|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
monaco Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 3:18 pm Naslov sporočila: komfortno odpiranje stekel |
|
|
Na cabriu imam 4 električna stekla in za vsako steklo je na sredinski konzoli ločeno stikalo. Stekla se odpirajo tako, da moraš gumb držati dokler ni odprto. Hitro zmanjka rok
Kako bi k tem 4 stikalom dodal še eno stikalo, na katero bi samo pritisnil (in spustil), pa bi se mi odprla/zaprla vsa 4 stekla (dokler pa lahko recimo zložim streho).
Ali pa kako bi ta stikala nastavil, da bi se stekla odprla in zaprla samo s pritiskom na gumb, da ga ne bi bilo potrebno držati.
Drugačna stikala ne pridejo v poštev, ker gre za precej redek avto in ga želim ohranit v originalnem stanju. Prav tako bi morebitno dodatno stikalo bilo enako kot originalna... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izdelavo takega vezja načeloma ne predstavlja kak večji problem. Potrebuješ najmanj 5 relejev. Štirjim kontakte zvežeš paralelno kontaktom obstoječih stikal. Eden bi služil za vklop napetosti na releje. (Videti bi moral kako so stikala zvezana mogoče napišeš znamko vozila, da skušamo najti načrt vezave. )
Stvar bi po logiki morala delati takole. Pri pritisku na tipko bi glede na zadnje stanje pritegnil ali eden rele (preko mirovnih kontaktov ena smer pomika stekel) ali vseh pet (druga smer) Po določenim času bi releji izključili. (lahko bi recimo izključil tudi s ponovnim pritiskom na tipko - zračenje vozila recimo)
Sam bi releje upravljal z mikrokontrolerjem - recimo kakim malčkom PIC12f628 ali podobnim ker je to najenostavneje, v eeprom lahko tudi beležim zadnje stanje. Lahko bi si domislil še kako drugo možnost odpiranja. (le softwerska sprememba) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že napisal Silvo sama izvedba ne predstavlja velikega problema. Tukaj zna biti večji problem varnost. Sistemi, ki imajo to možnost (zapiranje z enkratnim pritiskom na tipko) morajo imeti po zgornjem robu okvira, kamor se stisne šipa, kontaktno letev, ki zazna oviro in ustavi zapiranje. To je celo zakonsko določeno po večini EU držav, ker je prišlo do nekaj smrtnih slučajev med otroci.
Drug varnostni problem je električne narave, ker lahko pride do preobremenitve motorja, če je neka šipa že napol odprta in se zapre prej kot druge. Zato časovno določeno trajanje delovanja motorčkov ni najboljša rešitev. Običajno so te stvari krmiljene z procesorčki, ki nadzirajo tok po posameznih motorjih in končno pozicijo ugotovijo na podlagi povečanega toka.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vozilo je BMW E30 cabrio. Za normalno rabo je obstoječi sistem čisto ok. Problem nastane namreč, ko odpiram (zapiram) streho in želim hkrati odpreti (zapreti) vsa okna. Gumbi so razmetani okrog prestavne ročice, tako da tudi vseh na enkrat praktično ne morem imet pritisnjenih. Za to bi rad imel še dodatno stikalo, ki bi ga verjetno montiral tudi na sredinsko konzolo zraven radia, kjer je prostor še za kakšno drugo stikalo. S tem bi se tudi precej zmanjšalo tveganje za nesrečo.
O problemu pregrevanja motorčkov sem tudi sam razmišljal, toda težava je v tem, da sem na področju procesorjev in mikrokontrolerjev mrzel... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je napisal Iztok, pri celi zadevi je problem edino varnost. To zna zadevo dodatno zakomplicirati. Ima sedanji sistem narejen kak varnostni sistem - torej recimo omejitev toka, če pride nekaj med šipo, ali je edina "omejitev" moč motorja?  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo v razmislek. Sam sem imel avto in električno odpiranje vseh štirih stekel brez možnosti odpiranja vseh na enkrat (ne poznam avta, ki bi to imel) in brez možnosti, da bi pritisnil tipko in bi se samo odpiralo oz. zapiralo. Enkrat sem naredil preizkus in pritisnil vse štiri tipke istočasno. Rezultat je bila pregorela varovalka v zelo kratkem času (cca 1 - 2 sek). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možnost hkratnega odpiranja in zapiranja je res bolj redka. Na mojem avtu je možna le z telekomando iz ključa. Drugače pa moram za hkratno odpiranje/zapiranje na hitro potipkat vse štiri gumbe - enkraten pritisk. @monaco, verjetno imaš na E39 enako.
Če bi dobil kakšen ZKE modul (centralni karoserijski modul) od E46 ali E39 in ga malo predelaš ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2005 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsa 4 stekla naenkrat odpiram tudi zdaj, samo rabim obe roki. Tako da za varovalke ni problem. Kako pa je z blokado bom pa preveril. Sicer ima pa cabrio mehkejši okvir (še vedno pretrd za otroški vrat), včasih ga pa sploh ni.
Iztok, na E39 imam tak sistem kot si opisal. Če držiš gumb na daljincu, se odprejo vsa naenkrat (+ šibedah), stikala na vratih pa so takšna da če samo pritisneš, se odprejo do konca, če pa držiš, se pa ustavijo takoj ko spustiš.
Sem upal na kakšno cenejšo varjanto od tistega modula, ki bi poleg tega zahteval še precej predelave obstoječih vezav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2005 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlažje je če uporabis modul kateri se uporablja pri avto-alarmih (da ko zaleneš avto zapre morebiti odprte šipe).Glede varnosti tudi ni problem ker ta modul za vsak motor posebej meri tok in ko ta naraste preko povprečne vrednosti izklopi rele.V sebi pa ima tudi termične varovalke(v primeru da bi kateri rele zapikal)na modulu tudi nastaviš(z jumperjem) ali ti zapira po dve in dve skupajali pa zaporedno-ko je ena zaprta grezapirat drugo in tako do konca. Modul je prvenstveno namenjen zapiranju stekel,mislim da bi moral za zapiranje in odpiranje uporabiti dva modula-ali pa kako obrniti žice z releji. Sam sem zmontiral kar nekaj teh modulov in ni bilo problemov z njimi.
Druga ideja je če uporabiš modul od LANCIE dedre katera ima sprednja stekla avtomatsko gor in dol in to samo z tipko, tako da bi lahko uporabil dva taka modula in imaš vse šipe konfort funkcijo da bi vse naenkrat odpiral bi uporabil tipko in 4 kos diode (da pač pokomandiraš vsa štiri vrata naenkrat).Ravno tako tipka +4 diode za zapiranje.Komplicirat z z mikroprocesorji pa mislim da je nesmiselno-predrago in prezahtevno,ker takšnih modulov je v odsluženih avtih mnogo-de o cenah sploh...ne govorim
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2005 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi mi lahko mogoče kar ti kaj od tega zrihtal (zmontiral bom že sam), ko vidim, da se s tem ukvarjaš? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2005 7:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem se ukvarjal.Poskusi pri kakem lokalnem avtoelektričarju ali kakšni delavnici kjer vgrajujejo avtoalarme.V kolikor pa res ne boš nič našel me pa pomailaj pa bom poklical malo okoli kolege če še kdo to ima...
LP
Lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni