www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električni pastir - DIY

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 12:56 pm    Naslov sporočila:  Električni pastir - DIY Odgovori s citatom

Opažam, da se na tem forumu dela že prava mala znanost iz te naprave (n.pr. tukaj: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=33323).

Ni mi jasno, zakaj ravno ta naprava povzroča pri uporabnikih takšno skrb? Zavedati se je namreč potrebno, da praktično vse naprave, ki jih gradimo:
- nimajo nikakršnega atesta,
- so lahko še kako smrtonosne ter
- lahko povzroročijo neposredno ali posredno škodo.

Končen zaključek torej je, da je najbolj zdravo in varno, da opustimo naš hobby.

Mimogrede, da ne zaidem mimo bistva naslova:
http://www.ko4bb.com/Manuals/09)_Misc_Test_Equipment/Electric_Fence.pdf

P.S.:
Pisec tega besedila ne prevzema nobene odgovornosti za posledice, ki bi nastale iz napačnega razumevanja ali napačne uporabe tukaj navedenih neposrednih in posrednih podatkov in informacij, ter ne nosi odgovornosti za kakršnokoli neposredno, posredno, naključno, posebno, kaznivo, eksemplarično ali posledično škodo, ki jo utrpite zaradi uporabe teh informacij.

A ja pa še:
... nek politik je nekoč dejal: "zdrave pameti se ne da uzakoniti".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da gre pri 230V pastirjih predvsem zato, da lahko pride do preboja mrežne napetosti na ograjo posledice pa so lahko...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj okoliških kmetov mi je po vsakemu grmenju in deževju nosilo pastirje na popravilo. Več ali manj so bili vsi tovarniški pa še malo predelani - Atest ???
Največkrat pozavljena stvar pri izdelavi pastirja je iskrišče oziroma prenapetostna zaščita na VN delu !
Odkar sem jim predlagal pred pastirjem montirati avtomobilsko svečko z povečanim razmakom (ali celo brez jezička) ni bilo miru Applause

BDW: Bom skiciral in še prilepil tukaj izvedbo DIY Wink

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je bil v reviji Elektor tudi objavljen en pastir Wink

In ne, ni nobena posebna znanost za nas elektronike, težava se pojavlja, ko se spravi to delat marsikdo, ki nima pojma, nekje "najde" ali "ukrade" načrte, potem pa to še prodaja Evil or Very Mad in ja, jih je pri nas nekaj, vsaj eden jih tudi oglašuje, načrti so kopirani (ukradeni). Zakaj vem, sem jih imel na servisu in je dejansko kopija, nekaj časa je ta kvazi proizvajalec celo oglaševal, da so pastirji narejeni po licenci vodilnih proizvajalcev... verjetno je licenco "kupil" tako, kot je navada marsikje "kupovat" računalniške programe, glasbo, filme, ... In ta oseba je bila že pri meni osebno, iz pogovora sem lahko ugotovil, da elektronika ni njegov adut.
Težava nastane tudi takrat, ko proizvajalec ne zna kvalitetno popraviti niti lastnega izdelka Rolling Eyes

Na forumu vsi vemo, kdo zna sam konstruirati izdelke in kdo naredi to dobro. Silvotov pretvornik sem tudi sam srečal v Pečovnikovem pastirju, poraba pastirja preko 900mA za uboga 2,5J energije.

In zakaj marsikdo javno noče deliti znanja z ostalimi? prav zaradi takih "stručkotov" ki "kradejo" tuje znanje. Na področju pastirjev delim znanje le še osebno na 4 oči.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

..... in noben tvojih izdelkov oz. delnih rešitev ni skopiran. Angel
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.77
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Proteus, ta pastir, ki si ga podal na linku je enostavno prešibak za moje ovce tudi, če piše da je namenjen za njih. Prej bi bil primeren za večjo ogrado za konje. Edina dobra lastnost je da špara s baterijo. Imam Equistop B2 doma, pa šele po tolikih letih vidim, da je namenjen za konje, teh pa nimam.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko naredimo tudi takega, da "bodo biki hodili po vseh štirih" Rolling Eyes

Enemu sosedu je vse "prešvoh" in sem mu na ponku zvezal avtomat za smernike in balast za xenone (HID) - dve sekundi nič potem pa sekundo vijolična iskra 2cm. Na brzino je popokal svojega in pobegunal skozi vrata

robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ja - še predlog iz vzporedne teme - vgradimo še TDR meritev Whistle
Impulzni generator je že serijsko.

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kobranka, zadeva je pripeta po sistemu WYSIWYG (What You See Is What You Get).

Dodana vrednost pripetega članka je predvsem dokaj poučen detajlni opis naprave. Pri vseh pastirjih gre bolj ali manj za variacije treh ključnih sklopov:
- DC/DC pretvornika namenjenega polnjenju končnega kondenzatorja,
- krmilnega vezja za proženje tiristorja in začasen izklop DC/DC ter
- močnostni del sestavljen iz tokokroga: tiristor, prej omenjeni kondenzator in izhodni transformator.

Maksimalna teoretična energija, ki jo naprava lahko odda je E = 1/2 * C * V^2. Iz enačbe je dovolj jasno razvidno kaj je potrebno spremeniti, če potrebuješ več energije. Upoštevati moraš tudi dejstvo, da več energije narekuje tudi širšo "cesto" za izhod iz naprave, torej je potrebno povečati tudi izhodni transformator.

Predvsem mi je pri električnih pastirjih zanimiva filozofija ljudi,ki večjo moč enačijo z večjo napetostjo na izhodu, kar je seveda neumnost. Več kot 8000 V ni potrebno v nobenem primeru. Višja napetost prinaša same probleme n.pr. prebijanje izolatorjev. Potrebna je torej relativno nizka izhodna impedanca in dovolj energije. Prav iz tega razloga so pastirji izdelani iz avtomobilskih vžignih tuljav praktično neuporabni.

Mislim, da mi ni potrebno posebej poudarjati, da pri povečevanju energije obstaja tudi meja pri kateri lahko kakšnega pošlješ tudi v nebesa. Preden začne kdo delati neumnosti, ter ogrožati sebe in druge, naj si prebere standard IEC 479. Za vsak primer, da ne bo iz pastirja ratal defibrilator. Če kdo ne ve kaj dela, potem naj tega ne dela, v vsakem primeru to počneš izključno na lastno odgovornost..

Sicer pa je bil namen tega prispevka rahlo provokativen. V zgoraj omenjeni niti o električnem pastirju sem zaznal skrb za varnost. Kar je seveda povsem v redu. Ni pa v redu, da se nad tem zamislimo samo takrat, ko nas na to napelje asociacija na visoko napetost.

Na tem forumu je kopica načrtov (vključno s tistimi v forumski reviji), ki predvidevajo, da se končni izdelek vgradi v kovinsko škatlo. Redko pa zasledim, da bi kdo posebej poudaril, da je potrebno, v primeru napajanja iz 230 VAC, ohišje ustrezno ozemljiti.

Mimogrede, izkoriščam praznično vzdušje, kar nekaj škode naredijo nedolžne novoletne lučke. Vsako leto lahko spremljamo po TV, da je zaradi njih kje zgorela kakšna hiša. In vsako leto je na tem forumu najmanj ena tema o teh lučkah, brez da bi to kdo posebej zaznal kot potencialno nevarnost.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
..... in noben tvojih izdelkov oz. delnih rešitev ni skopiran. Angel

Če to leti name, potem lahko potrdim, da so moji izdelki moje avtorsko delo. Ne bi razglabljal o tem zakaj in kako, lahko pa na kratko povem to, da sem pred davnimi leti naredil marsikaj za enega možakarja (ki je delal pastirje) po njegovih (verjetno skopiranih od nekje) načrtih, vendar stvari niso delovale tako kot je treba, zato sem zadevo izboljševal, dokler nisem popustil vse skupaj in zadevo razvil na novo. Vse, kar je ostalo, je samo način delovanja, to pa ni kopija, saj je način delovanja enak pri vseh, ker drugače pač ne more biti. Variacije raznoraznih vezav glavnih sklopov pa nimajo bistvenega vpliva, pomemben je izhod, ki mora ustrezati večim zahtevam (standardom). Lahko rečem, da sem se s popravilom in izdelavo veliko naučil, to znanje pa mi je potem koristilo pri razvoju popolnoma novih verzij, za katere lahko trdim, da so moje in so po mnogih letih tudi že kopirane.

Najbolj razširjen način delovanja s kondenzatorjem, tiristorjem in VN transformatorjem ni edini in tudi ne prvi. Prvi pastirji so bili mehanski z gibljivim mehanizmom in kontaktom, VN tuljava oziroma transformator je bil po lastnostih podoben kot je vžigalna tuljava, le razmerje navitij je bilo manjše in uporabljena malce debelejša žica, zato na izhodu ni metalo 20mm iskre, kar tudi ni potrebno. Kmalu po mehanskih pastirjih so se pojavili nekoliko manj mehanski, s preprostim vezjem, ampak še vedno je bil uporabljen mehanski kontakt, saj primernih tranzistorjev še ni bilo. To so bili pastirji za manjše ograje, saj na izhodu ni bilo mogoče dobiti velikih energij, običajno je bilo precej pod 1J energije večinoma še pod 0,2J. Dobra lastnost je bila majhna poraba, napajanje iz akumulatorja oziroma baterije in varnost.

Poleg že naštetih lastnosti za varnost ste pozabili omeniti tudi dolžino in obliko VN impulza. Impulz ne sme biti predolg, saj bi iskra lahko zanetila požar. Če je iskra dovolj kratka, se tudi ob preskoku le te v bližini vnetljivih materialov (suha trava, ...) ne bo zanetil požar. Oblika impulza na izhodu naj bi bila čimbolj podobna gaussovi krivulji, saj razne strme in koničaste in oglate oblike povzročajo dokaj nepredvidljive motnje v širokem spektru, kar pri nas prvi ugotovijo telekomovci, ko v nekaterih primerih iščejo vzrok kockanja njihove gnile IP TV

Več ali manj naštetega na forumu na temo pastirjev ste napisali pravilno, vendar je veliko stvari precej ohlapnih, kar pomeni, da bi delovalo, vprašanje pa je, kako bi delovalo. Če omenim zgoraj pripet načrt iz revije Silicon Chip se bom obregnil ob VN transformator, ki je precej majhne dimenzije in je zato težko v domači izvedbi narediti zanesljivo VN navitje. Ne bom trdil, da se VN navitja majhnih dimenzij ne da narediti, seveda se ga da z uporabo primernih izolacijskih materialov in/ali vakumskega zalivanja. Pastirji z baterijskim napajanjem so eno, drugo pa pastirji z omrežnim napajanjem, kjer veljajo še dodatna strožja pravila, ki pa jih ni težko izpolniti. Najbolj važna je seveda izolacija, samoumevna galvanska ločitev in neprevodno ohišje. Ko sem se pred leti pripravljal na atest, sem bil presenečen, da so zahteve nižje, kot sem predvideval, no, tudi prav, je bilo manj zahtevno in ceneje za izvedbo.

Samogradnje da ali ne, meni je vseeno, vse do takrat, ko se samograditelj zaveda, da dela na lastno odgovornost in da dela to zase. Ker je jasno, da forume prebira veliko takih in drugačnih "domačih mojstrov", je seveda jasno, da bodo informacije prej ali slej zlorabljene tako in drugače. Če iskreno povem, mi je vseeno za varnost tujih izdelkov, bolj se me tiče, ko se na trgu pojavijo aparati z nizko ceno in običajno še s precej nižjo podporo (garancija, zanesljivost, ...)

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber res je letelo nate. Ampak nič žaljivega. Hotel sem samo reči, da ti nikoli nisi nič skopiral in potem to prodal. Govorim na splošno.
Če bi se vsi vedli kot ti, potem tega foruma sploh ne bi potrebovali. Saj nihče nebi hotel deliti lastnega znanja, da se kdo ne okoristi z tem.
Lep primer tipične slovenske foušije. Bog ne daj, da ima kdo več kot jaz. Ali glej on to naredi dosti slabše kot jaz, ampak prodaja mu cveti. (meni prodaja ne gre od rok, zato mu bom raje metal polena pod noge, kot da bi se trudil z prodajo)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni