|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ghost86 Neznanec

Pridružen-a: Sob 20 Okt 2012 12:46 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Podčetrtek
|
Objavljeno: Sob Okt 20, 2012 12:51 pm Naslov sporočila: LCD TV Gorenje 26S51BHD |
|
|
Pozdravljeni!
Kupil sem 3-leta rabljen LCD TV, ki je ob prevzemu deloval normalno. Ko sem ga doma priklopil se je najprej pojavila slika, nato je zaslon zamrznil in postal bele barve. Če poizkušam prestavljati programe je prav tako vse belo.
Prosim za pomoč kaj bi lahko bilo narobe, ter kje bi bilo najugodneje popravilo? (LCD je brez garancije).
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 21, 2012 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej, ali ostale funkcija TV-ja (zvok) še delajo?
Ali v trenutku postane bel, ali kot bi nalil barvo?
Ali je ob vsakem (hladnem) vklopu slika normalna?
Sumim LCD panel. Če je odgovor na slednje vprašanje pritrdilen, izloči krivca z gretjem (ali hlajenjem). Pri hladnem (in ugasnjenem) TV-ju segrej signalno vezje (in panel) s fenom. Potem vklopi TV. Če je slika takoj bela, je krivo vezje, sicer pa panel.
Če ima panel tudi dodatno vezje (T-CON board) poizkušaj z gretjem tudi tega.
Panela se običajno ne izplača menjavati. Bolj smotrno je dele takega TV-ja uporabiti za popravilo drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost86 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Okt 21, 2012 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Torej, ali ostale funkcija TV-ja (zvok) še delajo?
Ali v trenutku postane bel, ali kot bi nalil barvo?
Ali je ob vsakem (hladnem) vklopu slika normalna?
Sumim LCD panel. Če je odgovor na slednje vprašanje pritrdilen, izloči krivca z gretjem (ali hlajenjem). Pri hladnem (in ugasnjenem) TV-ju segrej signalno vezje (in panel) s fenom. Potem vklopi TV. Če je slika takoj bela, je krivo vezje, sicer pa panel.
Če ima panel tudi dodatno vezje (T-CON board) poizkušaj z gretjem tudi tega.
Panela se običajno ne izplača menjavati. Bolj smotrno je dele takega TV-ja uporabiti za popravilo drugega. |
Ostale funkcije TV-ja delujejo, zvok se sliši. V trenutku postane bel zaslon. Ob vsakem vklopu, tudi hladnem je slika ista torej bela.
Bom poizkusil segreti z fenom. Ali je možno, da so kakšni kondenzatorji ali pa varovalka... Tale panel verjamem, da se ne izplača menjati  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 21, 2012 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri, če ima panel sploh napajanje. Tudi izhodov napajalnika ni priblem preveriti, verjetno pa to ni vzrok. Kondenzator bi težko crknil kar naenkrat. Varovalke so na izhodu napajalnika le redko.
Kakšno oznako ima panel?
Ugotovi še polariteto panela. Odklopi ga (signalni kabel) in vklopi TV, ter poglej ali je slika bela ali črna. Če je črna, potem je napajanje sicer prisotno.
Lahko z osciloskopom preveriš, če signalno vezje sploh daje kakšen izhodni signal.
Najenostavneje in najbolj zanesljivo bi stestiral z drugim TV-jem z združljivim panelom. Ni potrebno, da je enaka velikost, mora pa biti enaka ločljivost in velikost napajalne napetosti, ter enak konektor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost86 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem dal serviserju, da popravi. Rekel mi je da je kriv osnovi modul, tako da cena z menjavo je 120€ . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
ghost86 je napisal/a: |
Sem dal serviserju, da popravi. Rekel mi je da je kriv osnovi modul, tako da cena z menjavo je 120€ #-o . |
Glede na (povprečno) ceno panela - poceni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni