|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bandy Član

Pridružen-a: Sob 25 Apr 2009 22:31 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.13 Kraj: JV okolica LJ
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 2:48 pm Naslov sporočila: Arduino in xbee |
|
|
Imam dva xbee modula in arduino ploscico. Testiral sem, ce mi modula delujeta. En modul sem povezal na arduino, drugega pa na USB COM port. RX na xbee modulu sem povezal na TX pin arduinota, in TX na xbee modulu na RX pin arduinota. Po enaki logiki sem povezal RX/TX na USB COM portu. Ampak mi poveza ni delala. Ce pa sem RX xbee modula dal na RX pin USB COM porta in podobno TX, pa sem sprejemal, kar je arduino preko xbee posiljal. Nekako mi ni logicno. A je to v redu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si konfiguriral xBee module?  _________________ My favorite programming language is ... solder. -Bob Pease |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne poznam Arduino in Xbee. Preveri ali delujeta na enakih napetostih. Če je eden na 3.3V in drugi na 5V, se znajo pojaviti težave, če niso pini 5V tolerantni... Sicer praviš, da ti Arduino - Xbee povezava dela, vendar vseeno preveri, če je vse legalno.
Kar se tiče povezave preko USB COM porta povej kakšen izdelek sploh uporabljaš. Predvidevam, da USB na TTL konverter, ampak spet, ali so napetostni nivoji kompatibilni z Xbee?
Kar se tiče tvoje dileme: Po vsej verjetnosti proizvajalec USB konverterja na TTL strani označuje, kam naj linijo priklopiš in ne katera linija je to na USB konverterju. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

Pridružen-a: Sob 25 Apr 2009 22:31 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.13 Kraj: JV okolica LJ
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam nek xbee klon in posebna konfiguracija ni potrebna. Z default nastavitvami bi moralo delovati. Oba se v terminalu odzoveta, tako da delujeta. Oba sem prikljucil na 3.3V kot zahteva datasheet. Za USB COM port imam pa cp2101 modul. Cudno mi je to, da bi moralo delati z TX (xbee) <-> RX (com port), RX (xbee) <-> TX (com port), pa mi ne. Je pa morda res tako kot pravi @matjazkariz. Poleg tega modula namrec nisem dobil nobene dokumentacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
CP2101 je čip in ne modul. Modulov s tem čipom pa je eno malo morje. Potegni si datasheet za ta čip in preveri na katerih nogicah so TX in RX. Ali je slučajno TX pin čipa povezan na pad na tvojem modulu označen kot RX in obratno? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
DOUT oziroma TX od xBee-ja je njegov oddajni pin, ki ga priklopiš na RX pin od računalnika/mikrokrmilnika. Obratno za DIN...
klik
Pazi na logične nivoje, ker xBeejevi 3.3V nivoji niso najbolj kompatibilni s 5V, ki so ponavadi na vezjih. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandy Član

|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
matjazkariz je napisal/a: |
CP2101 je čip in ne modul. Modulov s tem čipom pa je eno malo morje. Potegni si datasheet za ta čip in preveri na katerih nogicah so TX in RX. Ali je slučajno TX pin čipa povezan na pad na tvojem modulu označen kot RX in obratno? |
Povsem prav si imel. Sem sel datasheet gledati in je TXD iz cipa pripeljan na prikljucek, kjer so zapisali RXD. In podobno je seveda za RXD... Nisem niti pomislil, da bi lahko kaj takega naredili. Hvala se enkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni