www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slabi kontakti na omrežni napeljavi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.67
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2012 7:34 pm    Naslov sporočila:  Slabi kontakti na omrežni napeljavi Odgovori s citatom

Am, živjo.

Zanima me kako naj pripravim kontakte na žicah za omrežno napeljavo. V bistvu se prvič ukvarjam s tem in bo treba po kleti na novo napeljati kable. Jasno mi je kako se zadeva zveže skupaj (faza, ničla, zemlja - s tem sem se spoznal že v mladosti), zanima me pa kaj naj storim na koncih kablov, kjer baker gleda ven iz izolacije.

Sprašujem, ker opažam, da veliko starejših zadev uporablja polne bakrene žile (torej en sam kos bakra v žici) in ta je na koncih žic (v razdelilcih) povsem oksidiral - baker je skoraj čisto črn. Kaj naj storim, da izboljšam kontakt oz. preprečim oksidacijo? Jaz ponavadi vzamem v roke spajkalnik in baker namočim v kolofonjo ter pocinim. Bo to vredu?

lp

m4to
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 22:27
Aktiv.: 0.68
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2012 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koncev vodnikov se ne spajka.

(O tem je že bilo govora)

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=27618&highlight=cinjenje+vodnikov

Če boš uporabljal "mehke" žice, na konec vodnika stisni votlico.

http://si.traconelectric.com/product/E113

Votlice se razlikujejo glede na dimenzijo žice, za stiskanje pa potrebujes posebne klešče.

L.P.

Nazadnje urejal/a m4to Ned Okt 07, 2012 6:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2012 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, hvala ti za razlago. Dobro, da sem se pozanimal, da ne bo kaj zagorelo.
Za enkrat sem cinal samo žice za nizko enosmerno napetost (do 12V), ne pa omrežne.
Votlic imam nekaj na zalogi, bo pa treba dobiti klešče.

lp

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.43

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2012 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 12V je problem enak... tok je tisti, ki segreva slabe spoje, ne napetost.
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.90
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2012 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oksidirane žice, če so dovolj dolge, jih skrajšaš. Drugače pa sponko primerno priviješ.
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obvezno se drži pravilkjati ustrezen spoj zagotavlja varnost in zaneslivost . Pomeni uporaba ustreznih sponk , glede na tip vodnika in presek. Za vse stisne spoje obvezna uporaba ustrezenga orodja. Še bolj pomembna je uporaba ustreznih presekov vodnikov in vsega ostalega glede na obremenitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Elektronikus
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Jan 2011 12:36
Aktiv.: 0.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam s teboj matej22
predvsem je potrebno vedeti kaj boš na to inštalacijo priklopil
torej
-izberi primerne varovalke
-presek kabla naj bo zadovoljiv glede na njegov namen (npr. za luči 1,5 zvrham dovolj,vtičnice 2,5)

aja pa če imaš vlago v prostoru ti priporočam trdo žico, mehko ti bo oksidirala,predvsem če so v prostoru velike temperaturne razlike

Elektronikus
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Jan 2011 12:36
Aktiv.: 0.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Ah, hvala ti za razlago. Dobro, da sem se pozanimal, da ne bo kaj zagorelo.
Za enkrat sem cinal samo žice za nizko enosmerno napetost (do 12V), ne pa omrežne.
Votlic imam nekaj na zalogi, bo pa treba dobiti klešče.

lp

votlice se da stisniti tudi z navadnimi kombinirkami,samo potem vzemi votlice brez zaščite

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.68
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronikus je napisal/a:
votlice se da stisniti tudi z navadnimi kombinirkami, samo potem vzemi votlice brez zaščite

Stisniti se jih že da, samo tako stisnjene kar ti vgrajuj pa zato tudi odgovarjaj.

Votlice se stiska zgolj in samo z zato namenjenimi klešči, ki so prilagojene tako, da se zmanjša obseg votlice, česar s kombiniranimi klešči ne moreš narediti.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še nekaj v zvezi z ozemljitvijo. V hiši imamo staro napeljavo, ki sploh nima ozemljitve in ponekod uporablja kar ničelnje. V kleti pa bom uporabil 2.5mm trožilne kable... torej faza (rjava), ničla (modra) in zemlja (zelenorumena).

Glede na to, da nimam kakšne posebne izobrazbe o energetiki, me zanima kako se izvaja ozemljitev po nepremičninah. Kam pelje kabel? Sodelavec mi je rekel, da se ozemljitveni kabel priklopi kar na neko žico, ki je napeljana navzdol pod konstrukcijo direktno v zemljo in je ukrivljena/zavita kot polž.

Takšne izvedbe naša hiša nima. Res pa je, da imamo v načrtu ponovno napeljavo elektro inštalaciji po celi hiši. Samo to bo še trajalo nekaj časa. Ali bo vredu, če zaenkrat priklopim ozemljitev kar na kovinske vodovodne cevi?

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.01
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...nimam kakšne posebne izobrazbe o energetiki...
Nismo vsi strokovnjaki na vseh področjih. Za začetek toplo priporočam lojzekov članek iz zadnje revije. Ko ugotoviš, kakšen sistem imaš, lahko klepetamo naprej.
Verjetno je odveč opozarjati, da je lahko "elektrika smrtno nevarna"? Zato, le previdno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Ali bo vredu, če zaenkrat priklopim ozemljitev kar na kovinske vodovodne cevi?

NE, ker ne veš kako, če sploh je ozemljena vodovodna cev. Če bi prišlo do okvare naprave, bi šla lahko faza po rumenozeleni žici na vodovodno cev, po vodovodni cevi pa na nekoga ki si ravno umiva roke ali se tušira, če cev ni primerno ozemljena. Torej je sigurno bolše če se naredi ničenje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

6dan8: Hvala, bom prebral v kratkem.

serdzodj: Kako pa ugotovim, če je ozemljena? V kleti gre glavna cev čez števec za vodo direkdno v tla skozi beton. Predpostavil sem, da mora biti nekje v stiku z zemljo. Mogoče sem še pozabil omeniti, da sta kuhinja in kopalnica edina prostora, ki sta ozemljena... in ozemljitev je že dolga leta (celo pred mojim rojstvom) bila priklopljena na vodovodno cev v kleti.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.68
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vodovodne cevi niso ozemljilo in kot so že povedali na njih ne prikalpljaj ničesar, pač pa vkoplji ustrezno ozemljilo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2012 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravzaprav bi vodovodne cevi moral ozemljiti, oziroma povezati na skupno točko ozemljitve, oziroma temeljsko ozemljilo.
To pomeni, da nujno rabiš samostojno ozemljitev Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni