www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fizika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:31 pm    Naslov sporočila:  Fizika Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Imam občutek, kot da sem obtičal pri enem res osnovnem primeru, pa vendar ne dobim rešitev, kot piše v rešitvah. Rad bi, da mi pomagate oz. me napotite v pravo smer.

Naloga se glasi:

Kamen spustimo z balona na višini H=50 m. S kolikšno hitrostjo pade kamen na tla, če:

a) se balon dviga s hitrostjo vB=5 m/s, (31,7 m/s)
b) se balon spušča s hitrostjo vB=5 m/s, (31,7 m/s)
c) se balon giblje v vodoravni smeri s hitrostjo vB=5 m/s, (31,7 m/s)
d) balon miruje? (31,3 m/s)

V oklepaju so zapisane rešitve. OK, zadnjo vem izračunat, ker je po osnovni enačbi. Vendar nikakor mi enostavno ne more pasti v glavo, kako vpliva hitrost balona na padec kamna (prosti pad). Me lahko prosim kdo napoti na pravo pot?

LP,
David
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Začetna hitrost kamna v trenutku, ko se loči od balona je različna. S to začetno hitrostjo "se začne" prosti pad.
Če se balon dviga, lahko najprej izračunaš, kje se ob prostem padu "ustavi. Ker od tam naprej, praviš, da znaš.
Če se giblje navzdol, je to začetna hitrost v enačbi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda vpliva. Kamen ima pred začetkom prostega pada že neko začetno hitrost.

Je pa iz fizikalnega stališča naloga dvomljivo podana. Namreč zadevo lahko gledamo iz opazovalnega sistema balona ali opazovalnega sistema Zemlje. rezultat seveda ni enak. Verjetno pa je logično in mišljeno, da je mišljena hitrost glede na Zemljo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker ne morem urejati....

Torej a in b računaš kot pospešeno gibanje s podano začetno hitrostjo. Za pospešek pa vzameš cca. 10m/s^2.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem poskusal enačbo sestavit kot: v = v0 + gt .. ampak dobim napačen rezultat, ker to bi verjetno drzalo, ce bi kamen VRGEL z začetno hitrostjo 5m/s. Ampak tukaj ga spustimo... ne morem si v glavi narisat odnos oz. vpliv hitrosti balona na padec kamna .. me pa skoraj da ze jezi, ker izgledam kot idiot.
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dopolnilo: kot enakomerno pospešeno gibanje, pospešek je g!
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te rešitve v oklepajih se mi ne zdijo prave.

Pri nalogi verjetno ne upoštevaš zračnega upora (saj ni podatkov zanj)?

A.) balon se dviguje in na 50 m se kamen odpne. Ker ima kamen še določeno hitrost navzgor, se najprej malo dvigne, da doseže hitrost nič in od tam pada nazaj. Po mojem sklepanju ima, ko se vrne na višino 50 m, enako hitrost kot takrat kot je bil odpet, samo negativno (pada). Torej na višini 50 m ima hitrost padanja 5m/s, kar je enako kot točka B.

B.) Točka B je enaka kot točka D, samo da kamnu prišteješ začetno hitrost, torej je končna hitrost za 5 km/h večja kot pri točki D.

D.) ni težko izračunat

C.) malo vektorjev. Horizontalna hitrost je 5 km/h, vertikala enaka kot pri D. Nariši oba vektorja in izračunaj skupno hitrost. (Kamen ob dotiku malo podrsa vstran zaradi bočne hitrosti. Bočna hitrost se ne spreminja.)

Pa da vidimo rezultate Very Happy

Nazadnje urejal/a aly Pon Okt 22, 2012 9:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slučajno piše kje je opazovalec? Namreč zadnji rezultat je ne glede na lokacijo opazovalca enak, saj balon miruje.
David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PZUFIC: To sem direktno Copy / Paste iz naloge, ki jo ima prof objavljeno na internetu, ni nobene skice, pa niti kakšnega drugega podatka.

@Aly: Ampak če vstavim v enačbo: v = v0 + gt = 36,36s (če vzamem da je t =koren 2h/g = 3.2s) Torej je tudi čas napačen? Moram vedet koliko časa še leti 'gor' in spet dol? Kako pa to dobiti?
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če se balon dviga je v0 kamna negativna, če se spušča, je v smeri prostega pada in je plus.
Nazaj na vrh
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dva predmeta trčita s hitrostjo x, je hitrost balona v tistem trenutku nepomembna.

a) po kmečko kamen najprej leti gor (5m/s) in se ustavlja, na točki xyz se obrne, ko prileti nazaj v začetno točko bo imel enako hitrost (5m/s) le da v smeri proti tlem.

b) kamen leti s hitrostjo 5m/s proti zemlji in nanj deluje težnostni pospešek.
če znaš izračunati d, boš znal tudi koliko metrov prostega pada rabi kamen da doseže teh 5m/s, no potem je isto kot če je štartal toliko metrov višje s hitrostjo 0

c) hitrost ima dve komponenti vodoravno in navpično
vodoravna je ves čas enaka,
navpično pa praviš da znaš izračunat

d) itak praviš da znaš

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravite mi prosim, jaz tako razmisljam in ne dobim pravilen rezultat:

začetna hitrost: 5m/s ki kaže navzgor ; medtem pa g=10m/s^2 pojema to hitrost.
Torej v tem času, prepotuje kamen navzgor za 2.5m (ker v 0.5s bo hitrost kamna 0).

Torej imam sedaj skupno visino: 52.5m, s katere kamen s hitrostjo nic pade pod vplivom gravitacije 10m/s^2.

Kar bi moralo slediti: t = koren2H/g = koren105/10 = 3,24s
Potem: v = g x t = 10 x 3.24s = 32.4m/s

Kar pa ni enako kot v rešitvah. Torej nekaj delam napačno.
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rezultata sta dva in sicer
1. ko se balon dviga in ko pada in
2. ko balon stoji ali se giblje horizontalno:

31,72m/s
31,32m/s
pri g=9,81m/s2
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

David92 je napisal/a:
Torej imam sedaj skupno visino: 52.5m, s katere kamen s hitrostjo nic pade pod vplivom gravitacije 10m/s^2.
Skupna višina je 51,27m, ker je to enakomerno pojemajoče gibanje in ne enakomerno.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Me lahko prosim kdo napoti na pravo pot?
profesor naj pove, kje v elektrotehniki to znanje prav pride.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni