|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elektronik z precko Član

Pridružen-a: Pet 28 Avg 2009 12:01 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2009 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektronik s prečko, če iz tele teme ne moreš izločiti postopka izdelave PCB pa tudi ne vem, če ti kdo lahko še pomaga...
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=217 _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Dec 19, 2009 3:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je za fotolak pozitiv 20 najbolje obnesla tale:
http://www.lovecnacene.si/zarnice-osram-ultra-vitalux-300w-za-soncenje/m/531161/
Če printaš z laserjem na 80 gramski bel papir, osvetljuješ 4 minute pri razdalji 30cm, prej pa postiš lampo 4 minute, da se segreva.
Nato razviješ v 0,7% NaOH, jedkaš pa v mešanici HCl, H2O2 in vode, enaki deli.
H2O2 mora biti 30%, dobiš ga v lekarni, HCl pa tudi.
Ceneje bo kot Fe3Cl
V starih časih, ko še ni bilo PC-jev, smo vezja risali na baker z razredčenim katranom (izkoplješ malo asfalta in ga namočiš v bencin), rišeš pa s tistim peresom, ki se je včasih uporabljal za risanje s tušem. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljaz_ Član

Pridružen-a: Pon 20 Okt 2008 19:20 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.15
|
Objavljeno: Sob Dec 19, 2009 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
V starih časih, ko še ni bilo PC-jev, smo vezja risali na baker z razredčenim katranom (izkoplješ malo asfalta in ga namočiš v bencin), rišeš pa s tistim peresom, ki se je včasih uporabljal za risanje s tušem. |
zdravo
zanima me če je bil ta postopek učinkovit in če bi lahko malo bolj podrobno opisal
ker bi ga rad preiskusil
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2009 1:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Včasih si dobil v kompletu s šestilom tudi pero, ki mu z vijakom nastaviš širino črte, namenjeno pa je sicer risanju s tušem. Rišeš z že omenjenim bitumenskim premazom, ki ga pod imenom ibitol uporabljajo gradbinci, le malo ga razredčiš z bencinom. Če je premalo razredčen, se ne da risati, če je preveč, se razlije. Narišeš lahko prav tanke črte, če si malo previden tudi dve vezi med pini v 100mil rastru.
Nerodno pri vsej stvari je, da je ibitol pakiran po 10l, zato pride v poštev rezervna varianta namakanja asfalta v bencinu. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljaz_ Član

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2009 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
Včasih si dobil v kompletu s šestilom tudi pero, ki mu z vijakom nastaviš širino črte, namenjeno pa je sicer risanju s tušem. Rišeš z že omenjenim bitumenskim premazom, ki ga pod imenom ibitol uporabljajo gradbinci, le malo ga razredčiš z bencinom. Če je premalo razredčen, se ne da risati, če je preveč, se razlije. Narišeš lahko prav tanke črte, če si malo previden tudi dve vezi med pini v 100mil rastru.
Nerodno pri vsej stvari je, da je ibitol pakiran po 10l, zato pride v poštev rezervna varianta namakanja asfalta v bencinu. |
kolikšna pa je to razmerje asfalt:bencin
ali moraš to gledat koliko je razredčeno?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juref Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45 Prispevkov: 226 Aktiv.: 1.19 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Dec 21, 2009 8:20 pm Naslov sporočila: Re: postopek jedkanja |
|
|
Živijo!
Postopek poteka tako:
1.Ploščico očistiš z brusnim paperjem (na suho ali pod vodo)
2. Ploščico posušiš in jo nalakiraš z FOTOlakom (jo posušiš)
3.Postaviš na ploščico film kater je natisnjen na paus-paperju
4.Postaviš pod UV žarnico (čas je odvisen od moči žarnice ter višine postavitve žarnice)
5.Ploščico namočiš v razvijalec (za razvijalec lahko uporabiš CEVOSAN - pazi na mešanico Cevosana z vodo, saj ti lahko vezje spere)
5. Ploščico obrišeš in popraviš (napake z arkoholnim flomastrom) ter ploščico postaviš v kislino iz (solna kislina + peroksid + voda)
6.Zjedkano ploščico obrišeš z razrečilom in pocinaš
Solno kislino dobiš v trgovini z barvami (vsaj pri nas jo prodajajo) peroksid pa dobiš v (trgovini z barvo, lekarnah, pri frizerju)
Upam, da si mislil to So pa tudi drugi postopki uživaj! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benja8151 Član

Pridružen-a: Pet 18 Dec 2009 18:54 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.63 Kraj: Pivka
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: Re: postopek jedkanja |
|
|
Saj UV žarnice sploh ne potrebuješ, dovolj bo tudi močnejša navadna žarnica, le da bo postopek trajal dlje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljaz_ Član

|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:29 pm Naslov sporočila: Re: postopek jedkanja |
|
|
benja8151 je napisal/a: |
Saj UV žarnice sploh ne potrebuješ, dovolj bo tudi močnejša navadna žarnica, le da bo postopek trajal dlje. |
vseeno boljša UV žarnica 150W |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljaz, vcasih smo iz Trsta nosili flomastre za PCB po imenu decon dalo 33. Smrdeli so po bencinu, barva pa je zdržala vsako jedkalno mešanico. Morda jih imajo kje pri nas, če si želiš eksperimentirati z ročnim risanjem - bo vseeno malce bolj preprosto kot z bitumnom... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dalo fluomastre ima HTE v spletnem katalogu klik ,...vendar je že lep čas količina 0. Že kake pol leta nazaj so mi obljubljali, da jih bodo nabavili. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik z precko Član

|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem pri postopku me zanima osvetljevanje.
Na temo UV žarnic sem našel na tem forumo eno temo in na svet elektronike drugo.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=12854&highlight=&sid=6a85f3f4b98fa35f1569180be6c27a05
http://www.svet-el.si/phpBB2/viewtopic.php?p=5902&sid=e17620e8e044c5c3e680c9374229b5b7
Prebral sem oba, in mi ni dosti jasno. Na forumih omenjajo WTF svetilke, kar koli že to pomeni (google search ni našel nič na to temo).
Druga nejasnost mi je kaj imajo pri vsem tem žarnice javne razsvetljave in neko njihova predelava, ki se pogosto omenja????
In povsod piše da je UV svetloba blazno škodljiva za oči, zakaj pa potem prodajajo dekorativne UV žarnice če je to sploh to?
V teh dveh člankh tudi piše da je potrebno osvetljevati v zato posebej narejeni škatli, pomemben je čas, razdalja kot osvetlitve....
Kako je z pleski steklom ki je tudi omenjan.
Pa kar nisem nikjer prebral. Ali se shemo natisne na papir ali na prozorno foljio. Kakšen papir in kje ga kupim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik z precko Član

|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prebral sem tudi da je najbolj priporočena mešanica 35% HCl, 15% H2O2. Zakaj potem večinoma ponujajo druge proizvode. Zanima me še kako nevarna je ksilina če se poliješ po roki, in kakšno posobo rabim da je ne bo razžrlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi si pa kislino polival po roki ?
Jaz sem že malo v letih, pa se mi roke tresejo. Pa si kljub temu ne polivam kisline po rokah.
Sicer pa uporabljam preprost recept. 7 delov vode, vanjo vlijem 2 dela HCl in dodam 1 del H2O2. Govorim o volumskih razmerjih.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik z precko Član

|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Zakaj bi si pa kislino polival po roki ?
Jaz sem že malo v letih, pa se mi roke tresejo. Pa si kljub temu ne polivam kisline po rokah.
Sicer pa uporabljam preprost recept. 7 delov vode, vanjo vlijem 2 dela HCl in dodam 1 del H2O2. Govorim o volumskih razmerjih.
LpA |
Ja pred poletom ti tudi stevardesa pokaže postopek uporabe rešilnega jopiča....
Pa bi ti tudi rekel, zakaj pa to a namerevamo strmoglaviti.
Varnost na prvem mestu, in zanima me ČE SE SLUČAJNO poliješ, kako je to nevarno? Ti odpade roka, imaš zgolj rdečico, dobiš mehurje.
No pa en primer predelanega skenerja za osvetljevanje PCB
[/img] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni