www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Domača telefonska centrala VoIP
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 7:56 am    Naslov sporočila:  Domača telefonska centrala VoIP Odgovori s citatom

Staro ISDN analogno centralo je odnesla strela.
Sedaj bi radi zamenjali na kak modernejši sistem, recimo VoIP, za katerega je zadosti po hiši potegniti samo en mrežni kabel.
V hiši je sedaj tudi optika in imamo možnost iti na Siol ali Amis paket z IP telefonijo.

Tri zunanje številke in približno 6 notranjih telefonov. Telefoni bodo VoIP.
Trenutno imamo še analogni faks, za katerega pa sigurno obstaja alternativa.

Vprašanje, ki ostaja - kako izvesti enostavno domačo VoIP centralo (PBX)?
Windows? Linux? Je kdo že preizkušal katerega od open source projektov?

Hvala za vsak namig.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 8:08 am    Naslov sporočila:  Re: Domača telefonska centrala VoIP Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Staro ISDN analogno centralo je odnesla strela.
... zadosti po hiši potegniti samo en mrežni kabel.

Eno Gigaset 3070 ti lahko dam - plačaš poštnino.

ISDN je edini kjer ti bo delalo več različnih številk na enemu kablu. VOIP rabi do vsakega telefona UTP ali vmes switche Wink

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi si rad postaliv domači SIP strežnik poglej Brekeke. 60 dni imaš free.
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa http://www.asterisk.org/
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Asterisk sem že gledal, to je samo ogrodje, bi rabil še celo hiško sezidat okoli (precej konfiguriranja, linux).

CallButler pozna kdo? (obetaven projekt, ampak sedaj izgleda precej zanemarjen in zapuščen)

Za VoIP rabiš switche, to ni problem. Marsikateri telefon ima switch že integriran. Meni je važno, da ne nameščam šopa kablov med nadstropji.

Gigaset 3070 izgleda obetavno. Žal zadeve ne poznam. Malo sem si slike pogledal. Omogoča takšno konfiguracijo kot jo jaz želim? 6 x ISDN in 1x analogni (ali 4x analogni in 3x ISDN) , 3 zunanje številke, notranji klici?

urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.55

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se dosti igral z Asteriskom in tudi postavil delujočo centralo iz nule, brez dodatnih orodij.

Potem sem pa uporabil tudi FreePBX distro, ki ima "control panel" za asterisk.

Sicer je res da sem se s tem ukvarjal par let nazaj, vendar je tako da kot pri vseh ostalih zadevah, če želiš kaj bolj kompleknsega ustvarit (pravila routanja) moraš malo razumet kako telefonija deluje.

Asterisk + FreePBX je bil čisto enostavno nastavit osnovne nastavitve, da je zadeva začela delovati + voice box, potem se pa še malo poigraš in je.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla

Za windows obstaja ip centrala 3CX www.3cx.com. Obstaja tudi brezplačna različica. Deluje lepo tudi na XP računalniku.

V firmi jo uporabljamo že par let brez težav. Faksi so pa problem. Zadnje čase pa je tako ali tako praksa, da se namesto faksov pošiljajo skeni po mailu. Pravzaprav se sploh ne spomnim več kdaj smo nazadnje prejeli kakašen faks.

Marko S.
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljaž, na tem področju sem kar precej preizkušal in ti lahko rečem, da za domačo uporabo pride v poštev AsteriskNow. Dol snameš bootable CD greš po teh navodilih http://www.asterisk.org/asterisknow/quickstart in v lokalu telefoni zvonijo po 20 minutah. Stvar lahko poganjaš na dokaj "švoh" mašini. Vprašanje, ki se poraja je sledeče. kako se boš povezal s ponudnikom oziroma kdo je tvpj ISP. Praviš, da je v hiši optika. Če je to T-2 potem vem, da ti omogočajo SIP trunk in mislim, da pri njih dobiš tudi navodila kako konfigurirati Asterisk, da povezava z njimi deluje (če ne ti jih zrihtam jaz). Če imaš ISDN linijo za povezavo s ponudnikom potem moraš razmišljati o dodatni BRI kartici, torej prejšnja rešitev (SIP trunk) veliko bolj eelegantna. Če potrebuješ SIP telefone mislim, da bi se najdlo tudi kaj po ugodnih cenah. Če imaš pa SIOL pa se probaj pozanimat kako je pri njih s SIP trunkom.
Nazaj na vrh
cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla še enkrat.

Mi so priključeni preko T-2 optike na SIP Trunk. Minimalno lahko najameš 4 govorne kanale po ceni 4 Eur / Kanal. IP centrala preko T-2 potrebuje 2 mrežni kartici. Za nastavitve za Asterisk znajo pomagati operaterji pri T-2. Za 3CX je bilo več težav z nastavitvijo, ker nobeden ni znal urediti IP routinga v Windows okolju. To sem potem sam naštudiral in sedaj dela ok. Za 3CX sem se odločil, ker je program v Windows okolju, linux pa ne poznam.

Marko S.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Asterisk v vsakem primeru. Če ga ne boš sam konfiguriral imaš tudi pri nas firme, ki se s tem ukvarjajo. Brez težav boš pokril vse potrebe, pa še kak cekin bo v končni fazi prihranjen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.62
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena distibucija, ki ti skupaj zapakira Asterisk, FreePBX (WebGUI) in še par bombončkov.

S programom imam kar veliko izkušenj, tako da ti lahko pomagam narediti osnovne nastavitve. Za osnovne stvari v naprej pa se boš tako ali tako lahko preko GUI-ja igral Wink

Za povezavo v javno telefonsko omrežje pa mislim, da ni drugega za razmišljat kot SIP Trunk. Še vsak slovenski internetni ponudnik ga ponuja, tako da po mojem ne bo problemov s tem.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlično, kar precej predlogov.
Glede na videno, je Asterisk (z dodatki) kar prava izbira. Le nekoga bom moral prositi, da bo pomagal linux gor postavit.

Operater je trenutno Siol, na istem fibru je možen tudi Amis.

Telefonija je trenutno preko ISDN, ampak bomo številke prenesli na fiber (VoIP).

boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljaž, če boš vzel AsteriskNOW je zadeva trivialna ne glede na to, da je stvar na Linux sistemu (v bistvu skoraj ne veš kakšen sistem je od zadaj). Vstaviš CD, Next, Next..... , ko končaš z namestitvijo, odpreš brskalnik, ga usmeriš na IP kamor si namestil asterisk in konfiguriraš centralo. Enako velja za 3CX, Brekeke in ostale izpeljanke asteriska.
Nazaj na vrh
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.62
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na SiOL-u se najprej pozanimaj, če lahko kot fizična oseba naročiš storitev SIP Trunk. Ne bi smel biti problem, samo določeni operaterji znajo komplicirat pri najbolj trivialnih stvareh.

Glede pomoči pa sem se že ponudil. Ko/če boš rabil -> PM . Wink

urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.55

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly če boš potreboval kakšno pomoč se lahko obrneš tudi name; sam sicer največkrat uporabljam Slackware za osnovno instalacijo in potem naprej.

Če pa se boš odločil za kakšno od distribucij, ki imajo asterisk z dodatki, pa mislim, da ne bo nobenih težav - vstaviš CD pritisneš parkrat NEXT (ali pa še to ne) in je osnova nameščena, potem pa samo še konfiguriranje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni