|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 10:43 pm Naslov sporočila: Izdelava žice |
|
|
Pozdravljeni.
Za en poskus bi potreboval par kg 0,2mm-0,3mm žice iz zlitine, ki se jo na trgu sicer zlahka dobi, a ne v obliki žice. Zlitina je na osnovi železa, z visokim tališčem vred, ostalih 30% so pa ostali elementi s takšnimi in drugačnimi deleži.
Za poskus sta dve težavi.
Ena je majhna količina. Če se bo poskus obnesel, bom kupil železarno in ne bo težav z dobavo žice, pri par kg pa so težave.
Druga je sama ideja, ki se je sploh ne da patentirati. Čisto vse že 100 let obstaja, samo uporabljajo napačen material (se zgodi tudi leta 2013). Če kakor koli namignem iz česa bi delal žico, je to dovolj, da gre ideja "v dobro človeštva", od česar ne bi dobil nobenega oštevilčenega papirčka v žep. Če pa dam v javnost nepreizkušeno idejo, ki potem sploh ne bi delovala, bi se za povrh še krepko osmešil.
Ali obstaja kakšen namizni stroj za izdelovanje manjših količin tako tanke žice
Ali kdo pozna koga, ki bi tak stroj imel? Jaz pridem z ingotom in prevzamem žico, o sestavi in namenu uporabe pa se ne pogovarjam . _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igo,
mogoče zlatarji imajo strojček ki bi ga potreboval za preizkus. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70740.96
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi ti tukaj lahko pomagali. En izlet v Bosno pa bo vse narejeno.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2013 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Patenta nimam, niti ga ne grem vlagat. V poglavju "Stanje tehnike" lahko napišem le, da že vse obstaja, izdelek in zlitina, samo niso ju še uporabili skupaj.
Glede pogodbe bi jo bilo treba res dobro napisati, a v nadaljevanju je to bolj posel za železarne, ki zlitino že proizvajajo v velikih količinah, a ne v obliki žice. Zlitina se potem uporablja za druge stvari.
Najraje bi se čisto privat tam pojavil z ingotom, bil zraven pri izdelavi, da jim ne bi kaj materiala ostalo za kasnejšo analizo, skeširal finance in doma opravil poskus. Če se da tako zmeniti, sem takoj za. Lahko greva tudi skupaj tja.
Bi pa raje najprej v Sloveniji poskusil. Ali se taka žica izdeluje z valjanjem in natezanjem med valji, ki se različno hitro vrtijo?
Žica bi verjetno morala vsaj malo žareti (700"C) med izdelavo, da se ne bi zlomila. Zlitina namreč ne slovi po pretirani elastičnosti.
Bom preveril še povezavi od @hudamravljica in @PPG78. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem preklicaril in žic na osnovi železa ne izdelujejo v Sloveniji. Bakrene žice delajo v podjetju s povezave od @PPG78, železne žice pa kupujejo.
Sem pa, presenetljivo, našel 0,2mm žice iz točno tiste zlitine, ki sem jo nameraval sam uporabiti. Podjetje je iz ZDA, sicer nima zastopnikov v EU, a jih bom že nekako kontaktiral in naročil kak 10kg kolut žice. Uporabljajo jo za druge namene, kot bi jo jaz .
Če bo vse ok, bom to temo nadaljeval, ko bom zbiral prostovoljne prispevke za pomoč pri nakupu železarne . Zaenkrat hvala. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Če bo vse ok, bom to temo nadaljeval, ko bom zbiral prostovoljne prispevke za pomoč pri nakupu železarne . Zaenkrat hvala. |
Lojz je napisal/a: |
Prostovoljne prispevke za "črno skrinjo"  |
Tega s "črno skrinjo" ne razumem. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki bi kupil železarno. Tam bi potem izdeloval žico. Žico bi uporabil pri proizvodnji ... nečesa pač. Dosedanji izdelki iz napačnega materiala bi utonili v zgodovini. Tako to gre.
Glede zbiranja prostovoljnih prispevkov pa žal nisem "naš", da bi dobil par 100M€ nepovratnega tajkunskega kredita, četudi bi iz njih izvlekel nekaj milijard € in kredit tudi vrnil z obrestmi.
Osnovni pogoj za vse skupaj je vsekakor in še vedno uspešno izveden poskus. Zadeva z napačnim materialom že 100let deluje, a mora imeti z novim zadosti prednosti pred obstoječo tehnologijo, da se staro ovrže in bi nova uspešno zaživela. V to pa brez uspešno izvedenega poskusa in nadvse izdatnih meritev nisem dovolj prepričan , da bi najprej letel na banko po kredit za železarno ali šel zbirat prispevke.
Za 10kg žice pa imam €€€ , samo najti je treba dobavitelja. Upam, da sem ga našel, zato se bom lotil postopka nabave. Če se ne bo obneslo, bom zgolj vrgel stran par kg železja in nekaj €€€. To je čisto navadno "vlaganje v raziskave, znanost in razvoj". Včasih se obnese, kdaj drugič pa je treba napačno vložen denar prihraniti pri hrani - shujšati in zvrtati kakšno novo luknjo v pas. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
PPG78 je napisal/a: |
Mogoče bi ti tukaj lahko pomagali. En izlet v Bosno pa bo vse narejeno.
LP, Peter |
sem gledal kako to delajo. Za aluminij nisem videl (sem imel ogromno drugega dela), za baker pa sem videl da ga dobavljajo v obliki cca 10 mm (15 mm?) debele zice, ki jo potem z nekaj masinami v vec fazah tanjsajo tudi do hudicevo tankih zick.. zanimivo za gledat, kako na zacetku tako pocasi jemlje tisto zico not, na izhodu pa valji tako hitro letijo..
Sicer pa dvomim da se bo g. Pikl pogovarjal s teboj ce mu bos omenil nekaj kilogramov. Za nekaj tovornjakov mogoce (se to ni ziher).. ...tam proizvodnja dela 100 na uro - v velikih kolicinah in brez prekinitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Jan 06, 2013 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
3005723594 kosmatih medvedov ! (glej * )
Bi še kaj sočnega napisal, a sem se med pisanjem tako dolge številke že pomiril.
Vse je že 130 let patentirano in znano.
Na začetku je bilo oboje, a je po parih letih prevladala rešitev, kakršna se še dandanes uporablja.
Zaenkrat se še odločam glede nakupa žice in smiselnosti oživitve že davno pozabljene ideje. Jaz sem se je domislil čisto sam, med reševanjem ene druge zadeve. Glede na to, da dejansko deluje, je najbolj hecno, da sploh ni nekega posebnega razloga za njeno opustitev. No, ena pomanjkljivost ideje zares obstaja, a če bi bile ostale prednosti zadostne (tega ne vem, a bi rad preveril), je še vedno uporabna v 90%. Pač trenutna rešitev ne bi povsem zamrla.
* Ja, posebej za to številko sem šel pred leti na otroški oddelek knjižnice pogledat v knjigo Zvezdica Zaspanka, da lahko ob tovrstnih priložnostih sočno preklinjam. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni