|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TheLUXY Neznanec

Pridružen-a: Pon 18 Jul 2011 18:10 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: BoS, MB
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2012 11:31 pm Naslov sporočila: FET + TC670 |
|
|
V namen zazanavanja napak v delovanju ventilatorja uporabljam TC670. Če ventilator vežem direktno na 12V, kot je navedeno v datasheetu zadeva deluje ok. Ta ventilator želim poganjati s pomočjo PWM-a preko mikrokrmilnika (Arduino analog write).
Tu pa se pojavi problem. Če imam nastavljeno 100% vrednost PWM (255 v arduinu) mi signalna LED dioda gori skos, če pa uporabim katerokoli drugo vrednost (>255), se pravi PWM npr 50% ali 75%, pa se signalna dioda nikoli ne prižge, četudi ventilator ustavim z roko. Nepotrebne pulze sem sfiltriral, kot je navedeno v datasheetu podobnega IC-ja.
Ima kdo kakšno idejo, kako rešiti problem?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.59 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
112.76 KB |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2012 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kam je vezan Izhod Arduina?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheLUXY Neznanec

|
Objavljeno: Ned Dec 02, 2012 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na GATE fet-a.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Dec 03, 2012 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa potem dobi TC670 na SENSE vhod, če si filtriral impulze?
Prisotnost in frekvenca impulzov, ki nastanejo zaradi komutacije je direktna indikacija o hitrosti in delovanju motorja ventilatorja.
Pri tebi se pa pojavljajo impulzi zaradi komutacije in impulzi zaradi PWMja in če preveč filtriraš kot si rekel je veliko vprašanje kaj dobiš na vhodu TC670.
Pa še nekaj, ali se ne bi dalo z Arduinotom narediti kontrolo vrtenja, saj je še en cel kup vhodov na razpolago?
|
123.55 KB |
11 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Dec 03, 2012 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa tole spodaj tudi ni kar tako napisano.
|
114.87 KB |
21 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheLUXY Neznanec

|
Objavljeno: Pon Dec 03, 2012 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor,
dodatnih izhodov/vhodov na arduinotu (nano) ravno nimam na pretek, saj je nanj priključen še sd card modul, lcd zaslon, razni senzorji itd. Za ta IC sem se odločil zato, ker naj bi približno isto deloval pri različnih tipih ventilatorjev. Pred tem sem zadevo poizkušal rešiti z majhnim uporom na liniji in meriti razliko toka, vendar je zadeva odvisna od točno določenega modela ventilatorja, kar pa si ne želim. S TC670 sem preizkusil 3 različne tipe ventilatorjev (napajanje direktno, brez FET-a), pa so bili rezultati (javljanje napak) vedno približno enaki, kar sem tudi hotel.
Na SENSE vhod sem poizkusil pripeljati tudi nefiltriran signal pa je bil rezultat isti.
Če prav razumem lahko poizkusim vezati diodo med ventilator (upor med izhodom arduinota in gate vrati fet-a že imam). Kaj pa vezava na sense vhod? Po zgornji shemi ali kako drugače?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheLUXY Neznanec

|
Objavljeno: Pon Dec 03, 2012 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar sem med ventilator vezal schottky diodo (SB160), med izhod arduinota ter gate fet-a pa 50 ohmski upor. Ostali del je vezan po zgornji shema, zadeva pa še vedno ne deluje. Ko je PWM na 100% (255 arduino) signalna dioda gori vedno, ko je uporabljena katerakoli druga manjša vrednost, pa led dioda ne sveti v nobenem primeru, četudi ventilator popolnoma ustavim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheLUXY Neznanec

|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2012 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem postavil neumno vprašanje ali čemu ni nobenega odgovora?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni