|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 1:49 pm Naslov sporočila: Kako zamenjati mikrofon na mobitelu ? |
|
|
Na Ideos-u X5 je nekaj narobe z mikrofonom.
Če kričim v njega se nekaj sliši pri sogovorniku.
Ker pa ima X5 enak microfon na zadnji strani, bi ga poizkusil zamenjati, vendar je problem da verjetno potrebujem postajo na vroči zrak.
Se ga da sploh normalno zamenjati?
(Mikrofon ima v premeru 3mm. Slike v priponki )
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.66 MB |
Pogledana: |
5 krat |

|
Zadnja stran mikrofona, brez vidnih povezav |
|
4.62 MB |
4 krat |

|
|
4.69 MB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 5:10 pm Naslov sporočila: Re: Kako zamenjati mikrofon na mobitelu ? |
|
|
a.vidmar je napisal/a: |
Na Ideos-u X5 je nekaj narobe z mikrofonom.
Če kričim v njega se nekaj sliši pri sogovorniku.
Ker pa ima X5 enak microfon na zadnji strani, bi ga poizkusil zamenjati, vendar je problem da verjetno potrebujem postajo na vroči zrak.
Se ga da sploh normalno zamenjati?
(Mikrofon ima v premeru 3mm. Slike v priponki ) |
1)
ni nujno da je mikrofon zanič!
lahko imaš "poti" do mikrofona zamašene
2)
zamenjava mikrofona je zelo zahtevna in včasih nemogoča!
mikrofon se pregreje zelo hitro in kmalu ugotoviš, da tudi novi mikrofon ne deluje!
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi odstranitev in ekvivalent na žičke?
Kakšni so ponavadi gor? kondenzatorski?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.63 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imel podoben problem na SE k610i
Telefon parkrat padel po tleh, potem pa me sogovornik ni slišal, oziroma je slišal zelo slabo. Telefon je šel na polico in čakal na boljše čase. Nekoč sem brskal po ebay-u in slučajno naletel na mikrofon za ta telefon, cena okoli 3usd s poštnino vred... in sem ga naročil. Stari mikrofon ni šans, da ga dobiš dol brez primerne opreme, tudi vroč zrak ne vem, če bo dovolj. No, ker sem imel nov mikrofon, sem starega pregrel in odcinil, novega pa previdno pripravil... in pricinil v enem poskusu. Kako?
Tiskano vezje na drugi strani, kjer je mikrofon, je bilo prazno in s poligonom bakra super, tako sem ploščo pogrel z druge strani kar s spajkalnikom, potem sem na pravo mesto pritisnil že pocinjen mikrofon s pikico cina na sredini (podobno kot pri BGA) in ga je prijelo. Vedel sem, da imam le en poskus in da popravljat nima smisla, pogrevanje mikrofona bi verjetno povzročilo deformacijo ali uničenje membrane. Telefon še danes perfektno deluje, operacija uspela
Kondenzatorski mikrofon (electret microphone) ima notri membrano, ki je ena plošča kondenzatorja, druga plošča je trdna kovinska. Ta kondenzator je priključen na FET tranzistor, ki je notri v mikrofonu... no, na internetu se dobi tudi slike kako je mikrofon narejen in kako deluje in zakaj se napetost na tem kondenzatorju spreminja, ker je naboj stalen, spreminja se kapacitivnost in po formuli je potem jasno, da se zaradi tega spreminja še nekaj, če naboj ostaja nespremenjen (osnove elektrotehnike)
Kakšen je material membrane? pojma nimam, je pa vprašanje koliko temperature zdrži, verjetno je nekakšen umetni material, gor pa naparjeno nekaj kovinskega ali pa je tanka folija... no, problem je ta membrana, če bi se deformirala, pa tudi tranzistorju dolgo segrevanje ne bo po volji.
Kako odciniti mikrofon iz pokvarjenega telefona? poskusi z zadnje strani pogreti tiskano vezje, lahko vezje stanjšaš z brušenjem do minimuma, da boš lahko hitreje segrel ostanke in tako dobil nepoškodovan mikrofon.
Velikost mikrofona je pa... koliko? kakšnih 3,5mm v premeru in 1,5mm v debelino
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne so šanse da mi odstopijo povezave, imam namreč navaden spajkalnik.
V priponki so povezave slikane pod lučjo.
S prostim očesom komajda razločim da gre za dve povezavi.
|
957.19 KB |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elpollo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07 Prispevkov: 555 Aktiv.: 2.69 Kraj: Podravje
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne verjemem, da boš uspel odstranit brez vročega zraku, ne da bi pri tem poškodoval vezje.
Je pa velika verjetnost, da gredo povezave na še kakšen element v bližini, tako bi lahko v primeru poškodbe povezave povezal na ta element.
Mislim, da projekt ni tako zahteven, zahtevnejši so digitalni kondenzatorski mikrofoni, ki imajo 4 pine.
_________________ Življenje je prekratko, da bi bili malenkostni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni