www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija motorja s PWM dimmerjem - glasen motor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BorisA
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 06 Nov 2012 1:01
Aktiv.: 0.05
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 2:31 pm    Naslov sporočila:  Regulacija motorja s PWM dimmerjem - glasen motor Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem, lepo vas prosim za pomoč.
Izdelal sem skulpturo kotalečih kroglic, ki jo poganja 12V DC motor - motor od sprednjih brisalcev Dewoo Nexia, ki bi ga rad daljinsko vklapljal in mu spreminjal hitrost. Za ta namen sem nabavil srčkan LED dimmer, ki ima PWM regulacijo.
Vse deluje BP kar se tiče moči, spreminjanja obratov in vklapljanja. Problem pa je v glasnosti motorja, ki je na nizkih obratih zelo glasen in povzroča vibracije na skulpturi, kar je nesprejemljivo. Vibracije ponehajo šele, ko motor dela z najvišjo hitrostjo.
Razmišljal sem, da bi problem rešil z zvišanjem frekvence PWM tako, da zamenjam kondenzator na vezju. Zdaj je 100 mikrofaradov.
Vem, da je malo denarja malo muzike (ta "kitajc" je stal 10€) ampak ne vem ali bi problem rešil z dražjim LED dimmerjem. Ta mi je tudi najbolj všeč, ker ima tak preprost daljinec (vsi ostali imajo preveč nepotrebnih tipk) in bi zato najraje modificiral kar njega.
Če motor priklopim samo na napajalnik je lepo tih, ampak pri nižjih napetostih nima dovolj moči.
Za boljšo predstavo kakšna skulptura je to, si lahko ogledate video moje prve skulpture. http://www.youtube.com/watch?v=S33ZqDi4O2U
Lepo vas prosim, da mi pomagate s predlogi za rešitev tega problema.
Boris

LED dimmer.jpg
 Opis:
dimmer
 Velikost datoteke:  66.28 KB
 Pogledana:  1 krat

LED dimmer.jpg

LED dimmer closeup.jpg
 Opis:
vezje
 Velikost datoteke:  276.03 KB

LED dimmer closeup.jpg

closeup 1.jpg
 Opis:
makro 1
 Velikost datoteke:  1.01 MB

closeup 1.jpg

closeup 2.jpg
 Opis:
makro 2
 Velikost datoteke:  752.43 KB
 Pogledana:  2 krat

closeup 2.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Wrecker
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo, prima izdelek. A si elektro varil in spoliral(nikljal,kromal??), ali si lotal? zadeva bi prav pasala v neko izložbo.

Za začetek poizkusi dati vzporedno čimbližje k motorju elektrolitski kondenzator nekaj tisoč mikrofaradov, ali pa več manjših. Ta naj bi pogladil PWM pulze in zmanjšal vibracije. Vendar, kontroliraj da se ne bo začel slučajno preveč greti.
Druga varianta pa je dvig frekvence PWM, a zato boš moral preučiti spodnje vezje.
Nazaj na vrh
Wrecker
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja pa še tole. Vibracije lahko odpraviš tudi tako, da na os motorja daš nek primeren vstrajnik, ki bo vibracije zadušil(mehansko nizko sito), motor bo pa žal še vedno brnel v ritmu nosilne PWM frekvence.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če misliš, da bo kdo iz tvojih slik ugotovil kaj storiti za višjo frekvenco PWM se motiš. Poslikaj ali napiši vsaj oznake čipov na vezju. Če je kakšen procesor bo brez menjave programa to praktično nemogoče. Veliki kondenzatorji običajno skrbijo zato, da breme manj vpliva na napajalnik.
Najboljše bi bile seveda sheme vezja. Iz njih bi se dalo najlažje ugotoviti kaj in kako.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej poskusi tvoj motorček napajati z virom enosmerne nastavljive napetosti 0-12V. Če bo že v tem primeru ropotal in vibriral, potem ni krivda v PWM.

Sicer čestitke za lep izdelek in lep video.

LP

BorisA
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za čestitke

@Wrecker
ja zadeva je MIG varjena in nikljana. Bom vsekakor probal vzporedno vezavo kondenzatorja z motorjem- če prav razumem takega s čimvečjo kapaciteto. Tistega z nizkim sitom oz. vstrajnikom pa ne razumem najbolje. Problem je v skulpturi na katero je pričvrščen motor, ker se vibracije prenašajo po ogrodju in tračnicah tako, da na koncu vse brni. Če bi bila skulptura lesena bi bila dosti tišja.
Obrati na motorju so od 8 do 20 RPM.

@Highlag
tega sem se bal. Na modrem vezju je oznaka HX-IR24A-B05
Procesor za kondenzatorjem ima oznako:
ATMEL 1206
24CO2N
SU27D
večji procesor za njim pa je brez oznak !?! Kitajska zadeva pač. Niti na škatli niti v navodilih ni naveden proizvajalec.
Na zelenem vezju za keterega mislim, da je sprejemnik pa je procesor
LM358
96M
SX 135
A to kaj pomaga?

@mi747
Ko ga priključim na napajalnik in znižujem napetost se vrti počasneje in je tih, vendar izgublja na moči in se pri cca. 4V tudi ustavi. Na ta način se tudi bolj greje kot pri PWM.

Ali je sploh mogoče pri regulaciji s PWM ohraniti isto glasnost motorja kot pri regulaciji z nižanjem napetosti?
Če ne, sem razmišljal, da bi uporabil daljinski dimer za halogenke (220V) na katerga bi prilkopil trafo, nanj graetzov mostiček in nanj motor. Problem je pri tako nizki napetosti, ko se motor ustavi - nevarnost, da se skuri. Potreboval bi še neko zaščito, da se motor ne ustavi.
Ampak to je zelo draga in nepraktična varianta.

Mogoče pa obstaja kaka bolj elegantna rešitev. Več ljudi več ve. Vsakega predloga bom vesel.

LP Boris

Nazadnje urejal/a BorisA Čet Nov 08, 2012 8:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta PWM LED regulator je narejen z mikrokontrolerjem saj je na slikah Atmelov eeprom 24c02. Torej menjava 100u kondenzatorja z manjšim ne bo nič pomagala. Frekvenca PWM je pri tem regulatorju lahko samo nekaj višja od 16Hz, toliko da utripanje LED ni vidno.
Wrecker je podal rešitev.

Koliko časa pa že prenašaš to brnenje, menda ne že tri leta?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisA
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@borber
katero rešitev pa imaš v mislih; elektronsko (kondenzator vzporedno na motor) ali strojno (vstrajnik)?
Bo v redu, če dam navaden kondenzator ali mora biti elektrolitski.

Na videu je moja prva skulptura in motor se napaja na 5V iz računalniškega napajalnika. Sedaj pa sem naredil še eno in zanjo želim narediti daljinsko regulacijo. Ko bo gotova, bom dal video na youtube...

lp Boris
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Govor je seveda o elektrolitskem kondenzatorju, ker je najmanjši in najcenejši za kapacitivnost več tisoč mikrofaradov. Naj zdrži večjo napetost od napajalne in pazi na polariteto.
Nazaj na vrh
BorisA
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo Wrecker tvoja rešitev dela!
Na motor sem vzporedno vezal elektrolitski kondenzator 2200 mikrofaradov in razlika je več kot očitna. Motor je še vedno malo glasnejši ampak vibracije po skulpturi so skoraj ponehale Dancing . Kondenzator je trenutno 25 cm oddaljen od motorja, ker sem ga priključil na konektor.

Porajata se mi še dve vprašanji, da bom dosegel kar največji učinek:

Ali je smiselno, da ga priklopim tik ob motorju (snamem izolacijo in ga prilotam na vhodu v motor)? To bi bilo nekaj cm od navitja.

Kako veliko kapaciteto kondenzatorja je še smiselno uporabiti?

Če prav razumem, je važno, da je frekvenca PWM višja od 50 Hz, da ne bo opaziti razlike v glasnosti in tresenju motorja.

Najlepša hvala vsem za odgovore.

lp, Boris
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predstavljaj si kondenzator kot nekakšen "buffer" - če ti krmiliš motor direktno, (zelo hitro) dobiva pulze vklop-izklop (kar brni - stalno vklapljanje, izklapljanje), s kondenzatorjem pa daš vmes eno "mini baterijo", na kateri je vedno nekaj napetosti (kar pomeni, da zdaj motor ne več (hitro) vklapljaš/izklapljaš, ampak ima stalno neko napetost (višjo, manjšo), ki je pač odvisna od PWM cikla in od katero je tudi odvisno vrtenje motorja.

Glede velikosti: preveč praktično ne more biti (v primeru prevelike kapacitete se ti bo edino motor malo počasneje odzival v smislu, če ga na hitro vklopiš/izklopiš - pa seveda tok, ki ga ob vklopu potegne kondenzator zna biti kar velik, kar ti zna kuriti tranzistorje na PWM kontrolerju). Skratka, lahko poskusiš zraven dati še enega 2200 uF, pa boš videl, če bo kaj razlike.

LP, g

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi frekvenca PWM bila dovolj visoka, bi za glajenje zadostovala že induktivnost motorja in kondenzator nebi bil potreben.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na vezavo izhodnega tranzistorja, lahko samo s kondenzatorjem narediš več škode, kot koristi.

Na izhodu usmernika najprej dodaj dovolj močno diodo, šele nato kondenzator. Naprej proti motorju pa ne bi škodila še dušilka.

Bolje je več manjših kondenzatorjev, kakor en velik (manjša ESR), dodaj pa še kakšnega 1uF do 10uF.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisA
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo uspešno si me zmedel.
Do sedaj je bilo govora o vezavi kondenzatorja na izhod iz regulatorja, ti pa omenjaš kondenzator na izhodu iz usmernika.
Predvidevam, da si mislil kondenzator na izhodu iz regulatorja in bi zadeva izgledala tako:
usmernik > PWM regulator > dioda (zaporedno) > kondenzator (vsporedno) > dušilka (zaporedno) > motor

Kakšna pa bi bila vrednost dušilke?

lp, Boris
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf, se opravičujem.
Seveda sem mislil na izhodu regulatorja.
(odgovor sem pisal takorekoč med spajkanjem enega usmernika in sem potem narobe napisal).

Vezava bi izgledala tako, kot si opisal.

Dušilka mora imeti predvsem zadosti debelo navitje, da zdrži tok. Dobiš jo v kakšnem računalniškem napajalniku. Lahko uporabiš kar filter od vgradnega Euro vtikača (ne razdiraj ga, samo poveži žice).

Tresljaje povzroča neka dokaj nizka (do par kHz) frekvenca. Višja bi samo piskanje ali cviljenje. Mali DC motorji zmorejo velike radialne pospeške/pojemke in takoj trzajo.

Morda bi še os spojil preko vzmeti os1]//////vzmet/////[os2

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni