|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2012 10:53 am Naslov sporočila: Napajanje za hisni kino - kako in kaj? |
|
|
Ok. Ker potrebujem nekaj majhnega, preprostega in cenenega za v dnevno sobo, sem na stene namontiral kar skurjeni hisni kino od kolega. Ker je originalen ojacevalnik skurjen, nova IC-ja ki sta skurjena bi stala pa 36 eur, sem se odlocil da zadevo popravim in prilagodim svojim potrebam. Driverji so vsi ok.
Sateliti imajo 3 W driverje, centra se nimam zmontiranega in ga se nisem odpiral (je enake oblike in velikosti kot sateliti, je pa bistveno tezji), sub pa ima 30 W driver.
Kupil sem torej dva tale ojacevalca za satelite, za sub in center pa tole zadevo.
Tamala ojacevalca imata predpisano napajanje 3,5 - 5,5 V, odlocil sem se za 5 V, in kupil kar ze narejena switcherja 5 V 2 A. Kot prvo me zanima ce bo pri maksimalni porabi to dovolj;
6 W / 5 V = 1,2 A
pravijo da je izkoristek 90%, torej - ajde - 80%: 1,2 A / 0,8 = 1,5 A
Po pravem naj bi imel napajalnik dvakratnik moci, torej 3 A?
V originalu je na vsakem modulcku elektrolit 470 uF, za napajalnike pa je vsaj vcasih veljalo 1000 uF na amper. Za ojacevalce verjetno velja vec, ne? Na vsakega sem dodal se 1500 uF kondenzator (1970 uF po kosu), bi bilo to dovolj? Nekaj kapacitivnosti je sicer se v switcherju, vendar bo vmes se nekaj kabla in dusilka. Kabla ne bo vec kot 20 cm, pa vendar. Ne bi rad, da mi switcher mece v protection ko se v filmu kaj zgodi.
Je pa res, da bo sistem deloval na softverskem dekoderju ki pride skupaj z driverji zvocne kartice - sateliti torej basov ne bodo predvajali.
Obenem pa me najbolj bega to, da pravijo da se ta ojacevalec da napajati tudi iz USB porta - ki naj bi zagotavljal le do 500 mA toka (skupaj torej 2,5 W porabe, torej dobra 2 W RMS na obeh kanalih skupaj v najbolj optimisticnem primeru), naprej pa ni garancije.. Sumim da je tudi tiste 3 W po kanalu nateg, nikjer ne pise da gre za RMS..
Nisem audiofil, "musko" nabijam le v avtu, pa se to kaksen rock, metal ali rocknroll, kjer je zvok ze v osnovi zapacan... ta sistem pa bi imel za televizijo, kjer spet ne potrebujem neke ultrafine kvalitete - potrebujem le cimbolj naraven zvok malo nad sobno jakostjo. Ker 95% delovanja bo tole nastavljeno na sobno jakost.
ah, gre pa za nek philipsov 5.1 sistem, katerega oznake ne vem iz glave...
Opis: |
satelit - zal nimam boljse slike... |
|
Velikost datoteke: |
43.21 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni