www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prosti čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
noname
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10
Aktiv.: 0.98
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 10, 2007 9:19 pm    Naslov sporočila:  Prosti čas Odgovori s citatom

Pozdravljeni ker imam v zadnjih dneh dosti prostega časa in se dolgočasim, me zanima če imaste kake ideje da bi mi pomagali z kakšnimi predlogi vezij ali shem. Hodim pa v 1 letnik SERŠ.a tako da neko predznanje že imem. Priporočljivo bi bilo spoznavanje digitalne tehnike (LOGIČNA VEZJA , LOGIČNA VRATA) Ideje .... Wink

Hvala za prijaznost Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.10
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 10, 2007 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj je to prosti čas ???
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 10, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Druga kot učenje v teh dnevnih nimam kajti 1 konferenca je za nami. Ata ima želje da bi se logična vrata naučil vendar nevem na kakšen način. Potreboval bi znanje za popravljanje enih enot. Vendar mi dostikrat mine do tega in me zanima na kakšen način bi ta prosti čas izrabil kajti pred računalnikom mi je že dologčasno cele dneve Wink

Problem je v tem da osnovna logična vrata tako poznam IN ALI ALINE NE .... Wink

Prav tako poznam delovanje nekaterih znanih čipov ki vsebujejo te logične funkcije CD4001 CD4002 .... in podobnih vrat ter nekaterih counterjev

Dobrodošle so vse ideje o izdelavi lastnih projektov z uporabo logičnih vrat in ostalih pri teh vezjih dobrodošlih elektronskih elementov Wink

Rad bi izdelal kakšno majnšo ali večjo uporabno napravo ... zjedkal tiskano vezje itd. vendar nimam idej kaj bi sestavil =/
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.12
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 10, 2007 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kar malo šokiran !

Problem je običajno obraten - imam za faktor 20 do 30x več idej kot časa za jih realizirat.

Povedal si približno kakšno je tvoje predznanje. Nisi pa nič povedal o tem, ali je to tvoj prvi projekt ali si že kaj drugega prej naredil. Zelo težko je namreč izbrati nekaj za nekoga, ki ga ne poznaš. Če bi jaz izbiral v tem trenutku zate z tem kar vem, bi ti recimo svetoval izdelavo dveh različnih stvari, a se bojim, da bi bile prezahtevne za popolnega začetnika.

1. je logočni analizator signalov. To naj bi bila naprava, ki deluje v povezavi z PC-jem. Detalje ideje lahko razložim kasneje.
2. analizator standardnih čipov. To naj bi bila naprava, z textool podnožjem v katerega daš standardno vezje serije 74 ali 40 in naprava sama ugotovi tip vezja in pravilnost delovanja. Naprava bazira na mikrokontrolerju.

Če si pa popolni začetnik začni sestavljat vezja kot so astabilni flip flopi z krmiljenjem LED diod.
Evo namig za zanimivo igračo. Uporabi števec , star eprom z zavržene PC plate in naredi novoletne lučke z LED diodami. EProm ne rabiš programirati, lučke naj utripajo glede na vsebino eproma. Ni junaka, ki bi z gledanjem ugotovil, da je to BIOS matične plošče
Laughing

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.59

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 10, 2007 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ata ne specificira bolj natancno cesa konkretno naj bi se ti po njegovem lotil ? Tako bos imel nekaj za poceti, on pa bo dobil pomoc - korist za oba.
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.02
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi se rajši začel učiti kakšen programski jezik za programiranje mikrokontrolerjev? Če misliš ostati v tej stroki ti bo to verjetno zelo prav prišlo. Z njimi lahko počneš vse živo - od enostavnega prižiganja LED diod do krmiljenja... hja no, česar koli (robota, pametne hiše....). Če se boš za to odločil, malo pobrskaj po forumu, kjer je že nekaj napisano o tem, kateri mikrokontrolerji so "najboljši". Pa tudi na internetu je zelo veliko vodičev - tutorialov - o programiranju. Ko si boš nabral nekaj izkušenj in znanja, boš pa počasi na istem s časom in idejami kot Darko (VolkD) Smile .
tonic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48
Aktiv.: 0.77
Kraj: Loče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali pa binarno uro

lp,
Toni
Nazaj na vrh
noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem da je idej veliko vendar bi rad sestavil nekaj obširnejšega ki bi delovalo in bi imel kaj koristi od tega.

Citiram:
analizator standardnih čipov. To naj bi bila naprava, z textool podnožjem v katerega daš standardno vezje serije 74 ali 40 in naprava sama ugotovi tip vezja in pravilnost delovanja. Naprava bazira na mikrokontrolerju.

je zlo zanimva ideja vendar niti malo se mi ne sanja na kakšen način se naj lotim izdelave Wink

Nazadnje urejal/a noname Čet Mar 12, 2009 7:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.73
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

noname je napisal/a:
...
Citiram:
analizator standardnih čipov. To naj bi bila naprava, z textool podnožjem v katerega daš standardno vezje serije 74 ali 40 in naprava sama ugotovi tip vezja in pravilnost delovanja. Naprava bazira na mikrokontrolerju.

je zlo zanimva ideja vendar niti malo se mi ne sanja na kakšen način se naj lotim izdelave :wink:

Najprej se moraš odločiti, koliko pinske chipe hočeš testirati. Predpostavimo, da 16 pinske, kar je večina cmos in ttl. Ker sta dva pina za napajanje, potrebuješ 14 testnih pinov. To je tak pin, ki je lahko ali input, ali pa output. Ko v svoje testno podnožje vtakneš testirani chip, programu poveš, kateri chip testiraš. Program testne pine najprej nastavi na pravo smer. Pini, ki gredo na vhode testiranega chipa postanejo izhodi (outputi), pini, ki gredo na izhode testiranega chipa postanejo vhodi (inputi). Program na vhode testiranca pošlje vse mogoče kombinacije in preveri, ali so izhodi pravilni.

Testiranje chipov v praksi ne da vedno pravega rezultata. Meni sta dva tovarniško narejena testerja (eden sploh ni bil poceni) večkrat ocenila defekten chip kot dobrega. Testiranje ne gre pri polni hitrosti, pri operativni delovni temperaturi, ni glitchev, ni vpliva sosednjih komponent (zelo pomembno!) in tako naprej. V vsakem primeru razočaranje.

Načeloma je hardwersko narediti tako napravo dosti enostavno. Potrebuješ en mikrokontroler z dovolj I/O pini (na primer PIC 16F877). I/O pini gredo na testno podnožje. Vse ostalo je stvar softwera.

Moj prvi tester chipov je bil narejen iz dveh LPT portov. En je bil output, drugi je bil input. Žičke sem vsakič ročno zvezal na pine testiranega chipa. Pošiljanje in branje bitov na port je krmilil basic ali pascal. Kodo oziroma tabelo testnih bitov sem popravil za vsak chip posebej. Primitivno, ampak je delovalo. Pa še zastonj je bilo.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Čet Jan 11, 2007 2:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Škoda, ker pri popravljanju enot bi mi velikokrat prišel prav tak tester. Kajti te enote in čipi so velikokrat zelo občutljivi na udar strel in podobno. Tako da bi najprej po logiki merjenja itd. lahko ugotovil težave na čipu. Vendar kako ga potem 100% oceniti da je defekt. Še ima kdo kakšne ideje za zanesljive naprave za to testiranje ... če sploh obstajajo Wink
Nazaj na vrh
fogl
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Sep 2004 22:37
Aktiv.: 0.34
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa se da dobit/naredit tak tester da lahko not vstaviš tudi smd elemente...še bolje pa bi bilo če bi lahko stestiral čip kar v vezju?
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.00
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno se mi je pri popravilu logike oz kake inustrijske kartice najbolje obnesla logična sonda. Seveda se tako sledenje vrši "na živo" direk na stroju. Običajno potrebuješ podaljšek kartice, da jo "izvečeš" iz "racka", da lahko prideš do čipovja.
noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Osebno se mi je pri popravilu logike oz kake inustrijske kartice najbolje obnesla logična sonda. Seveda se tako sledenje vrši "na živo" direk na stroju. Običajno potrebuješ podaljšek kartice, da jo "izvečeš" iz "racka", da lahko prideš do čipovja.

Heh za poporavlanje kartic imam podalšek da ni v "racku" ... in se da lepo vse napetosti za delovanje in kompunikacijo itd. se dajo lepo zmerit. Vendar je problem da mam veliko čipov danih pod "DEFEKT ROBA" in bi jih bilo pred zavrženjem fajn stestirat. Testiranje pa mi bi pomagalo najverjetneje tud pri samem popravljanju kajti elektronika je tu pa tam dokaj zapletena in je kakšen čip potrebno zamenjati le po predvidevanju Wink

Kaj pa je to logična sonda če smem vprašat ? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.00
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

noname je napisal/a:

Kaj pa je to logična sonda če smem vprašat ? Rolling Eyes

Logična sonda je preprost pripomoček narejen po navadi v obliki svinčnika, ki se priključi na napajanje vezja. Na sami napravici sta običjano dve ali tri ledice. S konico se dotikaš pinov testiranega vezja. Ledice pa ponazarjajo nizko, visoko, nedefinirano stanje ali impulze.

noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha to poznam da ti identificira logično 1 al pa 0 .. sem videl že to svarco Wink Zanima me še če ima kdo kako idejo za tester čipov ? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni