|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 7:30 pm Naslov sporočila: Inverter za backlight - popravilo |
|
|
Pozdravljeni!
Očetu je crknila osvetlitev LCDja na IBM R61. Danes sem zadevo odprl, da si ogledam inverter. Prekinjena je bila varovalka in če sem ga brez žarnice priključil na napajalnik, je vlekel nekaj čez 0.5A. Po nekaj brkljanja sem našel zanič bootstrap kondenzator (C10) ob driverju, ki je nekakšna all-in one zadeva z integrirano izhodno stopnjo. Driver je MP1010 za katerega se dobi datasheet, vendar je tipična shema brez vrednosti elementov. Na ploščici je sicer še drugi bootstrap kondenzator (C11), vendar je vse prelakirano in je karkoli nemogoče nedestruktivno odmontirati. Tako sem zalotal nov 1uF kondenzator in zadeva deluje.
Zanima me ali ima kdo kakšen service manual ali podatek o vrednosti tega kondenzatorja? Za 1uF sem se odločil, ker ponavadi vidim vrednosti od 100n do kakih 4,7uF in sem ciljal nekam v sredino.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
194.34 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Čestitke za uspešno popravilo!
Me pa zanima, če takšni SMD kondenzatorji pogosto crkujejo? Imam namreč občutek, da je v vezjih vse več okvar kondenzatorjev. Ali se motim?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
piroman, jaz sem občasno našel kakšno shemo za te zadeve iz prenosnikov na osnovi FRU številke, katero ima vsak od elektronskih sklopov v Lenovo prenosnikih. Si poskusil s tem? Meni je nazadnje uspelo celo najt manual za eno od osnovnih plošč (Lenovo R51) in sicer za popravilo switcha med baterijskim in zunanjim napajanjem.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne sheme zaenkrat še nisem našel pa tudi ne vem, če bom nadaljeval - že tako sem porabil par ur za vse skupaj. V končni fazi, nov inverter stane cca. 20€. Zaenkrat dela kot bi moral.
Jani, po pravici povedano ne vem. Do sedaj sem videl edino crknjene elektrolite v tem primeru pa se je videlo majceno iskrico na površini kondenzatorja, ko sem pokvarjen inverter priključil na napajalnik. Težko je karkoli zmerit, če je vse skupaj prelakirano in tudi pokvarjeni kondenzator sem moral odščipniti z vezja.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.61 Kraj: KP
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na eBayu (če se ne mudi tako zelo) dobiš tak inverter tudi za kake 3 eure.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni