|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 3:31 pm Naslov sporočila: USB ali serial ali parallel? |
|
|
Zdravo!
Mikrokontrolerje programiram že kar nekaj časa (v BascomAVRju, ker se da dokaj hitro in dokaj dobro programirat, sedaj pa se bom začel učiti še assembler). Rad bi tudi izdelal kakšno napravo, ki bi se priključila na računalnik. Pa me zanima, katera vrata naj uporabim - USB, serijska ali pralelna? Izkušenj s njimi praktično nimam - kar se programiranja tiče. Najraje bi se kar na USB spravil, ker se bosta paralelna in serijska vrata kmalu poslovila. Pa me zanimajo vaši nasveti, izkušnje... Ali bi bilo bolj pametno stopnjevati znanje - najprej paralelna, potem serijska, nato USB? S katerim programom je najbolje programirati (težavnost, funkcionalnost)? S programiranjem mislim pisanje vmesnikov npr. terminal emulator. Hočem da bi bil program vizualen (klik, klik ). Na faxu smo se učili C. Doma sem poizkusil programirati v Visual C++, pa mi nekako ne gre. Mi je bolj všeč Delphi, čeprav se mi ne zdi tako funkcionalen, ker ni tako "podprt" kot C (razni tutoriali, knjižnice, ...). Prosim za kakšen nasvet, navodilo, izkušnjo...
Lp, Domen _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Kot začetniku ti priporočam serijski port. To pa zato, ker ima AVR zelo dobro podporo za ta port. Serijski port lahko kasneje zelo lepo "spraviš" na USB z kakšnim TUSB3410 ali čim podobnim. Glede programov na računalniku, pa je po moje najboljši C++ ali pa celo C#. Sam trenutno pri razvoju ene naprave uporabljam C#(Visual studio 2005 pro). C# je zelo podoben C-ju in C++, programi vizualno izgledajo dobro in ima dobro podporo za COM port.
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
tejko: Si morda v C# ze poskusil brati z LPT porta? Meni pisanje nanj deluje normalno, pri branju pa se zatakne... Ce si ze kaj delal v tej smeri prosim za info  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
V C# z LPT-jem nisem delal. Sem pa delal z njim v Pascalu. Pri branju moraš samo pazit, da bereš z pravega naslova in da maš vrata v BIOSU pravilno nastavljena(mislim, da v NORMAL mode ne dela). Kaj druga pa ne vem, ker ternutno vse delam z RS232.
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
stealth.us je napisal/a: |
tejko: Si morda v C# ze poskusil brati z LPT porta? Meni pisanje nanj deluje normalno, pri branju pa se zatakne... Ce si ze kaj delal v tej smeri prosim za info  |
V enem od "bidirectional" nacinov, ki to niso, je potrebno nastaviti smer - si to naredil ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna je pa razlika med C++ in C#? Kako si mislil, da lahko serijski port spravim na USB? Tako da bi vezje priklopil na USB, v vezju pa bi tisti čip pretvarjal signale v RS232? Ali mi lahko pošlješ izvorno kodo za kakšen osnovni program za komunikacijo na RS232? Npr. če pritisneš eno tipko bere, če pa drugo pa piše na port. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2005 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
stealth.us je napisal/a: |
V enem od "bidirectional" nacinov, ki to niso, je potrebno nastaviti smer - si to naredil ? |
Ni mi cisto jasno kaj si hotel vprašati. Uporabil sem inpout32.dll in s pomocjo le-tega uspesno pisal na LPT vrata, branje pa nikakor ni uspelo. Program izgleda nekako takole:
Koda: |
[DllImport("inpout32.dll", EntryPoint="Inp32")] public static extern int Vhod(int naslov);
[DllImport("inpout32.dll", EntryPoint="Out32")] public static extern void Izhod(int naslov, int vrednost); |
Potem pa enostavno klices funkcije. Mogoče kakšna ideja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Sre Dec 28, 2005 12:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Hotel sem vprasati to, kar sem vprasal - ali si nastavil smer (bit 5 command registra) ? Veselo branje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.88
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2005 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj malo pobrskaj na tem forumu ali elektro-n o uporabi inpout32.dll v Cju. Mora biti tudi link na avtorjevo stran, kjer je tudi nekaj navodil. Na tem forumu je IMHO mare podal primer, tam pa celo jaz. Ali obratno.
Kar se pa tice USB... najprej se nauci uporabit serijski port, nato klice DLL datotek. Kasneje lahko uporabis cip, ki USB port predstavi kot serijski port (torej sploh ne ves da imas USB). Ko bos naletel na hitrostno oviro bo uporaba DLL knjiznice obvezna. Ko pa bos naletel na specificne probleme bos pa precej prestudiral tudi USB protokol (to je pa za hardcore sadomazo tipe - skoraj).
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni