www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grlo luči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:05 am    Naslov sporočila:  Grlo luči Odgovori s citatom

Ker opremljam stanovanje, iščem tudi luči. Ko gledam po trgovinah, vidim da imajo predvsem luči s plastičnimi grli za žarnico. Zanima me ali je to OK, ali mora biti keramično grlo? Še to naj povem, da to nisem gledal nekih "cheap" luči, ampak normalni cenovni razred (cca 50 €). Predvsem plafonjere in stropne reflektorje of firme EGLO.

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.56

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Občutek je, vsaj meni, definitivno boljši če je grlo keramično, vendar pa ker proizvajalci šparajo povsod, je sedaj v igri plastika, definitivno mora biti luč, v tem primeru, certificirana itd. in ima tudi navedeno max. nazivno moč žarnice, ki se lahko uporablja v luči, tako da po mojem mnenju, če se tega držiš, ne bi smelo biti težav s plastičnimi grli; jaz imam kar nekaj luči s plastičnimi grli in če se uporablja žarnice z max. močjo ni težav - t.j. ni vidnih sledi obrabe ali kakšnih deformacij, sem tudi dal močnejše - npr. 100W v luč, ki ima deklarirano max. 60W - in do sedaj ni bilo težav, seveda je pa v tem primeru nevarnost, da se kaj zgodi večja, vendar v tem primeru moram jaz sam prevzemati odgovornost, saj sem šel čez deklarirano max. moč, sem pa opazil pri kakšnem grlu, da se je rob, ki je izpostavljen luči rahlo deformiral, tako da tega ravno ne priporočam, proizvajalec je verjetno z namenom gor nalepil "max. 60W".
Nazaj na vrh
oldtimer 65
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53
Aktiv.: 1.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker visoke temperature naredijo svoje... naj bo grlo, če je le mogoče- keramično!
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Itak gredo klasične žarnice ven...pri uporabi varčnih ali LED pa itak vročina ni pomemben faktor. Jaz tudi do sedaj še nisem imel slabe izkušnje s plastiko, sicer pazim, da ne dajem notri več, kot piše, ampak itak imam vedno manj klasičnih žarnic v bajti.
Bolj kot to bi ti mogoče priporočal da malce pogledaš za LED osvetlitvijo. Je sicer dražje, a nekaterim lepše in tudi bolj trajno ter varčno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri uporabi močnejših žarnic od predpisane maksimalne in pri plastičnih podnožjih, se s časom lahko zgodi, da se podnožje enostavno zdrobi ob menjavi žarnice. Če pride do loma med normalnim obratovanjem in kratkega stika, bo seveda pregorela varovalka in pri inštalacijah narejenih po pravilih, bo to varovalka za nižjo amperažo in naj ne bi bilo problema. Seveda je uporaba močnejših žarnic na lastno odgovornost in pri lučeh s kovinsko in stekleno osnovo na negorljivem stropu ali zidu ni nobenih težav. Razne lučke iz lesa, tekstila na lesenih stenah ali stropu pa so lahko zelo nevarne in je lahko že maksimalna moč prevelika, ne glede na vrsto podnožja, tudi keramično podnožje ne zagotavlja popolne varnosti, če je okolica gorljiva.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni