|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 4:56 pm Naslov sporočila: Večji skupinski projekt |
|
|
Po TV sem pred dnevi zasledil, da neka univerza pripravlja "umetni satelit". Se pravi neko sondo, ki jo bo helijev balon peljal do praga vesolja.
Glede na to, da je na tem forumu znanja ogromno in to ne samo strogo v elektroniki se mi poraja ideja, kaj ko bi skupaj napravili nekaj "za človeštvo".
Se pravi vsak bi nekaj prispeval za končni izdelek, ki ga en sam nebi bil sposoben izdelati. Tu so seveda dobrodošle ideje kaj bi lahko napravili.
Ideje naj bodo NEKOMERCIALNEGA značaja. Se pravi izdelek naj nebi imel neke tržne vrednosti. Vsi vemo, kaj se zgodi, ko je v igri denar... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
start je napisal/a: |
Ideja se mi zdi dobra, ceprav ni nujno da bi bil delezen raziskovanja in ustvarjanja, bi pa bilo lepo videt, kaj je drustvo elektronikov slovenije zmozno narediti!
Vendar pa, kdo bi financiral take podvige, drustvo, clani?
Meni se boljse zdi, da drustvo pripravlja skupinske nakupe, saj so jih lahko delezni vsi (ki jih pac doticna stvar zanima). Tukaj pa bo krog postal precej ozji.
P.S. To je samo moje razmisljanje. |
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ravno v tem je čar.
Če imaš dobro idejo, ampak jo ne moreš (finančno, ali kako drugače) realizirati jo objaviš. Nekdo, ki se bolje spozna jo bo dodelal. Drugi, ki ima komponente jo sestavi. Zopet tretji, ko ima možnost jo stestira. Skupinsko delo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem imel zamisel, izdelati daljinsko voden letalski model (skupinski projekt), ki bi preletel Slovenijo. Udeleženci bi si ga "podajali" in ga tako prepeljali od Lendave do Portoroža.
Na forumu, kjer sem to predlagal, je bil odziv "nula koma josef"  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Pred leti sem imel zamisel, izdelati daljinsko voden letalski model (skupinski projekt), ki bi preletel Slovenijo. Udeleženci bi si ga "podajali" in ga tako prepeljali od Lendave do Portoroža.
Pri vsej elektroniki ki jo dandanes dobiš na trgu, bi letalu na vsakih x km samo baterije menjevali. Itak mu vpišeš koorinate in gre...  _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi jaz sem imel zamisel o UAV ki bi samo s pomocjo lastne energije - izkoriscanja fotovoltaike, termicnih vzgornikov in varcevanjem energije preko vseh meja zdrave pameti - obletel naso preljubo Zemljo.. Podnevi bi se s pomocjo solarnih celic dvignil na nekaj 1000 m nad povrsje, ponoci pocasno spuscanje, trasa tam kjer so vzgorniki itd... vrhunska aerodinamika, brushless motor in propeler z maksimalnim izkoristkom kar je mozno dobiti, LiPo akku, masa zmanjsana na absolutni mozen minimum in solarne celice ki bi imele nazivno moc vsaj 3x vecjo od povprecne porabe elektromotorja. Cez dan polnjenje in vzpenjanje, po temi pa skrajno varcevanje z energijo. Povezava? Hm, GPS tracker, GSM modul za GPRS ali SMS komande/telemetrijo in priblizno zacrtana pot leta. Ostalo? GPS, gyro, akcelometri, visinomer, itd. Kar pac sestavlja modelarskega avtopilota.
Koncalo se je zgolj pri ideji.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 2:26 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
.. solarne celice ki bi imele nazivno moc vsaj 3x vecjo od povprecne porabe elektromotorja |
Tega še lep čas ne bomo videli, vsaj ne na prodajalnih policah.
Proizvedel bi lahko kvečjemu 1/2 porabljene energije. Če upoštevaš maso sončnih celic potrebuješ močnejši motor, ki seveda porabi več energije...
Če bi lovil termiko ni problema, ampak moraš vedeti kje je. Je preveč različnih faktorjev katere moraš upoštevati. Potem pa pridejo še €€€... _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
dobro skonstruiran in izdelan model lahko ob normalnih pogojih kljub 2000 mm razpona v zraku drzi 20 W elektricne moci, od tu naprej pa nismo vec v imaginarnem obmocju - recimo da bi imel razpon 4 m in na vsaki strani krila dva ali trije paneli podobni tem, le da bi morali poizkati taksne z malo manjso maso: http://www.flexsolarcells.com/index_files/Rollable_Series/pages/Individual_Rollable_R-28.php
Nekaj povrsine najdemo se na trupu in krmilnih povrsinah...
Saj sem napisal - ostalo je le pri ideji - predvsem zaradi financ.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm kaj pa letalo z ultra dolgim dometom?
Se pravi, da bi letalo (helikopter) vodil preko kamere?
Opcija 1. bi bil zelo močan oddajnik z super dobrim sprejemnikom. Samo to bi kurilo preveč energije.
Opcija 2. GSM/GPRS modem. Majhna poraba, pa tudi prenos slike bi bil kar dober. Seveda bi bile tudi vse komande preko GPRS. Mogoče bi s pomočjo extra pameti tudi to šlo.
No pri tem nebi rabil pretiroma dosti energije, let pa bi bil lahko extremno dolg. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2012 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2012 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
to podnevi dviganje ponoči spuščanje je že en Francoz naredil, ki se mu trenutno ne spomnim imena. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2012 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, letalo pa mu je izdelal mož, ki izdeluje plovila.
Profesor nam je pripovedoval o tem.
Je možno, da je tole pravi link? http://solarimpulse.com/en/ _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni