkoli povezano.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2012 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
@Umnik: seveda gre, toda v prvem postu je postavljeno vprašanje, kako naj bi začetnik najlažje ugotovil ali je čip v armaturi zanič.
In ne nazadnje je vse skupaj odvisno od dobavljivosti in cene čipa.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni