www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SE - emulator in programator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2006 3:24 am    Naslov sporočila:  SE - emulator in programator Odgovori s citatom

Pred davnimi 12. leti sem od revije SE nabavil omenjeni napravi, ki sta bili podrobno opisani v prvi in drugi številki te revije. Zraven programatorja sem vzel še nadgradnjo za programiranje 87c51. S tem sem napravil kar nekaj uspešnih projektov in vstopil v svet mikrokontrolerjev.
Ker je kar nekaj teh naprav še vedno v uporabi in se zna zgoditi, da bi moral sprogramirat kakšen nov 87c51 (sem jih največ uporabljal Smile ) vse to še vedno hranim ... in najbrž nisem edini. Zaradi narave dela sem stvari sicer malo zapustil in se pred kratkim ukvarjal tudi s PICi (z veliko pomočjo Silvota - hvala).

Sedaj pa me malo mika povratek k Atmelom in sem zadevo malo povlekel iz prahu.

Zanima me sledeče:
1. Je zadeva z kakšno manjšo predelavo ustrezna za serijo 89Cxx
2. Kakšen software bi moral uporabiti? (DOSov priloženi software deluje samo na starih počasnih računalnikih. Zato poleg teh napravic hranim še star 100MHZ notesnik ... )

Vsako mnenje je dobrodošlo ... Cool

SE_emulator.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  142.18 KB
 Pogledana:  54 krat

SE_emulator.JPG

SE_programator.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  192.43 KB
 Pogledana:  26 krat

SE_programator.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2006 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je bilo že večkrat na tej strani omenjeno, lahko sodobne mikrokontrolerje programiraš neposredno s priključitvijo na serijski port (preko TTL na RS232 vmesnika seveda, da ne bo dima).

Nekaj malega na to temo sem pisal tukaj:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3200

Za Philipse boš vse potrebno izvedel tukaj:
http://www.esacademy.com/

Atmel za ta namen uporablja Flip:
http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=2767

...itd, vsak proizvajalec ima nekaj svojega.

Vse kar moraš paziti je to, da izbereš CPU, ki ima vgrajen ustrezen SW za podporo takšnemu programiranju.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2006 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da je tisti emulator pri današnjih procesorjih nepotreben in out-of-time mi je že jasno ... mogoče sem malo nejasno zastavil vprašanje.

Bolj me zanima kakšen software za EPROM programator, ki bi deloval na novejših (hitrejših) računalnikih s tem hardwerom?
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2006 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti emulator je bil izdelan "a la Card" in dvomim, da boš zanj kje staknil kakšen novejši SW prijazen pogledu preko oken.
To bi bilo vprašanje za na tale forum: http://www.svet-el.si/phpBB2/index.php
Sam uporabljam eprom emulator izdelan po načrtu iz Elektor electronics-a. Zadeva je na PC povezana preko serijskega porta, hex kodo pa naložiš z običajnim serijskim terminalom.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam enak programator in podobne probleme. V ta namen imam doma Prenosnik 386 s tem software-om. Problem imam, ker ne morem (oz. težko) kopirati datotek iz WinXp na Dos - problem je floppy, ker ga v novih notesnikih ni več.

LP M.

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kakšen je pravzaprav razlog, da omenjeni SW ne dela pri odprtih oknih Wink Question

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Software je napisan, vsaj mislim v TP6 (Turbo pascal 6). V reviji, kjer je bil objavlen programator, je bil priložen ta program. Kot se spomnim (davnega 1995 leta). Program sem pretipkal, prevedel in zadevo veselo (seveda na 286/386) mašincah uporabljal. Sedaj je pa tu problem na win Xp, ko želim startati exe. Dobim kratek blisk zankovnega (cmd) okna in to je vse.

LP M.

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je problem v tem, da je SW, ki se izvaja pod DOS-om napisan na način, ki zahteva neposreden dostop do registrov LPT porta, kar pa XP-jem ni všeč.

Možno pa je tudi, da so z novejšimi računalniki tudi časovne zakasnitve prekratke.

V "morskih globinah" interneta se sicer dobi nek SW, ki omogoča tak dostop tudi pod XP-ji, nimam pa praktičnih izkušenj z njim.

Vem, da se za Delphi dobijo knjižnice za neposreden dostop do registrov LPT porta, tako da to nebi smel biti nek večji problem. Problem je samo prava motivacija, ki jo očitno nihče nima. Še posebej če nimaš niti HW-ja.

Smatjaz, si prepričan, da ne gre za program, ki rabi pri zagonu še parametre?
To je bilo pri DOS programih dokaj običajno. Zaženi ga iz DOS okna, da boš videl kaj sporoča.

Nazadnje urejal/a Proteus Čet Feb 16, 2006 12:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj pripni to čudo in eventuelno še source, če ga še imaš kje. Firbčen sem, zakaj ne gre.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ti lahko pomagam, ce se imas source programa. Originalne knjiznice Turbo Pascala so imele (vkljucno z verzijo 7.0) napako v kalibracijski zanki za funkcijo delay(), ki je sestavni del knjiznice crt (ki je vkljucena prakticno v vse programe in bi se moral mocno potruditi, da program ne bi bil preveden z njo). Tezava je v tem, da se na "hitrih" racunalnikih (200 MHz originalni pentium ze spada v ta razred, 166 MHz pa mislim da se ne) ob zagonu programa (in s tem vseh funkcij knjiznic, ki kaj kalibrirajo ali prednastavljajo) zgodi "Divide by zero". Ce bi odprl ukazno vrstico (cmd.exe) in program pognal rocno, bi takoj po zagonu program skocil nazaj v ukazno vrstico z omenjenim run-time errorjem.

Jaz imam BP 7.0 s popravljeno knjiznico crt in lahko program ponovno prevedem tako, da bo ta del deloval.

Alternativna resitev, ki bi tudi morala delovati (a bo naredila nekoliko bolj "grdo" izvrsno datoteko, saj je takole na oko stari Borlandov prevajalnik boljsi) je ponovno prevajanje z zastonjskim prevajalnikom FPC ( www.freepascal.org ), ki tega buga v knjiznici seveda nima.

Brez izvorne kode pa mislim da programa rocno ne bo popravljal nihce. Ce je takrat koda obstajala na papirju, jo bo potrebno se enkrat pretipkati (ali preskenirati, OCR in preveriti). Ce bi ze imel kodo, potem bi bilo relativno enostavno narediti program v Delphiju, vmesnik (luser interface) pa narediti na novo.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prialgam source za programator.
Problem mislim da je, kot je opisal Proteus, uporaba LPT-ja. Sicer pa se to uporablja nekako takole :

EPPread test.bin 27256
EPPProg test.bin 27256
EPRTEST 27256

Lp M.

EPRPROG.ZIP
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  EPRPROG.ZIP
 Velikost datoteke:  29.18 KB
 Downloadano:  8 krat

smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam pa podobno zadevo Emulator za družino 8051, ki pa uporablja sledeči SW. Tukaj pa nimam source programa:

Lp M.

EMU.ZIP
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  EMU.ZIP
 Velikost datoteke:  5.2 KB
 Downloadano:  6 krat

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugi program (v binarni obliki) se pravilno zazene, tako da ne more biti tezava v tistem, kar sem omenil zgoraj. Posledicno tudi ni potrebe po ponovnem prevajanju prvega, razen ce bi se komu ljubilo relevantni del integrirati v nov program (za Windowse), z uporabo ustrezne knjiznice za dostop do I/O portov.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni