|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alex Neznanec

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 1:36 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 2:06 am Naslov sporočila: FID stikalo vs ničenje |
|
|
V stanovanju imam napeljana samo dva električna vodnika: fazo in nulo, tretjega kabla(zemlje) ni. Na ta način so "kao" varčevali pri gradnji blokov 30 let nazaj, problem ozemljitve pa reševali z ničenjem, torej povezavo z mostičkom med zemljo in nulo v vtičnicah oz lučkah .
Ker me je malo strah, da bom nekoč slučajno pri vrtanju v steno prekinil nulti vodnik, ter tako dobil napetost na vsa ohišja bele tehnike oz lučk, me je prijelo da bi nekako dodal FID stikalo(pred obstoječe varovalke).
Ali je sploh možno dodati FID stikalo, čeprav nimam tretjega vodnika - zemlje? Predvidevam, da moram odstraniti ničenje v vtičnicah oz lučkah, da FID stikala ne meče ven.
Ali se vam zdi pametno, da dam za celo stanovanje kar 30mA FID stikalo ( s tem pokrijem tudi kopalnico) ? Je to preobčutljivo in ga bo metalo ven? Ali ga lahko zaradi kakšnega drugega vzroka meče ven(recimo starost električne napeljave - 30 let)???
Mogoče je bolj pametno, da dam eno 100 mA FID stikalo za celo stanovanje, in še eno 30 mA stikalo za kopalnico?
Hvala za nasvet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harpoon Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 9:23 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
povsod boš mogel potegniti še ozemlitveno žico, drugače priklop fid stikala ni možna.
LP Mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.32 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danny Neznanec

Pridružen-a: Pon 24 Mar 2008 17:52 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: kraji cvička
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem bral tudi to temo, pa še vedno sem skeptičen o kako natančno se to naredi... namreč jaz imam tudi enka problem... na novo vlečem elektriko (3faze) in cela inštalacija bo nova, zato me zanima, če je varno spojiti zemljo in nulo pred fid-om, ali se to sploh dela.... Ker imam na voljo le 4 vodnike (tri faze in nulo). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zemljo ter 0 ne smeš spojiti. Moral boš položit ozemljilo, ki mora priti v zunanji razdelilec. Do zunanjega razdelilca potegni še en dodaten 6mm2 rumenozelen vodnik.
Kako je s spajanjem zemlje ter 0 tam pa je očitno stvar lokalnega dobavitelja električne energije. Videl sem že eno in drugo.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zaska Član

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2008 19:34 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.11 Kraj: bled
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Ker je napeljava v tako starem bloku verjetno izvedena še z pp/R vodnikom je to težji primer če boš hotel montirati FIDstikalo boš moral renovirati kompletno inštalacijo kar pa ni majhen zalogaj v kolikor nisi električar. _________________ Življenje je kot ženske tangice kratak-usran in krvav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
danny je napisal/a: |
jaz sem bral tudi to temo, pa še vedno sem skeptičen o kako natančno se to naredi... namreč jaz imam tudi enka problem... na novo vlečem elektriko (3faze) in cela inštalacija bo nova, zato me zanima, če je varno spojiti zemljo in nulo pred fid-om, ali se to sploh dela.... Ker imam na voljo le 4 vodnike (tri faze in nulo). |
Zemlja in nula sta pred FIDom lahko združena. To predstavlja TN-C-S napajalni sistem. Po moje je še celo bolje, če sta združena. Seveda pa ne škodi, če imaš zraven priključeno tudi lastno ozemljitev.
Če imaš 4 vodnike na dovodu, potem nimaš lastne ozemljitve. Od tu naprej (pred FID) pa lahko zemljo in nulo ločiš (razdeliš PEN vodnik v PE in N), ampak potem ju ne smeš več združiti (za FID).
Če imaš pa samo 4 vodnike (R,S,T in N), FID ne bo opravljal svoje funkcije. Prav tako ne pri 1f napeljavi z dvena vodnikoma (L in N). FID za delovanje potrebuje ozemljitveni PE vodnik
Nazadnje urejal/a lojzek Pon Mar 24, 2008 9:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ju boš pri TN-C-S združil za FIDom, fid ne bo funkcioniral....U bistvu ne boš naredil nič...nobenega varovanja... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aljoš: v primeru združitve PE in N za FIDom, bo FID pogosto- redno ven metal. Sploh še, če boš priklopil kaj močnejšega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.80 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem že kar nekajkrat videl združena PE in N vodnika PRED FID-om. Načeloma je N vodnik v bistvu ozemljitev, ki pa je narejena v stikališču ali elektrarni (vsaj kolikor je meni znano). Če je nekdo v stanovanju (bloku) je to edina varianta, saj ne more voziti valjanca iz 15 štuka dol in ga zakopati okoli bloka
Me pa spotoma zanima, če mi kdo lahko da kakšen link, kjer so razloženi sistemi napajanja, kot je tale TN-C-S...to bi si enkrat rad razjasnil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
V takem primeru se mora položiti 5 žilni kabel do glavne omarice s FID-om, če je presek vodnikov manjši od 16mm*2, tako velijo novi pravilniki glede ničenja oz. uporabe TN-C oz. razvejitve na TN-C-S.
Se pravi, v omarici kjer bo FID mora biti TN-S sistem, v katerega je vključen tudi dovoni kabel.
Združitev nule in ozemljitve pred FID-om je funkcionalno ok, prav tako razvejitev nule na nulo in ozemljitev (TN-C na TN-C-S) ampak nad 16mm*2 preseki vodnikov, takšna so nova pravila. Npr. 2 leti nazaj je bila takšna vezava še vedno v skladju s pravili, zdaj pa ni več.
Neupoštevanje teh pravil vodi k samo-odgovornosti morebitnih nesreč sklicujoč se na nepravilno zvezano inštalacijo, kar lahko doprinese nove probleme pri vlaganju oz. zahtevku odškodnine zavarovalnin za nastalo škodo, ki bi lahko bila povzročena s strani inštalacije. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
tegale ne razumem čisto---a misliš od omarice (kjer so glavne varovalke) do omarice kjer je FID (to je navadno kjer so ostale varovalke) ? In presek vodnikov - ali to glavni presek - spet od glavne omarice do hišne omarice?
TNX |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Do omarice kjer je FID->5 žilni kabel (TN-S) ali 4 žilni s posebej vlečenim PE iz ozemljila.
Če pa se uporabi iz TN-C na TN-C-S sistem v isti omarici mora biti dovodni kabel najmanj 16mm*2 upoštevajoč, da sistem TN-C-S nima lokalne ozemljitve, se pravi, da se koristi dovodna nula za nulo in ozemljitev ob uporabi FID-a.
V normalnih okoliščinah je nrp. presek dovodnega kabla do glavne omarice z varovalkami in števcem 6mm*2 ali 10mm*2 (samo za hišo), za ozemljitev se koristi lokalno ozemljitev hiše in tako nula dovodnega kabla ni obremenjena še z ozemljitvijo. Če bi bila, bi moral biti ta dovodni kabel 16mm*2.
TN: sistem z nevtralno točko
TN-C: sistem z nevtralno točko sistema, kjer je N in PE združena
TN-C-S: sistem z nevtralno točko in PE (razdružena)
TN-S: sistem z nevtralno točko in lokalnim PE
TN-C se uporablja večinoma v industriji, to je ničenje, ampak samo do 16mm*2, za manjše preseke se nadaljno uporablja TN-C-S.
TN-S se uporablja pri hišnih inštalacijah, kjer je tudi lokalna ozemljitev.
Torej do glavne omarice imamo 4 žilni kabel, dobimo sistem TN. Skupaj z ozemljilom hiše dobimo TN-S. Če ozemljila ni se naredi TN-C in naprej še na TN-C-S.
Če povežemo nulo dovodnega kabla na ozemljilo hiše dobimo TN-C (16mm*2), pred FID-om pa jih razdružimo in dobimo TN-C-S. Če dovodne nule ne povežemo z ozemljilom imamo TN-S.
Mislim, da sem zakompliciral, upam, da boš razumel. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
jasno. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem obnavljal stanovanje v starem bloku in ozemljitev so potegnili naknadno. To se je videlo po zidovih, kjer so delali žlebove. In na treh najbolj oddaljenih vtičnicah (od omarice) mi med testi fida ni metalo ven. V vtičnici pa vse o.k.
In sem ugotovil, da je bil rumeno zeleni vodnik priklopljen samo v vtičnici, potem ga je bilo pa čez nekaj cm KONEC!
Temu se reče šparanje
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni