www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Večji skupinski projekt

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.11
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 4:56 pm    Naslov sporočila:  Večji skupinski projekt Odgovori s citatom

Po TV sem pred dnevi zasledil, da neka univerza pripravlja "umetni satelit". Se pravi neko sondo, ki jo bo helijev balon peljal do praga vesolja.
Glede na to, da je na tem forumu znanja ogromno in to ne samo strogo v elektroniki se mi poraja ideja, kaj ko bi skupaj napravili nekaj "za človeštvo".
Se pravi vsak bi nekaj prispeval za končni izdelek, ki ga en sam nebi bil sposoben izdelati. Tu so seveda dobrodošle ideje kaj bi lahko napravili.

Ideje naj bodo NEKOMERCIALNEGA značaja. Se pravi izdelek naj nebi imel neke tržne vrednosti. Vsi vemo, kaj se zgodi, ko je v igri denar...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

start je napisal/a:
Ideja se mi zdi dobra, ceprav ni nujno da bi bil delezen raziskovanja in ustvarjanja, bi pa bilo lepo videt, kaj je drustvo elektronikov slovenije zmozno narediti!

Vendar pa, kdo bi financiral take podvige, drustvo, clani?
Meni se boljse zdi, da drustvo pripravlja skupinske nakupe, saj so jih lahko delezni vsi (ki jih pac doticna stvar zanima). Tukaj pa bo krog postal precej ozji. Think

P.S. To je samo moje razmisljanje.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ravno v tem je čar.
Če imaš dobro idejo, ampak jo ne moreš (finančno, ali kako drugače) realizirati jo objaviš. Nekdo, ki se bolje spozna jo bo dodelal. Drugi, ki ima komponente jo sestavi. Zopet tretji, ko ima možnost jo stestira. Skupinsko delo.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem imel zamisel, izdelati daljinsko voden letalski model (skupinski projekt), ki bi preletel Slovenijo. Udeleženci bi si ga "podajali" in ga tako prepeljali od Lendave do Portoroža.

Na forumu, kjer sem to predlagal, je bil odziv "nula koma josef" Sad
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Pred leti sem imel zamisel, izdelati daljinsko voden letalski model (skupinski projekt), ki bi preletel Slovenijo. Udeleženci bi si ga "podajali" in ga tako prepeljali od Lendave do Portoroža.

Pri vsej elektroniki ki jo dandanes dobiš na trgu, bi letalu na vsakih x km samo baterije menjevali. Itak mu vpišeš koorinate in gre... Smile

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:

tudi jaz sem imel zamisel o UAV ki bi samo s pomocjo lastne energije - izkoriscanja fotovoltaike, termicnih vzgornikov in varcevanjem energije preko vseh meja zdrave pameti - obletel naso preljubo Zemljo.. Podnevi bi se s pomocjo solarnih celic dvignil na nekaj 1000 m nad povrsje, ponoci pocasno spuscanje, trasa tam kjer so vzgorniki itd... vrhunska aerodinamika, brushless motor in propeler z maksimalnim izkoristkom kar je mozno dobiti, LiPo akku, masa zmanjsana na absolutni mozen minimum in solarne celice ki bi imele nazivno moc vsaj 3x vecjo od povprecne porabe elektromotorja. Cez dan polnjenje in vzpenjanje, po temi pa skrajno varcevanje z energijo. Povezava? Hm, GPS tracker, GSM modul za GPRS ali SMS komande/telemetrijo in priblizno zacrtana pot leta. Ostalo? GPS, gyro, akcelometri, visinomer, itd. Kar pac sestavlja modelarskega avtopilota.

Koncalo se je zgolj pri ideji. Sad
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 2:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
.. solarne celice ki bi imele nazivno moc vsaj 3x vecjo od povprecne porabe elektromotorja

Tega še lep čas ne bomo videli, vsaj ne na prodajalnih policah.

Proizvedel bi lahko kvečjemu 1/2 porabljene energije. Če upoštevaš maso sončnih celic potrebuješ močnejši motor, ki seveda porabi več energije...

Če bi lovil termiko ni problema, ampak moraš vedeti kje je. Je preveč različnih faktorjev katere moraš upoštevati. Potem pa pridejo še €€€...

zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobro skonstruiran in izdelan model lahko ob normalnih pogojih kljub 2000 mm razpona v zraku drzi 20 W elektricne moci, od tu naprej pa nismo vec v imaginarnem obmocju - recimo da bi imel razpon 4 m in na vsaki strani krila dva ali trije paneli podobni tem, le da bi morali poizkati taksne z malo manjso maso: http://www.flexsolarcells.com/index_files/Rollable_Series/pages/Individual_Rollable_R-28.php

Nekaj povrsine najdemo se na trupu in krmilnih povrsinah...

Saj sem napisal - ostalo je le pri ideji - predvsem zaradi financ. Mr. Green
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm kaj pa letalo z ultra dolgim dometom?
Se pravi, da bi letalo (helikopter) vodil preko kamere?
Opcija 1. bi bil zelo močan oddajnik z super dobrim sprejemnikom. Samo to bi kurilo preveč energije.
Opcija 2. GSM/GPRS modem. Majhna poraba, pa tudi prenos slike bi bil kar dober. Seveda bi bile tudi vse komande preko GPRS. Mogoče bi s pomočjo extra pameti tudi to šlo.
No pri tem nebi rabil pretiroma dosti energije, let pa bi bil lahko extremno dolg.

zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Confused
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to podnevi dviganje ponoči spuščanje je že en Francoz naredil, ki se mu trenutno ne spomnim imena.
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je, letalo pa mu je izdelal mož, ki izdeluje plovila.
Profesor nam je pripovedoval o tem.
Je možno, da je tole pravi link? http://solarimpulse.com/en/

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni