|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zafo Neznanec

Pridružen-a: Ned 23 Sep 2012 12:36 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Ned Sep 23, 2012 1:14 pm Naslov sporočila: Kateri element je na sliki (SM235N??) - pomična ograja |
|
|
Pozdravljeni!
Sem velik nepoznavalec elektrotehnike. Naša električna pomična ograja je ponovno nehala delovati. Ko se pripelje do obeh skrajnih leg, ne zazna magnetov in pade dol ali se zaleti v steber.
Ugotovil sem, da je crknil čip, ki zazna te magnete. Če z zivijačem združim prva kontakta, se pri zapiranju ograja ustavi, če združim vse tri, se pri odpiranju ograja ustavi. Očitno vse drugo deluje, problem je samo v tem čipu. Sem iskal shemo po internetu, pa je nisem našel.
Čip ima 4 nožice, dve sta združeni. Prilagam sliko. Gor piše 235 N ali M, na plošči pa [slovenščina je zame španska vas]. Za kateri element gre?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.49 MB |
Pogledana: |
79 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Sep 23, 2012 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pomeriš napajanje, ki pride na ta IC? Če je 5V in če ti zadeva ustavi zapiranje, ko skleneš GND in signal, potem si na konju ... Da združiš vse 3 kontakte ni zdravo - skoraj sigurno si dal napajanje v kratek stik. Pa je samo ta senzor ali sta senzorja dva? Lahko pa sta končna magneta kontra polarizirana in senzor gleda polarizacijo ...
Lahko gre za normalni hall senzor ali še verjetneje (če zadeva dela, kot si napisal - da če skleneš GND in signal izda komando za izklop) hall switch. Imam Allegro A1104, dobil prek Farnella.
Daj prosim čim več podatkov ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.68 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 24, 2012 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je tole.
_________________ l.p. Dušan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Sep 24, 2012 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi pa tista nogica morala biti v padu A.
Če pogledaš datasheet UGN3235k tega hall senzorja, je ta pin Vcc - torej nima napajanja.
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
A da ti plata gnije zaradi vode, te pa ne moti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.69 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale plata se mi tako smili da je joj. Potrebna je čiščenja in konkretnega pregleda.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zafo Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 01, 2012 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno ni ohišje tesnilo. Sam pa tudi nisem odpiral in preverjal, saj je do prejšnjega tedna 14 let vse delalo...
Hvala vsem za odgovore, bom naročil in poročal.
LPB
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Okt 01, 2012 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno je to UGN3235K. Na elementu je oznaka 235N. Je hall senzor z dvojnim izhodom, ki so ga nehali delati l.2004.
Imam enako elektroniko za vrata in enak problem. Tudi pri nas je prišlo do vdora vode in posledično oksidacije. Vezje sem sicer očistil s fiberglas krtačko, zamenjal vse načete elemente in elektronika je kot nova.
Priključek 1 senzorja mora biti v padu A (tudi v datasheet-u je označen z A).
Navedenega senzorja pa ne najdem nikjer v Sloveniji. Če ima kdo informacijo, kje se ga lahko nabavi ali s čim ga lahko zamenjam, se tudi jaz priporočam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zafo Neznanec

|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz tudi nisem nikjer našel tega senzorja... sem na koncu naročil iz amerike. upajmo, da bo potem delovalo! drugače vse ostalo deluje super. bom tudi sam vezje očistil s krtačko in škatlo zasilikoniral. upajmo, da potem ne bo več težav!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kaj takega z minimalno pre(do)delavo.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če komu pride prav- imam komplet (nekaj kosov) avtomatik za taka vrata. Zraven je daljinec, elektronika, optična senzorja in diode, napajanje,.... vse komplet, novo, v lični plastični škatli. Če koga zanima, naj piše na ZS, lahko poslikam - dam za male pare.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zafo Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 22, 2012 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, sem naročil ta element, ga prilotal in očistil vezje s krtačko.
Zdej se pa vrata samo še odpirajo - motor se vrti samo v eno smer, magnetov pa še vedno ne zazna.
Razmišljam o drugi drugi varianti... Kaj pa če bi namesto tega elementa na montiral na vrata začetno in končno stikalo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pon Okt 22, 2012 2:54 pm Naslov sporočila: Re: Kateri element je na sliki (SM235N??) - pomična ograja |
|
|
zafo je napisal/a: |
... Če z izvijačem združim prva kontakta, se pri zapiranju ograja ustavi, če združim vse tri, se pri odpiranju ograja ustavi. ... |
Da nisi s temi kratkostičenji skuril še česa na tisti tiskanini.
Lahko si pri čiščenju s krtačko prekinil kakšno sled.
Lahko si nov čip narobe obrnil.
Najprej to preveri.
Končni stikali teoretično lahko daš, a poslikaj in napiši, kam gresta 2. in 3. povezava, gledano od pina(1) A. Na vrata pritrdiš dve "bunki" na različnih višinah in vsaka sklene svoje končno stikalce. Eno k.s. vežeš med pin(2) in pin(4), drugo pa med pin(3) in pin(4). Pri obeh k.s. uporabiš N.O. kontakt.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni