www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

minidisk rekorder problem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.88
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2012 11:53 pm    Naslov sporočila:  minidisk rekorder problem Odgovori s citatom

Imam minidisk komponento sony mds-je500, ki deluje normalno. Razen, da spušča zelo nadležen zvok visoke frekvence. Komponento sem odprl sedaj pa težko lociram od kod prihaja piskajoči zvok, sumim tiskano vezje pod enoto za disk. Ploščica pod disk enoto ima pa tudi nekaj tuljav z feritnim jedrom(sem se jih dotaknil in ni razlike). Je možno, da je tudi kakšen kondenzator fuč? Na ploščici pod enoto so pa vsi elementi smd. Aja pa še to, če komponenta ni dalj časa v uporabi(izklopljena iz elektrike) pri vklopu nekajkrat zavrne vstavljen disk, nato pa "prime". Je slučajno možno da ima to kakšno povezavo? Je pa res da je na glavni plati 3V batarija, ki pa je hin.

Se slučajnu komu sanja kaj bi bilo lahko narobe? Think

service manual mds-je500
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res nihče ne ve? Think

Je možno, da je problem z napajalno napetost. Zanima me predno grem v menjavo kondenzatorjev. Napake pa ne znam ugotoviti, oz ne vem kaj bi lahko cvililo.

Je slučajno možno da je motorček za pogon diska krmiljen z pwm, in da dejansko cvili motorček. (duty cycle je nekaj procentov?)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Minidisc komponente so že malo v letih.
Jaz imam dve, pa tudi občasno malo hecata.
Če zamenjaš elektrolite v glavnem switcherju, bo to kar v redu korak.

anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj minidisk nima switcherja, ima linerani oz. navadni regulator(la5620).

Naj si pa kar sam odgovorim na prejšne vprašanje, sem pogledal malo service manual in datasheet in res ja pogon diska in pomik laserja-glave je izveden z pwm, in tam so tudi kondenzatorji.

Ja minidisk je pa že kar v letih(letnik 97), meni se gre edino da mi iz optike pretvarja v analogni signal(audio), in tako lahko spravim zvok iz lcd televizije.
Nazaj na vrh
wilin
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Maj 2008 18:30
Aktiv.: 0.11
Kraj: KK-MB

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi stavil na diode za transformatorjem, ali pa elektrolite pred/po tuljavami v switcher napajalniku. Če bo napajalna napetost premala, bo switcher delal out-of-spec in posledica je piskanje tuljav.

Za lociranje piskanja je uporaben tudi navaden kartonast tulec od toaletnega papirja, katerega se nasloni na uho, z drugo stranjo pa se premikaš po komponentah. Tako se omeji poslušanje na manjše področje in se da hitro locirati krivca.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam a ne bi diode za trafotom brenčale z 50Hz?

Aja pa še to, ko sem izklučil povezavo med md tiv(pod md enoto) in glavno plato je piskanje prenehalo.

Sem se pa zdajle malo poglobil v service manual, in mi je malo sumljiv pwm čip za pogon motorčkov oz elektroliti okoli njega.
Nazaj na vrh
wilin
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Maj 2008 18:30
Aktiv.: 0.11
Kraj: KK-MB

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi dioda nehala prevajat in bi od polnega mostiča ostalo samo še pol mostiča, potem bi bilo pred switcherjem manj napetosti (kar zna biti vzrok za piskanje).
Ne vem, na katero ploščo se nanaša odklop, ampak če je bila odklopljena plošča večji porabnik energije, potem ima switcher manj dela, tako da je čisto možno, da je nehal piskat.
Čakaj, je piskanje konstantno, ali se pojavi samo medtem ko se vrtijo motorčki? Če piska ves čas -> elektroliti okoli switcherja. Če piska samo ko se vrtijo motorčki -> tudi kondenzatorji okoli čipa za motorčke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2012 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

anze90 je napisal/a:
Moj minidisk nima switcherja, ima linerani oz. navadni regulator(la5620).

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj, ko sem menjal kondenzatorje na plati pod disk enoto sem ugotovil, da cvili vezje okoli fluoroscentnega zaslona oz sam zaslon. Ugotovil sem pa tako, da sem odklopil sprednja vezja. In vklopil, vstavil disk v enoto in začuda piskajočega zvoka ni bilo.

Kaj sedaj?
Nazaj na vrh
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja glede switcherja vzamem nazaj, za transformatorjem je res switchersko vezje oz. regulator la5620(zmotilo me je ker ni tuljav). Okoli njega pa je nekaj kondenzatorjev.

Meril sem napajalne linije in mi je sumljiva linija 3,3V ki pa ima samo 2,8V. Ta linija pa prihaja prav iz omenjenega regulatorja.

Bom pomenjal kondenzatorje okoli regulatorja in poročam. Če pa ima kdo kakšen boljši predlog pa prosim če svetuje.

Škoda da nimam osciloskopa bi malo pogledal napajalne linije če so kašne "smeti" v napetosti.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni