www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z FT-707S

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 2:51 pm    Naslov sporočila:  Težave z FT-707S Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

FT-707S je kratkovalna multiband SSB CW postaja. Kakšno desetletje ni bila prižgana. Za test sem jo prižgal in opazil težave.

Slišijo se releji, ki nekontrolirano preklapljajo postajo na oddajo. Najprej sem pomislil na slab stik. Odprl sem zgornji in spodnji pokrov in sem se narahlo dotikal žic. Upal sem, da je težava enostavna, da bom hitro ugotovil slab stik, malo polotal in zadeva rešena. Pa ni tako.

Potem sem šele šel brat o tej postaji na net.

Že prvi google zadetek me odpelje na opis postaje na Wikipedii in že tam omenjajo probleme z releji.
FT-707S na Wikipedii

Ne dolgo zatem naletim na spletno stran od možakarja, ki se je konkretno lotil rešitve problema.
Zamenjava plate z releji
Ta rekonstrukcija niti ni slaba rešitev. Pred tem pa bi rad bil siguren, da gre za težave z releji. Mogoče bi tudi samo rele zamenjal, če se ga še kje dobi...

Kaj mi svetujete? Je mogoče med vami kdo pripravljen pogledat zadevo? Pripeljem, sem zraven, prinesem pijačo, plačam....

Za to postajo sem pred leti presedel ure in ure, noči... Simpatična postaja. Zelo rad bi jo osposobil za delo.

Še par datotek za pomoč:
Navodila za uporabo

Servisna navodila

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole ne bo odgovor na tvoje vprašanje. Samo kot informacija. Sam imam omenjeno postajo, ki pa že kar nekaj let počiva zapakirana in čaka na "boljše" čase. S postajo, ko sem jo še uporabljal, sem bil izredno zadovoljen, še posebno s sprejemom, ter nikoli nisem imel problemov z releji. Z njo sem naredil preko 200 DXCC. Zakaj je ne uporabljam? - ker doma nimam možnosti postavitve antene. Tako sem "prisiljen" delati v bližnjem radioklubu. Za informacijo, ravno danes gledam tale oglas. Upam, da boš postajo uspešno popravil.
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 10:10 am    Naslov sporočila:  Re: Težave z FT-707S Odgovori s citatom

audiox je napisal/a:
Pozdravljeni.

FT-707S je kratkovalna multiband SSB CW postaja. Kakšno desetletje ni bila prižgana. Za test sem jo prižgal in opazil težave.

Slišijo se releji, ki nekontrolirano preklapljajo postajo na oddajo. Najprej sem pomislil na slab stik. Odprl sem zgornji in spodnji pokrov in sem se narahlo dotikal žic. Upal sem, da je težava enostavna, da bom hitro ugotovil slab stik, malo polotal in zadeva rešena. Pa ni tako.

Potem sem šele šel brat o tej postaji na net.

Že prvi google zadetek me odpelje na opis postaje na Wikipedii in že tam omenjajo probleme z releji.
FT-707S na Wikipedii

Ne dolgo zatem naletim na spletno stran od možakarja, ki se je konkretno lotil rešitve problema.
Zamenjava plate z releji
Ta rekonstrukcija niti ni slaba rešitev. Pred tem pa bi rad bil siguren, da gre za težave z releji. Mogoče bi tudi samo rele zamenjal, če se ga še kje dobi...

Releji preklaplajo, če dobijo ukaz, se pravi ,da se morda v vezju nekaj nekontroliranega dogaja( če ne dobiš omenjene ploščice za zamenjavo -test ) potem preveri elemente ki sčasoma po toliko 10 letih neuporabe odstopajo (vrednosti-elektroliti....) če ima postaja regulacijo moči zmanjšaj oddajno stopnjo na minimum, zaželjena bi bila antena( na oddaji čim manj časa)napajanje verjetno imaš ustrezno ?

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Releji ne preklapljajo tudi zato, ker imajo oksidirane ali ožgane kontakte in še marsikaj.
Če boš to delal iz ljubiteljstva in hobija, potem se vse splača. Če boš to počel iz drugih razlogov, jo raje daj nazaj v omaro in poglej okoli za kakšno delujočo.

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Releji ne preklapljajo tudi zato, ker imajo oksidirane ali ožgane kontakte in še marsikaj.
Ne da ne preklapljajo, preveč preklapljajo. Tudi če tasterja in mikrofona ne priključim, gre vsake toliko sama na oddajo. včasih za delček sekunde, včasih pa tudi dlje.
Citiram:
Če boš to delal iz ljubiteljstva in hobija, potem se vse splača. Če boš to počel iz drugih razlogov, jo raje daj nazaj v omaro in poglej okoli za kakšno delujočo.
Popolnoma se strinjam. Ker pa smo elektroniki eni čudni tiči, včasih počnemo popolnoma nelogične reči. Ne bo šla na odpad, ker mi veliko pomeni. Very Happy Pa tudi neko osebno, večjo vrednost ima, če jo popravim.

Bi mi prišla prav pomoč pri diagnozi napake. Če so šli releji in če jih ne dobim novih (in najbrž ne bom), bom naredil tisto novo rele ploščico iz povezave zgoraj. Tista ploščica ni ne vem kaj. Malo več je šraufanja po postaji, da se jo zamenja, pa ne bi smel bit tak problem.

144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

audiox je napisal/a:
Bi mi prišla prav pomoč pri diagnozi napake. Če so šli releji in če jih ne dobim novih (in najbrž ne bom), bom naredil tisto novo rele ploščico iz povezave zgoraj. Tista ploščica ni ne vem kaj. Malo več je šraufanja po postaji, da se jo zamenja, pa ne bi smel bit tak problem.

V tvoji neposredni bližini imajo problem,ker nimajo še postavljenih anten v klubu in postaje niso bile v uporabi kar nekaj let, Atlas 350 XL je sedaj slučajno v uporabi par dni ,ker je temu,ki je ima sedaj v uporabi šla njegova- napajalni del, ta nova KV postaja sameva.Sedaj ob novem letu se včlani ,plačaj teh 40 € zvezi+ kakšen € za klub, pa imaš kaj koristnega tudi s te strani.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni