|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Pon Avg 27, 2012 4:57 pm Naslov sporočila: Fotoaparat in PIR senzor (DC step up?) |
|
|
Pozdravljeni!
Naredil sem nekaj fotoaparatov, da se prožijo na PIR senzor. Uporabil sem Microchip pic12f683, da vse skupaj pride čim manjše. Zadnje vezije mi je ratalo stisniti v sam fotoaparat. Deluje naravnost odlično.
Imam pa sledečo težavo. PIR senzor iz kitajske rabi približno 3-4mA in deluje na napetostih več kot 4,5V. Kar je neumost. Pogruntal sem da težava izvira iz napetostnega regulatorja, ki za svoje potrebe kuri kar 3mA in ima 1V padca napetosti. Zamenjal sem napetostni regulator in sedaj deluje od 3,4V naprej in kuri 150uA v mirovanju.
Ampak imam še vedno težavo, če je tak fotoaparat, ki deluje na 2xAA. To nanese približno 2.4V ko so NiMH akumulatorji polhni. Sedaj rešujem težavo tako, da imam dodatno baterijo za senzor (naprimer 9v).
Sedaj imam pa dva vprašanja?
-> Je možno predelati PIR senzor, da bi deloval na napetost ~2V?
-> Ali obstaja kak čisto preprost DC-DC konverter?
Razmišljal sem da bi uporabil kondenzator, priklopjen na izhode od PIC-a in ga napolnil na 2V in potem da izhod na logično enko in bi se napetost seštela na 4V. Ampak to verjetno ne bo šlo, ker ima pin padec napetost proti nuli in proti plusu in se bi verjetno kondenzator napolnil samo za 1,6V*2 = 3,2V kar je pa premalo..
Vrjetno bi šlo z malo tuljavico in bi polnil kondenzator. Samo bi pa moral gledati, da napetost ne gre v višave, bi se dalo uporabiti naprimer 10V ledico in ko začne prevajati PIC neha polniti kondenzator?
Opis: |
Izgled fotoaparata od znotraj. Krmilnik sem stlačil v sam fotoaparat :) |
|
Velikost datoteke: |
2.02 MB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
1.98 MB |
3 krat |

|
Senzor z zamenjanim regulatorjem :D |
|
672.41 KB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Avg 27, 2012 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi step-up dc-dc switcher, linear ima fletno zbirko "simple switcher", ki rabijo minimalno število zunanjih komponent.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Pon Avg 27, 2012 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
senzor deluje na 3V (CR2032) več kot leto v standby načinu:
(standby poraba cca 9-10uA)
https://www.olimex.com/dev/msp-pir.html
mislim, da bi moralo delovati tudi na 2V....
Torej rešitev je nizkoporabni PIR senzor ter ustrezen mikrokontroler!
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Tor Avg 28, 2012 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Vzemi step-up dc-dc switcher, linear ima fletno zbirko "simple switcher", ki rabijo minimalno število zunanjih komponent.
LP, g |
Vidim, da potrebuješ res malo komponent. Bom jih nekaj naročil, bom tako ali tako rabil, pa da vidimo
siljo je napisal/a: |
senzor deluje na 3V (CR2032) več kot leto v standby načinu:
(standby poraba cca 9-10uA)
https://www.olimex.com/dev/msp-pir.html
mislim, da bi moralo delovati tudi na 2V....
Torej rešitev je nizkoporabni PIR senzor ter ustrezen mikrokontroler! |
sem pogledal pdf in se res dobro sliši: https://www.olimex.com/dev/pdf/OTHER/MSP430-PIR.pdf
Low Supply Voltage Range 1.8 V to 3.6 V.. to je najboljše do zdaj. Samo vrjetno napetost ne sme nihati, kar se pa pri fotoaparatu dogaja.. vrjetno ne bo drugega kot dodatna baterija ali DC-DC.
Sem probal ta senzor, tako, da sem čip priklopil direktno na 2V, v pdfju sicer piše da deluje od 3-5V, ampak tudi na 2V deluje.. mislim pa da ga zmoti nihanje napetosti, ker dela čisto vredu.. ampak ko se fotoaparat ugasne zazna "gibanje", ki ga ni. Tukaj je problem, ker je treba še vseeno regulirati napetost ali pa imeti stabilen vir (dodatno baterijo)
Hm malo bom še odprl fotoaparat in mogoče najdem notranji DC-DC konverter, ki deluje tudi ko je fotoaparat izklopljen. Gotovo kaj takega obstaja? Saj mora fotoaparat tudi sam nekaj imeti..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, v fotoaparatu deluje DC-DC konverter samo ko je ta prižgan.
Zadevo sem rešil čisto preprosto. Takrat ko fotoaparat slika, ali se prižiga, ugaša pač ne sprejema signala iz senzorja (ker ga takrat načeloma ne potrebuje) in stvar deluje super.
Problem je nihanje napetosti. Mora biti stabilna napetost, pri prižiganju in ugašanju pa le ta zaniha in senzor se sproži.
Če bi pa gotel stabilno napetost bi pa rabil DC-DC. Ni druge rešitve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
xfce je napisal/a: |
Hm, v fotoaparatu deluje DC-DC konverter samo ko je ta prižgan.
Zadevo sem rešil čisto preprosto. Takrat ko fotoaparat slika, ali se prižiga, ugaša pač ne sprejema signala iz senzorja (ker ga takrat načeloma ne potrebuje) in stvar deluje super.
Problem je nihanje napetosti. Mora biti stabilna napetost, pri prižiganju in ugašanju pa le ta zaniha in senzor se sproži.
Če bi pa gotel stabilno napetost bi pa rabil DC-DC. Ni druge rešitve. |
mogoče bi bil že RC člen ok?
cca 100 Ohm ter nekaj 100uF
?
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni