www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Življenje brez televizije
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 10:12 am    Naslov sporočila:  Življenje brez televizije Odgovori s citatom

Ali se kdo še spomni kakšno je bilo življenje zvečer v starih časih predno je v dom vstopil novi član družine - televizor?
Pogosteje smo prebirali knjige ali poslušali radio "Igman". Če ni bilo nič zanimivega na radiu, smo izvlekli iz omare stari češki gramofon brez ojačevalnika, ga priklopili na avdio vhod radia in poslušali plošče (Tata, kupi mi auto...). Včasih smo se tudi igrali družabne igrice, na primer Človek ne jezi se. Seveda sta mi starša kot najmlajšemu v družini vedno pustila da sem zmagal! Very Happy Pogosto smo hodili tudi v kino ali na prireditve. Cool
Leta 1965 smo kupili prvi televizor, Ei Niš TV 865, tisti ki je imel preklopnik samo za VHF kanale po strani desno. Ker se je televizor pogosto kvaril in je veliko časa preživel po servisih (zlasti v garanciji), se za tisti čas nikakor nisem mogel navaditi na "stari" način življenja. Doma je bil tak mir da sem se počutil kot da bi imeli žalovanje v družini. Sad
Ko je minila garancija, je serviser hodil popravljat televizor kar na dom. Popravilo je šlo hitreje, vseeno pa TV ni nič bolje deloval.
Kasneje, ko so bile redukcije elektrike, smo nabavili majhen dodatni ruski TV z možnostjo napajanja na 12V=. Ko so izklopili elektriko, smo povlekli star avtomobilski akumulator iz garaže, priklopili mali TV in avtomobolsko žarnico za zasilno razsvetljavo in "normalno" živeli naprej. Very Happy

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2 moja prijatelja, oba družine z majhnimi otroci...nimata TV v hiši....
21solider21
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Avg 2012 20:24
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz poznam družine brez televizorja. Nekateri jih smatrajo za malo čudne. Se pa veliko več ukvarjajo med seboj in imajo zanesljivo boljše medsebojne odnose.
Vse "mašine" TV, telefon, PC so strup za medsebojne odnose. Sliši se staromodno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tudi jaz poznam družine brez televizorja. Nekateri jih smatrajo za malo čudne. Se pa veliko več ukvarjajo med seboj in imajo zanesljivo boljše medsebojne odnose.
Vse "mašine" TV, telefon, PC so strup za medsebojne odnose. Sliši se staromodno.

ja seveda...... potem pa omeniš to in ono tak čisto splošni pogovor pa te imajo za supergenija zato ker sta ona dva ostala v 20 stol.

je super vse skupaj medčloveški odnosi ampak tudi ne moreš ostati neveden

je pa res pa je da črtanje mehiških nadaljevank in neskončnih ponovitev je vsekakor koristna zadeva

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Ne samo da se sliši, tudi je staromodno. Po tej logiki se moramo za dobre odnose preseliti v jame in živeti na nivoju pračloveka. Pa si prepričan, da so takrat imeli dobre družinske odnose?

Pri nas doma imamo vso tehniko, pa imamo zelo dobre medsebojne odnose.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Midva sva tudi brez televizije. Za kakšen film in novice je računalnik, da bi pa stalno nekaj ropotalo, kot vidim ponekod - ko imajo TV stalno priklopljen - mi pa tudi ni ...

LP, g

cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mlajše generacije so navajene na radio, TV, računalnik, mobitel... praktično od svojega prvega dneva. Brez tega si mnogi sploh ne morejo zamisliti vsakdanjega življenja.
To temo sem odprl pod "Nostalgija" ker me zanimajo izkušnje ljudi ki se še spominjajo domačega življenja, ko vsi (velika večina) še nismo imeli TV v svojem domu. Lahko nekaj prispevajo tudi tisti ki so svojčas kot čudež občudovali tudi radio aparat in so ga morda hodili poslušat k sosedom ali znancem. Sam sem poslušal radio praktično od rojstva, s TV pa je bilo drugače.
O koristi in škodi ki jih prinaša TV pa morda kje drugje.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:

ja seveda...... potem pa omeniš to in ono tak čisto splošni pogovor pa te imajo za supergenija zato ker sta ona dva ostala v 20 stol.

je super vse skupaj medčloveški odnosi ampak tudi ne moreš ostati neveden

je pa res pa je da črtanje mehiških nadaljevank in neskončnih ponovitev je vsekakor koristna zadeva

Midva jo sicer imava, ampak jo marsikakšen dan niti ne vključiva.
Res ne vem kaj ima TV z nevednostijo. Na netu najdeš veliko več informacij. TV bi prej rekel, da poneumlja - škodi

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igor_k je napisal/a:

Ne samo da se sliši, tudi je staromodno. Po tej logiki se moramo za dobre odnose preseliti v jame in živeti na nivoju pračloveka. Pa si prepričan, da so takrat imeli dobre družinske odnose?

Pri nas doma imamo vso tehniko, pa imamo zelo dobre medsebojne odnose.

Mah saj se čudim zakaj je potem generacija jamskih ljudi izumrla? Kot sem slišal tudi zaradi slabe komunikacije(podomače, premalo so se je.ali in če že so, so imeli premalo potomstva). Dugače so se tile ukvarjali s slikarstvom in glasbo, kakšen boben ali pa piščal is kosti.

Moji stari starši so tudi prakticirali knjige, ko je prišel radijo pa tudi radijo. Pozimi ob petrolejkah pa so igrali Volkalco po nekod tudi Mlin, če so imeli karte so seveda kartali Swenak bolj izkušeni Briškulo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo je to, da se knjiga in radio šteje kot nekaj pozitivnega, TV pa nekaj slabega. TV je samo nadaljevanje razvoja. Po TV lahko gledaš neumnosti, prav tako pa lahko bereš neumne knjige.

Citiram:
Res ne vem kaj ima TV z nevednostijo. Na netu najdeš veliko več informacij. TV bi prej rekel, da poneumlja - škodi

TV poneumlja, če gledaš neumne oddaje. Prav tako internet ali knjiga, radio...
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej.
Na netu imam praktično neomejeno možnosti kaj bom gledal, bral, se zabaval.
Na TV sem omejen na to, kar prenaša naša TV. Zelo hiter pregled sporeda takoj pove, da ni kaj dosti pametnega. Vmes pa še reklame, ki ti polnijo glavo. Da ne govorim o poročilih so vglavnem politika in rumeni tisk.
Kaj ni lepše zvečir iti na en sprehod. Ali pa se sesti za mizo in odigrati kak človek ne jezi se pa se lepo zabavati. Tudi obisk prijatelja oz. njegove "kantine" ni slaba ideja Wink

TV je dobra samo za eno stvar.

igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čuj, pri nas pravimo: vsako tele ma svoje vesele. Eni pač raje gledajo TV kot da grejo na sprehod, drugi pa raje igramo tarok kot človek ne jezi se.

Pravim samo, da TV ali računalnik ni kriv za slabe odnose v družinah.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kot otrok hodil poslušat radio k varušji-sosedi, ker ga nismo imeli, dobili smo ga šele ko sem šel v šolo. TV pa sem nažical kupit, ko sem šel v srednjo šolo šele tam leta 74. Barvno sem najprej gledal pri sošolcih in bivši varuški; lastni barvni Gorenje TV pa sem nabavil pred 20 leti rabljen in ga predelal-izboljšal Mr. Green Da, avto sem imel prej kot barvni TV. VCR+DVD player sem nabavil pred 7 leti, zdaj ga rabim za expres šaltanje kanalov na analogni kabelski, katero (obilje programov) sem si od vedno želel, sem "udarjen" na dokumentarce in forenzične programe.

"bok ne daj, da bi crknu televizor", torej brez TV skoraj ne morem, posebno zdaj v teh vročinah, ko zaradi zdravja moram biti "pod klimo" pod nujno in počivat ... Z internetom je bilo drugače; nabavil pred 15 leti, in sem bil kako leto okoli l.2000 kar zasvojen z njim Cool ...

Edino, ko nisem živel "sam" je blo vse bolj na stranskem tiru; torej vem kako je biti brez česa ali vsega ... saj gre ... če ni druge Mr. Green ...
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igor_k je napisal/a:

TV poneumlja, če gledaš neumne oddaje. Prav tako internet ali knjiga, radio...

S tem se zelo strinjam. Na TV je lahko veliko koristnih in poučnih informacij, ki nam lahko zelo pozitivno koristijo, žal pa je več vsebin, ki to niso. Velika pomankljivost TV je to, da ni na sporedu, ko to mi hočemo, seveda pa nam novejša tehnika omogoča tudi nekaj temu podobnega.

Na internetu je dovolj vsega, samo poiskati je treba, sploh koristne vsebine je treba iskati, nekoristne pa nas večinoma poiščejo same. Vsebine pogledamo kadar hočemo, lahko si jih na enostaven način tudi shranimo, torej velik plus. Pretirana uporaba nekoristnih vsebin povzroča odtujenost, brezvezno izgubljanje časa in še kaj.

Telefon je menda dandanes nujnost, še posebno tako pravijo za mobilne telefone... jaz ga redko uporabljam in ga imam pri sebi le, če grem od doma nekoliko dlje za več ur. Ko grem npr k sosedu, kam blizu po opravkih, mobilnega telefona niti slučajno ne vzamem s seboj. Moje delo je take narave, da ne rabim in niti nočem biti dosegljiv v vsakem trenutku. Kdor me hoče dobiti na telefon, imam stacionarnega, ki ga vsaj slišim, saj telefona doma nikoli nimam ob sebi ali v žepu.
Dosegljivost je seveda možna tudi po elektronski pošti...

Komunikacijska tehnika naj bi povezovala, pa je res tako, ali je to samo v oglasih Rolling Eyes

Računalnik: koristno orodje, ki je lahko tudi precej koristna ali bolj pogosto nekoristna igrača, lahko povzroča zasvojenost, ki danes ni tako redka.

Današnja tehnika nam lahko zelo olajša življenje na nekaterih področjih, lahko pa nam ga tudi zelo zagreni.

Kaj je starokopitno in kaj ne, je pa stvar razmišljanja vsakega posameznika in je stvar mnenj, ki so pač različna.

Spomnim se ČB televizorja, ko sem bil otrok in spomnim se, ko je oče pripeljal prvi barvni televizor, spomnim se tudi to, da je bilo za gledat bolj malo programov.

Danes: krepko preko 100 programov, gledam pa naenkrat le enega in od vseh programov jih dokaj redno spremljam le nekaj, športnih kanalov nikoli ne gledam, filmov na TV ne gledam ali pa zelo redko, ker ne prenašam reklam, zato brez slabe vesti uporabljam torrente in filme raje pogledam brez reklam, tako film traja povprečno uro in pol, namesto dve uri, tako izgubim manj časa, saj nam v povprečju v času enega filma ukradejo pol ure časa samo z vsiljenimi reklamami.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 23, 2012 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Midva tudi nimava TVja.
Novice slišiš po radiu, ko se pelješ na šiht ali domov. Drugega pametnega pa itak ni. In še - kakšnega Ad-Block funkcija manjka na TVju. Film se pogleda na računalniku, takrat ko ti paše in tistega ki ti paše.
Če rabiš, da nekaj žežna tam v ozadju, je radio povsem dober in pokuri 50x manj elektrike.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni