|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:05 am Naslov sporočila: Grlo luči |
|
|
Ker opremljam stanovanje, iščem tudi luči. Ko gledam po trgovinah, vidim da imajo predvsem luči s plastičnimi grli za žarnico. Zanima me ali je to OK, ali mora biti keramično grlo? Še to naj povem, da to nisem gledal nekih "cheap" luči, ampak normalni cenovni razred (cca 50 €). Predvsem plafonjere in stropne reflektorje of firme EGLO.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Občutek je, vsaj meni, definitivno boljši če je grlo keramično, vendar pa ker proizvajalci šparajo povsod, je sedaj v igri plastika, definitivno mora biti luč, v tem primeru, certificirana itd. in ima tudi navedeno max. nazivno moč žarnice, ki se lahko uporablja v luči, tako da po mojem mnenju, če se tega držiš, ne bi smelo biti težav s plastičnimi grli; jaz imam kar nekaj luči s plastičnimi grli in če se uporablja žarnice z max. močjo ni težav - t.j. ni vidnih sledi obrabe ali kakšnih deformacij, sem tudi dal močnejše - npr. 100W v luč, ki ima deklarirano max. 60W - in do sedaj ni bilo težav, seveda je pa v tem primeru nevarnost, da se kaj zgodi večja, vendar v tem primeru moram jaz sam prevzemati odgovornost, saj sem šel čez deklarirano max. moč, sem pa opazil pri kakšnem grlu, da se je rob, ki je izpostavljen luči rahlo deformiral, tako da tega ravno ne priporočam, proizvajalec je verjetno z namenom gor nalepil "max. 60W". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker visoke temperature naredijo svoje... naj bo grlo, če je le mogoče- keramično! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Itak gredo klasične žarnice ven...pri uporabi varčnih ali LED pa itak vročina ni pomemben faktor. Jaz tudi do sedaj še nisem imel slabe izkušnje s plastiko, sicer pazim, da ne dajem notri več, kot piše, ampak itak imam vedno manj klasičnih žarnic v bajti.
Bolj kot to bi ti mogoče priporočal da malce pogledaš za LED osvetlitvijo. Je sicer dražje, a nekaterim lepše in tudi bolj trajno ter varčno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2012 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri uporabi močnejših žarnic od predpisane maksimalne in pri plastičnih podnožjih, se s časom lahko zgodi, da se podnožje enostavno zdrobi ob menjavi žarnice. Če pride do loma med normalnim obratovanjem in kratkega stika, bo seveda pregorela varovalka in pri inštalacijah narejenih po pravilih, bo to varovalka za nižjo amperažo in naj ne bi bilo problema. Seveda je uporaba močnejših žarnic na lastno odgovornost in pri lučeh s kovinsko in stekleno osnovo na negorljivem stropu ali zidu ni nobenih težav. Razne lučke iz lesa, tekstila na lesenih stenah ali stropu pa so lahko zelo nevarne in je lahko že maksimalna moč prevelika, ne glede na vrsto podnožja, tudi keramično podnožje ne zagotavlja popolne varnosti, če je okolica gorljiva. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni