www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pwm na frekvenčnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
yogurt
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 21 Nov 2012 16:46
Aktiv.: 0.05
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:  pwm na frekvenčnik Odgovori s citatom

Izdelujem vezje katero kontrolira hitrost motorja za transport vozička.
Tipke in indukciske stikala kontrolirajo mikrokrmilnikr, kateri mi da na izhodu 5v pwm, ter prikazuje vse potrebne informacije tudi na displeyu . Do tu mi je vse razumljivo , vezje sem tudi sestavil in dela tako kot mora.
Sedaj pa je na vrsti transformacija izhodnegaPWMja iz mikrokrmilnika, na analogni 0-10v vhod frekvenčnega krmilnika ( z mojim vezjem bom nadomestil potenciometer, kateri deli napetost na vhodu frekvenčnika ) . V prilogi dodajam sliko ( prva slika ) katero sem našel nekje na netu, ko so preko 18f458 krmilili frekvenčnik ( na protobordu sem sestavil, vendar zadeva ne dela, če merim napetost na izhodu se mi spreminja od 5-9v, pa še to ne linearno ) zato iščem drugo rešitev . Po mojem spominu na šolske snovi, bi bil primeren operacijski ojačevalnik z dvokratnim ojačanjem ( druga slika ) kateremu bi na izhodu dodal RC člen za da pretvorbo. Nisem pa še nikoli delal z frekvenčniki , pa me zanima, če razmišljam v pravi smeri oz. če je kdo že počel kaj podobnega, bi ga prosil, če mi da kakšen namig .

lp, yogurt

PWM.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PWM.pdf
 Velikost datoteke:  191.72 KB
 Downloadano:  35 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.71
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/appnotes/00538c.pdf

RC filter in življenje je lažje Smile

LP

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 2:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima tvoje PWM vezje NPN izhod, dodaš 2 upora in PNP tranzistor. Nato s tistim PNP tranzistorjem polniš kondenzator na 10V, za njegovo praznjenje pa mu vzporedno dodaš upor. Napetost s kondenzatorja pripelješ na analogni vhod. Nadaljnje podrobnosti so odvisne od tega, od kod boš dobil stabilno 10,2V napetost.

Dodano: Uf, napisal sem enak predlog, kot je na prvi sliki, le z bipolarnimi tranzistorji.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

10V izhod ali pa 24V izhod je že na frekvenčniku.
Saje je bil prej tam potenciometer.

Obstajajo pa tudi analogno krmiljeni upori (čipi), predvsem v uporabi za regulacijo glasnosti radia. Vprašanje pa, če preživijo 10V napetost na izhodnih sponkah.
Regulacijski vhod mora biti seveda spet analogen, se pravi filtriran PWM.

matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz izhoda uC daš upor, za njim pa kondenzator na maso. Dobiš izhod 0V - 5V. Nato tale signal pelješ na operacijski ojačevalnik z ojačanjem 2. Napajanje dobiš, kot je Aly omenil že iz frekvenčnika samega.

Na povezavi, ki sem jo podal je izračunan primer pri frekvenci 4kHz.
R = 4 kOHM
C=0,01 uF

Bolj enostavno dvomim da gre.

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

RC filter je treba napajati s "togim PWM-om" (TOP, LOW)... ni dovolj le open colector ali kaj podobnega (kondenzator moraš preko upora ob T_on polniti "+5V", v času T_off pa prazniti preko upora na GND).

Pa še mogoče kakšne zaščitne diode na izhodu iz OP-ja v kolikor bo OP napajan simetrično +/-15V, da ne bo izhod letel v negativno stran Smile

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam popolnoma. Predvidevam, da avtor teme uporablja PIC-a in kolikor vem ima pic "togi PWM".
Če daš led diodo preko upora na pwm izhod sveti v obe smeri. Seveda v drugo smer negirano.
Enkrat +5V--|>|---R---PIC
Drugič GND--|<|---R---PIC

Sicer ne vem, kako je pri atmelih ali drugih uC. V vsakem primeru se lahko doda vmes en operacijski ojačevalnik, v vlogi komparatorja (prag 2,5V). Na izhod uC se doda pulldown upor na GND. Dalje pa RC filter in že prej omenjen operacijski ojačevalnik.

Če sem kaj zgrešil me prosim popravite.

LP

yogurt
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 21 Nov 2012 16:46
Aktiv.: 0.05
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovore, čez vikend razvijam vezje naprej.
Uporabljam atmel mega328, kateri ima tgi pwm

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni