|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
grecko453 Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2010 13:02 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.48 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 02, 2012 9:46 am Naslov sporočila: merjenje hitrosti in obratov (shema vezja) |
|
|
Na temo merjenja hitrosti sem že spraševal v drugi temi, tukaj pa objavljam shemo, kako sem si zamislil moj sistem za merjenje obratov iz magnetne tuljave in hitrosti iz hallovega senzorja. Dodajam tudi slikico obeh signalov.
Kot ste mi svetovali uporabo MOSFETa in schmitta za hallov senzor sem razmišljal, da bi enako lahko uporabil tudi za magnetno tuljavo, z razliko da bi AC tok najprej usmeril z navadno diodo. Načinov merjenja hitrosti je več, zdi pa se mi da je najprikladnejši uporaba CCP modula v načinu "capture mode". Tukaj, sem tudi našel različne nasvete kako z uporabo CCP modula meriti različne frekvence, pri čemer za višje frekvence svetujejo uporabo "TIP #2".
Ker že PIC sam ponuja CCP modul z schmitt vhodom sem izbralPIC16F1827, ki ponuja več CCP modulov.
Za hallov senzor verjetno vezje zadostuje, pri tuljavi pa znajo biti napetostni sunki precej višji od vrednosti, ki jo izmerim z multimetrom (4-10V skozi celotno območje). Ali bo MOSFET to prestal? Je smiselno dodati kako zener diodo? Ali bo napestost tuljave sploh odpirala MOSFET pri nižjih obratih ali bo potrebno dodati kak op amp?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
129.55 KB |
Pogledana: |
144 krat |

|
|
76.71 KB |
27 krat |

|
Nazadnje urejal/a grecko453 Pon Apr 02, 2012 9:55 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pon Apr 02, 2012 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
oj,
prvo kar mi pade v oci je da nimas preduporov za G MOSFET-ov.
imas 10k pulldown kar je ok, moras pa zascititi G pred prevelikim tokom, ki bi ga prejel iz tuljave ker ga bo prebilo. Poizkusi z 220ohm uporom in ga prilagajaj tako da bos dobil vredu signale na sirokem obmocju
druga zadeva so pa 100ohm upori za LED segment, to bo verjetno prehuda za uC. Uporabi vsaj 330E, lahko 470E. 10mA toka je dovolj za posamezno diodo.
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 02, 2012 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
prvo kar mi pade v oci je da nimas preduporov za G MOSFET-ov.
imas 10k pulldown kar je ok, moras pa zascititi G pred prevelikim tokom, ki bi ga prejel iz tuljave ker ga bo prebilo. Poizkusi z 220ohm uporom in ga prilagajaj tako da bos dobil vredu signale na sirokem obmocju |
Ali rabim upor za oba senzorja ali samo za tuljavo? A nevarnosti pred visokimi špicami iz tuljave za MOSFET ni (mislil sem na uporabo kake dodatne zener diode)?
Razmišljal sem še ali bi namesto MOSFETA uporabil NPNja tudi za oba senzorja, oziroma ali je smiselno razmišljati o kakem optokoplerju ali čisto drugem pristopu.
Na enem tujem forumu sem čital da BJT niso ok ker "požrejo" preveč toka in to zmoti računalnik na vozilu, MOSFETi so baje za tuljavo preobčutljivi. Ne vem kako bi bilo z uporabo optokoplerja, saj dvomim da bi pri nizkih obratih (prosti tek) tuljava proizvedla dovolj toka in napetosti da bi foto dioda v optokoplerju odprla tranzistor na drugi strani.
Na tem tujem forumu je bilo predvsem govora o uporabi op ojačevalca in komparatorja, vendar sam ne vidim razloga po uvedbi komparatorja, poleg tega ga imaš že v samem PICu, če se ne motim.
Prilagam popravljeno shemo. (prestavil sem tudi oba NPNja, ker so pull upi samo na portu B)
druga zadeva so pa 100ohm upori za LED segment, to bo verjetno prehuda za uC. Uporabi vsaj 330E, lahko 470E. 10mA toka je dovolj za posamezno diodo. |
100 ohm upori so na razvojni plošči od Mikroelektronike (rjava-črna-rjava-zlata) in so vezani direktno na MCU podnožje, zato sem predvideval da je OK (sem popravil).
|
126.68 KB |
69 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Apr 03, 2012 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
tako je meni bolj smiselno.
poizkusi in bos videl ali bos moral se kaksne vrednosti elementov prilagajat
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
tako je meni bolj smiselno.
poizkusi in bos videl ali bos moral se kaksne vrednosti elementov prilagajat |
Okej bom probal.
Preden pa začnem z jedkanjem, bi izpostavil samo eno dilemo. Ali napetostni sunki iz tuljave ne bodo skurili MOSFETa, ali bi bila zgolj 5V zenerca smiselna v tem primeru?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
upor na G ga sciti pred tem.
Zener dioda iz G na S pa je smislena samo ce bo napetost prekoracila maksimalno dovoljeno napetost na G. To pa poglej v datasheet od MOSFET-ov
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po dolgem času sem se spet lotil tega vezja in sem malo gledal to mojo shemo in se osredotočil zgolj na vezavo mosfeta. Nekako mi zadeve kot so narisane niso povsem jasne. Osnovna vezava mosfeta:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mosfet_n-ch_circuit.svg
nima upora na gate, torej previdevam da skozi gate ni potrebno omejevati toka, paziti je potrebno le na voltažo. Zakaj potem tu 220 upor.
Nekje sem prečital, da si lahko gate na MOSFETU predstavljam kot kondenzator, 10k bypass upor pa ga stalno prazne, da MOSFET ne ostane stalno vklopljen. Torej a je ta 220 upor potem kot neke vrste omejevalnik toka iz senzorja, ali ima funkcijo preprečevanja "zvonenja", kot se je v enem tujem prispevku izrazil avtor.
Kar pa me še skrbi je pisanje nekoda na nekem tujem forumu, da taka tuljava na motorju proizvede sunke napetosti vse do 200V, kar za šalo poškoduje MOSFET, konkreten (2N7000) zdrži le sunke do 40V/50us.
Zanima me kako je z uvedbo zener diode in ali rabim dodati komparator, če bom uporabljal INT external prekinitev in CCP1 prekinitev za drug senzor, ki sta oba schmitt kompatibilna?
shema samo mosfet vezave:
|
33.44 KB |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
To je res da se GD spoj obnasa kot kondenzator. V datasheet-u od MOSFET-a so vedno podane tudi kapacitivne vrednosti teh spojev. S cimer si lahko pomagas pri izbiri komponent, da ne skuris tranzistorja a se vedno lahko odpira pri vecjih frekvencah.
Upor preprecuje inrush current. Odvisno s kaksnim tokom si sposoben napolnit ta kondenzator na DG spoju je hudo pomembno tudi dU/dt vrednost. Ce se prav spomnim. Torej ni dejansko direktno tok tisti faktor. Saj tudi nikjer ne pise da G vhod pa zdrzi tolko in tolko A. Ampak je podatek kako hitro sme napetost narast na casovno enoto. Kar je pa od toka in kapacitivnosti kondenzatorja odvisno. Naj me kdo popravi ce sem kaj pomesal. Ze nekaj casa nisem nacrtoval nic z MOSFET-i
Napetosne konice ki se inducirajo ob izklopu induktivnega bremena so lahko res po par 100V. Zener dioda tukaj ne bo veliko pripomogla. Sploh ce gre za vecje moci. Najbolje je uporabit hitro shotky diodo v povradni smeri. Ce pa gre za malo vecje moci pa se veze upor zaporedno z diodo na katerem se ta moc porablja. Ali pa kaksni RC filtri in podobni.
Okoli MOSFET-ov je cela zananost. Verjetno bi lahko meli en predmet v soli posvecen samo tej temi
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce pa gre za malo vecje moci pa se veze upor zaporedno z diodo na katerem se ta moc porablja. Ali pa kaksni RC filtri in podobni. |
predvidevam da so "moči" oz tok neznatni
Napetosne konice ki se inducirajo ob izklopu induktivnega bremena so lahko res po par 100V. Zener dioda tukaj ne bo veliko pripomogla. Sploh ce gre za vecje moci. Najbolje je uporabit hitro shotky diodo v povradni smeri |
morda takole z BAT85:
|
30.35 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shotky dioda je bila misljena tam kjer je signal output in +5V ce gonis indiktivno breme.
Za G pa lahko das zener diodo direkt na G (torej za uporom) in D.
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shotky dioda je bila misljena tam kjer je signal output in +5V ce gonis indiktivno breme. |
Tega pa ne razumem. Sej ne gonim induktivnega bremena, samo s signalom iz pickup tuljave naj bi odpiral/zapiral mosfet, da dobim 5V signal na vhod mikrokontrolerja, kjer bom z CCP1 ali INT external prekinitvijo in TMR1 prekinitvijo štel koliko prehodov se zgodi v določenem časovnem obdobju. Poleg tega ima mosfetek 2n7000 med drain in source že vgrajeno zaščitno diodo.
Za G pa lahko das zener diodo direkt na G (torej za uporom) in D. |
za zenerco si rekel da ne bo pomagala. Ali ni bolje dati tudi na gate to shotky diodo.
Drugače vezje, kot si predlagal, vendar ga ne razumem.
|
40.96 KB |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Pet Dec 07, 2012 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zener dioda ne pomaga veliko med S in +VCC prikljuckih ker so tokovi in napetostne konice preveliki. Zato uporabis shotky didodo ali kak drug filter ce se pregreva. Ti pa samo oblikujes signal v tvojem primeru in ne rabis shotky diode.
Zener na G pa preprecuje da bi napetosni sunek unicil G vhod. V datasheetu imas napisano maksimalno napetost, ki jo G se prezivi. In shotky te sciti samo pred negativnimi sunki. Ce pa imas +50V sunek ga bo pa shotky dioda lepo spustil na G in ti ga bo prebilo.
BTW, kaj je narobe s to vezavo, zakaj mora biti ravno z MOSFET-om?
|
6.91 KB |
7714 krat |

|
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zener dioda ne pomaga veliko med S in +VCC prikljuckih ker so tokovi in napetostne konice preveliki. Zato uporabis shotky didodo ali kak drug filter ce se pregreva. Ti pa samo oblikujes signal v tvojem primeru in ne rabis shotky diode.
Zener na G pa preprecuje da bi napetosni sunek unicil G vhod. V datasheetu imas napisano maksimalno napetost, ki jo G se prezivi. In shotky te sciti samo pred negativnimi sunki. Ce pa imas +50V sunek ga bo pa shotky dioda lepo spustil na G in ti ga bo prebilo.
BTW, kaj je narobe s to vezavo, zakaj mora biti ravno z MOSFET-om? |
Žal tvojega vezja sploh ne razumem (zaželjena bi bila kaka razlaga, in podatki o uporih in Vz).
Prvo kar me bega zakaj v eni shemi različni simboli za zener diodo (obe vrsti simbolov sta namreč kot sem našel na internetu simbola za zener diodo).
Drugače sem sprobal spodnjo vezavo z MOSFETOM (brez zenerce). Najprej sem probal na hallovem senzorju in sem ugotovil, da je očitno signal že tudi računsko obdelan, saj očitno izhodni signal predstavlja hitrost v metrih na sekundo.
Nato sem probal isto vezje na pickup tuljavi, kjer mi signal tudi generira prekinitev, ugotavljam pa še kak signal sploh dobim, ker število prekinitev v časovnem obdobju ne sovpada z dejanskimi obrati in dejstvom da ima kolo 5 zobov.
Nejasno pa mi je zakaj v primeru uporabe zener diode (kot kaže shema), ne dobim nobene prekinitve, preneha pa delovati tudi brzinomer in obratomer na motociklu. Morda je razlog da uporabljam zenerco z Vz=5.1V in bi rabil recimo Vz=20V.
|
31.19 KB |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Levi diodi sta misljeni kot shotky in ne zener.
Prvi upor omeji tok in vse kar je nad +5V ali pod 0V ti dve diodi porezeta. Za uporom dobis lahko napetost od -0.2V do 5.2V (0.2 je predpostavljen padec na shotky diodi). Naslednji upor omeji tok na zener in ta bi bila lahko 4.7V. To lahko peljes direkt na uC.
Tebi ne dela z 5.1V zenerco ker se pri tej napetosti vrata se ne odprejo dovolj in je MOSFET v linearnem nacinu delovanja. +20V je ponavadi max napetost na MOSFET-u. Tako da bolje bi bila 15V zener dioda. Z 5V zenerco bi ti pa delalo ce bi imel logic level MOSFET, ki je pri 5V na G ze polno odprt
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni