www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje 230V porabnikov z mikrokontrolerjem
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DejanX
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09
Aktiv.: 0.35
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 4:58 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje 230V porabnikov z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Za krmiljenje 4ih naprav z MSP430 sem uporabil MOC3063/3061 in triak BT138. 3 naprave so pod 60W, četrti triak (na katerega še moram dati hladilnik) pa bo krmilil prb. 300W oljni gorilnik.

Vezje sem včeraj testiral in je bilo vse v redu, danes pa sem ga dal v omarico in takoj ob priključitvi 3.3V na optosklopnik (za gorilnik) se je le ta skuril.

Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe?

cap.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  80.54 KB
 Pogledana:  55 krat

cap.jpg

IMG_20120830_154632.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.92 MB
 Pogledana:  79 krat

IMG_20120830_154632.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električna shema je pa kakšna?
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 5:58 pm    Naslov sporočila:  Re: Krmiljenje 230V porabnikov z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

DejanX je napisal/a:
.....
Vezje sem včeraj testiral in je bilo vse v redu, danes pa sem ga dal v omarico in takoj ob priključitvi 3.3V na optosklopnik (za gorilnik) se je le ta skuril.
.....
Kdo ali kaj se je skuril, optosklopnik ali gorilnik?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da so po povezavah elementi zvezani pravilno je verjetno krivo nekaj od tega:

Preboj zaradi premajhnih razdalj - sumljiv je vijak s katerim si vezje privil na ohišje
Napačen priklop bremena?

Si procesor tudi skuril?

Razdalje med primarnim in sekundarnim tokokrogom bi morale biti po EN standardih >8mm
(Torej omrežje in nizka napetost) Med F in 0 pa 3mm

DejanX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skuril sem optosklopnik (za upora nisem prepričan), gorilnik in mikrokrmilnik še delujeta.

Breme je bilo priklopljeno pravilno, glede na dokumentacijo MOC3063: F ----- (terminal 2) triak (terminal 1) --- breme --- 0

Citiram:
Razdalje med primarnim in sekundarnim tokokrogom bi morale biti po EN standardih >8mm
(Torej omrežje in nizka napetost) Med F in 0 pa 3mm

Nule nimam na TIVu, razdalja med tokokrogoma je pa za širino optosklopnika - malo več kot 6mm.

Lahko bi bil kriv vijak, ker je to edina razlika med včerajšnjim in današnjim preizkusom.
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.89

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa snuber (serijsko upor in kondi), nikjer ga ne vidim.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DejanX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je snuber potreben? Glede na datasheet in kar sem prebral na internetu naj ne bi bil nujno potreben.

Preklapljal bom pa induktivna bremena (gorilec, dva motorja in kontaktor).
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Snubber ni nujno potreben, ga je pa priporočljivo dat.
Tista dva upora desno od triaca sta tudi črna. Kaj je z njima?
1/4 W upori 360ohm so po moje premajhni. Jaz uporabljam malo bolj močne. Za snubber pa še bolj močnega. Razdalje med komponentami dajem tudi malo večje.
Ko si včeraj testiral, si testiral z istim bremenom?

DSCN0778.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.38 KB
 Pogledana:  67 krat

DSCN0778.JPG

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.89

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse o snubberjih.
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/HBD855-D.PDF

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DejanX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz je napisal/a:
Snubber ni nujno potreben, ga je pa priporočljivo dat.
Tista dva upora desno od triaca sta tudi črna. Kaj je z njima?
1/4 W upori 360ohm so po moje premajhni. Jaz uporabljam malo bolj močne. Za snubber pa še bolj močnega. Razdalje med komponentami dajem tudi malo večje.
Ko si včeraj testiral, si testiral z istim bremenom?

Upora sta očitno uničena. Testiral sem pa z istim bremenom.

Zaenkrat pri teh uporih nisem imel težav, vsaj pri light showu. Lahko pa poizkusim z močnejšimi.

tiger je napisal/a:
Vse o snubberjih.
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/HBD855-D.PDF

LP

Hvala, si bom pogledal.
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsej verjetnosti sta upora razlog za okvaro. Ko jih je prebilo,, je uničilo tudi MOC. Razlog za uporabo večjih uporov je v tem, da imajo močnejši upori ponavadi višji voltage rating.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od možnosti za je tudi plastika, na katero je vse skupaj pritrjeno.
Namreč, na vezju ni nobenega pametnega prostora namenjenega kulturni pritrditvi ploščice v ohišje. Ko si vezje privil, in verjetno dobro zategnil, je plastika pod optokoplerjem skrivila nogice le-tega in naredila kratek stik.

Dobro si oglej, kako lepo je narejeno vezje od matjazkariz-a Idea

olkijuhzbgtv.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  180.07 KB
 Pogledana:  34 krat

olkijuhzbgtv.jpg

tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ves tok bremena je očitno tekel skozi dva upora R4 , R8 in MOC. Triak ni bil v funkciji zaradi prekinjene ene od njegovih linij, verjetno Gate-a.
Preveri: Ali imaš na spodnji strani vezja prekinjeno povezavo med OK2 pin-4 in SV9-Gate-om ali pa je Anoda SV9 v zraku.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo en nasvet glede montaže v ohišje. Vidim, da si uporabil Gewiss škatlo, oziroma nekaj podobnega.

Jaz vedno naredim takole...

Izrežem tanko pločevino po notranji obliki škatle. Na pločevino s pomočjo distančnikov in M4 vijakov (zadostujeta dva po diagonali) privijem PCB na pločevino. Skozi pločevino izvrtam luknje in skozi njih s kniping vijaki privijem pločevino v škatlo v dve ali štiri luknje, ki so v škatli kot nalašč za to.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly :
Citiram:
Dobro si oglej, kako lepo je narejeno vezje od matjazkariz-a Idea

Meni tiste linije pod optocouplerji niso prav nič všeč ... preveč blizu "visokonapetostnemu" delu za moj okus. Jaz pod optocoulperji raje ne vlečem nič, še raje naredim poreskano luknjo.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni