|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Minimal Član

Pridružen-a: Pet 31 Avg 2012 10:03 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.42 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 5:43 pm Naslov sporočila: UZ senzorji - zbiram mnenja iz izkušenj |
|
|
Začenjam novo temo z idejo o debati glede UZ senzorjev. Iščem dobre in dokaj natančne senzorje (3m-par cm) z I2C protokolom in me zanima če ima ali je kdo imel kakšnega izmed njih in ve da dobro delajo, ker je na internetu preveč tega in se ne znam ravno odločit. _________________ Vsak začetek najde svojo pot
Nazadnje urejal/a Minimal Tor Okt 09, 2012 3:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Če želiš debato o tem, potem malo več opiši za kaj boš rabil. Dosti je odvisno od tega. Pa tudi je že bila taka debata tukaj na forumu. Malce išči.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Minimal Član

|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala ampak nisem glih mislil odpret nove strokovne teme, ampak samo kakšno mnenje o senzorjih. v planu pa imam parkirne senzorje kot šolski projekt povezane na grafični zaslon. vezau bi jih preko microkontrollerja tega že imam v glavi, glede zaslona tudi ni problem iščem samo kakšno mnenje o senzorjih kot je že v naslovu napisano. _________________ Vsak začetek najde svojo pot |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni so se dosedaj dobro uveljavili v vseh mojih aplikacijah, pa čeprav nimam mikrokontrolerja v glavi.
P.S.: vezau = vezal
Za vezau pa pravi to! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
No če ne bi povedal bi težko vedel kaj ti reči. Sam sem stestiral kitajske UZ senzorje, katerih domet naj bi bil od 3cm do nekje 4-5m.
V realnosti zaznava od nekje 2cm do 2m. Odvisno od velikosti objekta. Če je majhna palca jo zazna mogoče do 10cm, če pa meriš gladino vode je pa domet gotovo 2m. Za parkirni senzor so tako težava količki. Količek premera 10cm ti bo mogoče zaznalo 30cm daleč, če bo ta točno na senzorju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Minimal Član

|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brane: nisem dobesedno mislil tega z mikrokontrolerjem samo mislil sem reči da vem katerega bom vzel. In hvala za popravek
xfce: verjamem da niso vsi senzorji točni tako kot piše zato sprašujem za mnenja. Ja zaradi količkov sem mislil dati 2 senzorja na vsako stran (delam testno palico širine 1,5m).Gledal sem pa ta senzor HC-SR04. Če ne najdem kaj pametnejšega bom vzel tega :D
drugače beta varjanta bo z ravno oviro. _________________ Vsak začetek najde svojo pot
Nazadnje urejal/a Minimal Tor Okt 09, 2012 4:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš našel kaj pametnejšega, nas obvesti.
uzel = vzel
varjanta = varianta _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Minimal dva senzorja ne vem če bosta dovolj. Malo jih preštej koliko jih imajo avtomobili, ki imajo že vgrajene parkirne senzorje. Problem so količki. Če je zadaj ravna stena potrebuješ samo en senzor. Če pa hočeš zaznati količek na 40 cm, potem potrebuješ pomojem vsaj 4.
Me je pa presenetila natančnost teh senzorjev. Lahko sem spremljal premike 1mm natančno. Za natančnejše merjenje bi pa moral tudi upoštevati temperaturo zraka. No, pri avtu ti tega ni treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Minimal Član

|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
xfce: sej sem napisal 2 na vsako stran ;)
jah pri temu bom moral opraviti več meritev preden grem pisat program. poročam o napredku =P _________________ Vsak začetek najde svojo pot |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Minimal Član

|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 11:07 am Naslov sporočila: HC rs 05 |
|
|
Pozdravljeni!
Ponovno nadaljujem s to temo. Našel sem ultrazvočni senzor HC SR05 ga kupil in sedaj se že 2 tedna igram s programom v Bascomu. Na svetu elektronike sem našel članek o prav teh senzorjih in me zanima, če je kdo od uporabnikov foruma že kdaj delal z njim?
V članku sem zasledil ukaz pulseout in pulsein, katera mi zelo skrajšata program, vendar ne morem in neznam testirati senzorjev in dobiti nazaj nekakšen "feedback", da to sploh deluje in kako se naprej ravnati. Celega programa ne znam v prvo napisati, tako da bi prosil za kakšen nasvet pri testiranju in upravljanju senzorja ter prikazovanja razdalje na ekranu.
Mogoče za začetek, če je kdo od vas že uporabljal ukaza: Pulsein ter Pulseout in če bi mi znali razložiti kako se ravnati pri frekvenci XTAL= 4MHz z končno nastavitvijo v pulseout-u (jaz sem namreč do sedaj programiral z f=8MHz in če je kakšna enačba, z katero bi uporabil enako frekvenco kot do sedaj in v programu to vrednost delil ali dobljene meritve pomnožil z 2?
Po potrebi dodam sliko do sedaj narejenega bascom programa. _________________ Vsak začetek najde svojo pot |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi DEBUG!
Koda: |
DEBUG ON
Dim A As Byte
DEBUG A
End
|
Tako kot je zgoraj dodaj tvoj program, da se vidi kaj si pisal. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Minimal Član

|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Bi mi lahko prosim razložili kakšna je funkcija debug ukaza? Preden se spuščam v uporabo tega ukaza, bi rad vedel kaj uporabljam. Sliko pošljem popoldne. _________________ Vsak začetek najde svojo pot |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Bascom Help je napisal/a: |
During development of your program a common issue is that you need to know the value of a variable.
You can use PRINT to print the value but then it will be in the application as well.
You can use conditional compilation such as :
CONST TEST=1
#IF TEST
print var
#ENDIF
But that will result in a lot of typing work. The DEBUG option is a combination of conditional compilation and PRINT. Whenever you activate DEBUG with the ON parameter, all 'DEBUG var' statements will be compiled.
When you turn DEBUG OFF, all 'DEBUG var' statements will not be compiled.
You can not nest the ON and OFF. The last statements wins.
Typical you will have only one DEBUG ON statement. And you set it to OFF when your program is working. |
To lepo piše na linku, ki sem ti ga dal.
Ne pošiljaj slike programa, pošlji tekst programa. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ssdzkrez Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13 Prispevkov: 401 Aktiv.: 2.28 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bascom help dela čudeže (F1). Pobrskaj malo po forumu, Vilko je uporabil ta senzor in tudi program je pripel v eni izmed tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ssdzkrez Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13 Prispevkov: 401 Aktiv.: 2.28 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel primer Vilkovega programa.
Koda: |
'$prog &HFF , &HEF , &HD1 , &H00
' Test ultrazvočne sonde 2
' program vsaki dve sekundi prikaže meritev UZV na LCD
' Samo test ultazvočnne sonde:
Const Program = "UZVTST2"
$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 11059200
$baud = 19200
$hwstack = 64
$swstack = 64
$framesize = 64
Dim Reg14 As Iram Byte At 14 Overlay 'register 14
Dim I As Byte 'splošne delovne spremenljivke
Dim J As Byte
Dim K As Byte
Dim L As Byte
Dim M As Byte
Dim W As Integer
Dim W2 As Integer
Dim Workbit As Bit
Dim Z(20) As Byte
Dim Niz2 As String * 18 At Z + 1 Overlay 'Od x=2 do x=20
' LCD
Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portb.7 , Rs = Portb.6
Initlcd : Cls : Cursor Off
' Znak krogec na LCD-u za oznako stopinj:
Deflcdchar 0 , 12 , 18 , 18 , 12 , 32 , 32 , 32 , 32
Lcd Program
Wait 1
' SWUART Output na PC pišemo na K6, Portd.2
Open "comd.2:9600,8,n,1" For Output As #2
Print #2 , Program ; " Reset."
Dim Olja As Byte
Dim Iolja As Integer
Mainloop:
Do
' TEST ULTRAZVOČNE SONDE
Cls
Lcd "UZV TEST"
Print #2 , "meritev olja"
Config Porta.5 = Output
Reset Porta.5 'Port Low
Config Pind.2 = Input
Pulseout Porta , 5 , 80 'Min. 10uS Impuls senden
Disable Interrupts
Pulsein W , Pind , 2 , 1
Enable Interrupts
'(
786 Mm Je Olja V Cisterni
156 Cm Je Od Dna Cisterne Do Zgornjega Roba Priključne Cevi
70 Cm Kaže Uzv Senzor , Ki Mora Biti Skoraj Na Spodnjem Robi Priključne Cevi
Korekcija Mora Biti 148 - 70(uzv -l) = 78 Cm - Rezultat Viina Olja
')
If Err = 0 Then
W = W * 10 ' preračunano
W = W / 58 ' v centimetre
Olja = 147 - W
Iolja = 147 - W
Else
Olja = 255
End If
Locate 4 , 1
Lcd W ; "cm O. " ; Olja ; " Io " ; Iolja
Wait 2
Loop
|
Ko iz W preračunavaš v centimetre, moraš testirati in dobiti pravi faktor. Ta velja za crystal 11059200 Hz!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni