|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.67 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 7:34 pm Naslov sporočila: Slabi kontakti na omrežni napeljavi |
|
|
Am, živjo.
Zanima me kako naj pripravim kontakte na žicah za omrežno napeljavo. V bistvu se prvič ukvarjam s tem in bo treba po kleti na novo napeljati kable. Jasno mi je kako se zadeva zveže skupaj (faza, ničla, zemlja - s tem sem se spoznal že v mladosti), zanima me pa kaj naj storim na koncih kablov, kjer baker gleda ven iz izolacije.
Sprašujem, ker opažam, da veliko starejših zadev uporablja polne bakrene žile (torej en sam kos bakra v žici) in ta je na koncih žic (v razdelilcih) povsem oksidiral - baker je skoraj čisto črn. Kaj naj storim, da izboljšam kontakt oz. preprečim oksidacijo? Jaz ponavadi vzamem v roke spajkalnik in baker namočim v kolofonjo ter pocinim. Bo to vredu?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m4to Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 22:27 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.68 Kraj: Kamnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah, hvala ti za razlago. Dobro, da sem se pozanimal, da ne bo kaj zagorelo.
Za enkrat sem cinal samo žice za nizko enosmerno napetost (do 12V), ne pa omrežne.
Votlic imam nekaj na zalogi, bo pa treba dobiti klešče.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.43
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 7:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri 12V je problem enak... tok je tisti, ki segreva slabe spoje, ne napetost. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Oksidirane žice, če so dovolj dolge, jih skrajšaš. Drugače pa sponko primerno priviješ. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2012 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obvezno se drži pravilkjati ustrezen spoj zagotavlja varnost in zaneslivost . Pomeni uporaba ustreznih sponk , glede na tip vodnika in presek. Za vse stisne spoje obvezna uporaba ustrezenga orodja. Še bolj pomembna je uporaba ustreznih presekov vodnikov in vsega ostalega glede na obremenitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Elektronikus Član

Pridružen-a: Sob 08 Jan 2011 12:36 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s teboj matej22
predvsem je potrebno vedeti kaj boš na to inštalacijo priklopil
torej
-izberi primerne varovalke
-presek kabla naj bo zadovoljiv glede na njegov namen (npr. za luči 1,5 zvrham dovolj,vtičnice 2,5)
aja pa če imaš vlago v prostoru ti priporočam trdo žico, mehko ti bo oksidirala,predvsem če so v prostoru velike temperaturne razlike _________________ električarji se delimo na dobre in mrtve |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Elektronikus Član

Pridružen-a: Sob 08 Jan 2011 12:36 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Ah, hvala ti za razlago. Dobro, da sem se pozanimal, da ne bo kaj zagorelo.
Za enkrat sem cinal samo žice za nizko enosmerno napetost (do 12V), ne pa omrežne.
Votlic imam nekaj na zalogi, bo pa treba dobiti klešče.
lp |
votlice se da stisniti tudi z navadnimi kombinirkami,samo potem vzemi votlice brez zaščite _________________ električarji se delimo na dobre in mrtve |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.68 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Okt 12, 2012 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektronikus je napisal/a: |
votlice se da stisniti tudi z navadnimi kombinirkami, samo potem vzemi votlice brez zaščite |
Stisniti se jih že da, samo tako stisnjene kar ti vgrajuj pa zato tudi odgovarjaj.
Votlice se stiska zgolj in samo z zato namenjenimi klešči, ki so prilagojene tako, da se zmanjša obseg votlice, česar s kombiniranimi klešči ne moreš narediti. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me še nekaj v zvezi z ozemljitvijo. V hiši imamo staro napeljavo, ki sploh nima ozemljitve in ponekod uporablja kar ničelnje. V kleti pa bom uporabil 2.5mm trožilne kable... torej faza (rjava), ničla (modra) in zemlja (zelenorumena).
Glede na to, da nimam kakšne posebne izobrazbe o energetiki, me zanima kako se izvaja ozemljitev po nepremičninah. Kam pelje kabel? Sodelavec mi je rekel, da se ozemljitveni kabel priklopi kar na neko žico, ki je napeljana navzdol pod konstrukcijo direktno v zemljo in je ukrivljena/zavita kot polž.
Takšne izvedbe naša hiša nima. Res pa je, da imamo v načrtu ponovno napeljavo elektro inštalaciji po celi hiši. Samo to bo še trajalo nekaj časa. Ali bo vredu, če zaenkrat priklopim ozemljitev kar na kovinske vodovodne cevi? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.01 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...nimam kakšne posebne izobrazbe o energetiki... |
Nismo vsi strokovnjaki na vseh področjih. Za začetek toplo priporočam lojzekov članek iz zadnje revije. Ko ugotoviš, kakšen sistem imaš, lahko klepetamo naprej.
Verjetno je odveč opozarjati, da je lahko "elektrika smrtno nevarna"? Zato, le previdno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Ali bo vredu, če zaenkrat priklopim ozemljitev kar na kovinske vodovodne cevi? |
NE, ker ne veš kako, če sploh je ozemljena vodovodna cev. Če bi prišlo do okvare naprave, bi šla lahko faza po rumenozeleni žici na vodovodno cev, po vodovodni cevi pa na nekoga ki si ravno umiva roke ali se tušira, če cev ni primerno ozemljena. Torej je sigurno bolše če se naredi ničenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
6dan8: Hvala, bom prebral v kratkem.
serdzodj: Kako pa ugotovim, če je ozemljena? V kleti gre glavna cev čez števec za vodo direkdno v tla skozi beton. Predpostavil sem, da mora biti nekje v stiku z zemljo. Mogoče sem še pozabil omeniti, da sta kuhinja in kopalnica edina prostora, ki sta ozemljena... in ozemljitev je že dolga leta (celo pred mojim rojstvom) bila priklopljena na vodovodno cev v kleti. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.68 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vodovodne cevi niso ozemljilo in kot so že povedali na njih ne prikalpljaj ničesar, pač pa vkoplji ustrezno ozemljilo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.63 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav bi vodovodne cevi moral ozemljiti, oziroma povezati na skupno točko ozemljitve, oziroma temeljsko ozemljilo.
To pomeni, da nujno rabiš samostojno ozemljitev  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni