www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Frkvenčni pretvornik: hidravlični variator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tomy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 21 Nov 2006 23:24
Aktiv.: 0.02
Kraj: Poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 21, 2006 11:34 pm    Naslov sporočila:  Frkvenčni pretvornik: hidravlični variator Odgovori s citatom

LP

Zanima me če se je že kdo srečal z menjavo hidravljičnega variatorja z frekvenčnim pretvornikom.
Sam imam problem s premikom 11ton težkega vozička, ki ga je sedaj premikal variator, ki je imel 11kW elektromotor, ter max izhodne vrtljaje 1400 1/min.
Sam sem hotel ta variator zamenjati z 18,5kW elektormotorjem, ki ga poganja frekvenčni pretvornik. zanima me kakšni problemi se lahko pojavijo.

Vsak odgovor bo koristen

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.00
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 21, 2006 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navedenih je bistveno premalo podatkov za konkreten odgovor. Po moji presoji (izkušnjah) je optimalna regulacija s frekvenčnim regutalorjem v mejah 20-60Hz (če gre za 50Hz motor) Če želiš v nizkih obratih tudi velik moment, potem mora biti frekvenčnik z vektorsko regulacijo. Če bo motor deloval z nizkimi obrati večino obatovanja, potem nu je potrebno zagotoviti dodatno hlajenje. Razdalja med frekvenčnikom ter motorjem naj ne presega 50m.
Sicer pridobiš kar nekaj stvari. Recimo mehak zagon, zaviranje, lahko ga upravljaš s kakim PLC-jem ...

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.02
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 1:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedel sem kar nekaj menjav elektromagnetnih variatorjev z frekvenčniki podobnih moči za pogon strojev z motorji 11kw. Obdržal sem enako moč motorja vendar sem uporabil 22kw frekvenčnike, ker sem potreboval hitre pospeške in pojemke obratov, kar bi priporočil tudi tebi, če je to potrebno.
Če bo motor deloval dalj časa z nizko frekvenco (pod 35Hz) priporočam dodatni ventilator za hlajenje motorja. Če ni možnosti in velike potrebe po razponu obratov lahko za vsak slučaj uporabiš ali naročiš motor, ki ima v navitje vgrajena bimetalna temperaturna stikala za izklop ob pregrevanju. Tako sem rešil problem redkih vendar nevarnih pregrevanj motorja. Signal teh termo stikal sem vezal na alarmni vhod PLCja ali pa direkt na Enable frekvenčnika. Motorje z vgrajenimi bimetali v navitjih so mi po naročilu naredili v LJ Tibi.
Prav tako priporočam reduktor ali prilagojen jermenski prenos, ki bo v takšnem razmerju s pogonskim sklopom, da se bo motor vrtel čim več v območju blizu 50Hz.

V nekaterih primerih sem uporabil celo nekaj šibkejše frekvenčnike od motorja, ker se je šlo za nezahtevne pogone, ki so vedno potrebovali samo počasno pospeševanje in zaustavitve v iztek (ventilatorji).

Upam da ti bo kaj koristilo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomy
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp

Ta motor bo poganjal voziček tračne žage in je popolnoma klasičen asinhronski motor s kratkostično kletko (motor že imam). Nameraval sem uporabiti vektorski frekvenčni pretvornik, ker za hitro spreminjanje smeri ter hitrosti vozička potrebujem velik moment. Zanima me če tudi z vektorskim frekvenčnim pretvornikom potrebujem močnejši pretvornik kot je moč motoja. Zame je najpomembneje, da motor hitro dobi nastavljene vrtljaje, ker je od tega odvisna odzivnost vozička. Zanimal sem se že za frekvenčni pretvornik podjetja CT, ki ga zastopa PS Logatec. Za hitre zaustavitve so mi priporočil 2kW zavorni upor, moč frekvenčnika pa 18,5kW. Bi se na pospeševanju poznalo, če bi bil frekvenčni pretvornik močnejši kot je motor. Za frekvenčnik z uporom in filtri bi moral odšteti cca 500000 Sit, zato raje prej poizvem ali bi stvar delovala kot da grem v nakup. Ali predlagate frekvenčni pretvornik katerega drugega proizvajalca.

Za predlage in pojasnila se zahvaljujem Very Happy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem a je uporabnikom res tako zelo težko napisati v profilu od kot je. Sad O tem smo razpravljali tukaj.

V danem primeru bi lahko mogoče postregel s konkretnimi podatki, svetoval človeka..., če bi vedel, da si doma kje blizu mene...

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.03

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsakemu frekvenčnemu pretvorniku lahko nastaviš parameter Čas pospeševanja. Če ga zmanjšaš, bo pretvornik hitreje dosegel želeno frekvenco, vendar bodo vrtljaji motorja lažje in zanesljiveje sledili vektorskemu, kakor navadnemu.
Vektorskemu pretvorniku moraš natančno vnesti podatke od motorja (nekateri so tudi samoučljivi), da bo znal na podlagi izmerjenih veličin (ima vgrajena ustrezna tipala) motorju nuditi prave veličine, da bo motor zares storil tisto, kar se od njega pričakuje.

Če vzameš močnejšega pa moraš tako ali tako paziti na parameter Imax (tokovno omejitev) motorja.

LP, Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tomy
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ekola dodav še svoj bivališče in še eno poduprašanje

Kabli z opletom pri frekvenčniku??

Nujni (standardi), ali samo zato de se naprave ne motjo med sabo

Hvala za vse odgovore uo sedaj.

Lp, Tomaž
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so razdalje daljše, ter tečejo le ti po kabelskih policah s kakimi signalnimi kabli je oplet obvezen. Ti bom pod zasebno (da ne bo izgledalo kot reklama) dal povezavo nekoga, ki se bavi s tovrstjno dejavnostjo. Z njim bi se dalo tudi zmenit za kako poskusno montažo. Če ga boš kontaktiral, reci da si dobil priporočilo od mene. (Silvo) Wink
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 25, 2006 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabli z opletom so nujni, če imaš zraven dosti signalnih vodov, prinašajo pa slabost - povečano kapacitivnost. Povprašaj ponudnika pretvornika za izhodno dušilko.
Nazaj na vrh
Vojko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Nov 2006 13:08
Aktiv.: 0.25
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2006 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabli z opletom so nujni po EMC-ju ali v primeru, da sporedno letijo občutljivi signalni kabli. Za neko klasično signalizacijo kot je digitalni NO NC ni panike, pa tudi analogni vhodi (če sporedna linija ni predoga) nisem opazil težav.
Maš pa malo visoko ceno za vse skupaj. Oglasi se na moj e-mail ti bom dal dober naslov.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2006 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za neko klasično signalizacijo kot je digitalni NO NC ni panike, pa tudi analogni vhodi (če sporedna linija ni predoga) nisem opazil težav.

Sam sem naletel na kar močne probleme. (težavo sem nekoč na forumu že opisal) Pri predelavi pogona transportnega traku italjanskega stroja Stemac (kontaktna brusilka za les) Variator -> frekvenčnik (pogon ca 7.5Kw) Proizvajalec je stlačil v isto cev z močnostnimi vodniki motorja tudi kabel brez opleta za enkoder. Motnje so dobesedno "povozile" signal z enkoderja. Edina rešitev je bila, da smo potegnili nov kabel z opletom izven cevi.

Vojko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Nov 2006 13:08
Aktiv.: 0.25
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 9:38 am    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

Kabel na enkoderju je bil z opletom ali brez?
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

... Proizvajalec je stlačil v isto cev z močnostnimi vodniki motorja tudi kabel brez opleta za enkoder. Motnje so dobesedno "povozile" signal z enkoderja. Edina rešitev je bila, da smo potegnili nov kabel z opletom izven cevi.

ana2
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Dec 2011 13:24
Aktiv.: 0.40

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2012 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker nisem iz stroke bom vprašal:

Kako vpliva frekvenčni regulator (močno "zaprt" na min) na motor z ogljikovimi krtačkami ? (frekvenčni regulator bi uporabil za mehki start)

Kakovpliva frekvenčni regulator (popolnoma odprt na max) na motor z ogljikovimi krtačkami ? (tu mislim na vpliv na gretje in trajnost motorja)

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2012 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto kar ti misliš ni frekvenčni regulator, ampak tako zvani "dimer" Te ne spremnina frekvence ampak le reže sinusoido. Vsi motorji z lastnim hlajenjem morajo imeti dodatni ventilator za prisilno hlajenje v koliko bodo obrati trajno znižani.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni