|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
omron Član

Pridružen-a: Pet 08 Maj 2009 14:46 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.51 Kraj: Smartrace
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 7:25 pm Naslov sporočila: OVA urgentna luč |
|
|
Mi lahko kdo pove kako lahko zvežem urgentno svetilko, da jo bom lahko vklapljal in izklapljal na stikalo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.21 MB |
Pogledana: |
14 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.24 MB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če bo šlo. Napajalni del je mišljen za trajno polnjenje akumulatorjev ne poganjanje žarnice. (Polnjenje vleče par mA)
Narediti moraš en usmernik/pretvornik iz 230V, ki bo nadomestil akumulator, in to je to. Pa še to nisem prepričan, da bo delovalo na daljši rok. Te lučke so mišljene za kratkotrajno rabo, vprašanje če je gonilnik za poganjanje fluorescentne svetilke primeren za trajno delo. Svetilka ima ene 6W zato mora tako močan biti tudi transformator (piše na svetilki).
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Ne vem če bo šlo. Napajalni del je mišljen za trajno polnjenje akumulatorjev ne poganjanje žarnice. (Polnjenje vleče par mA)
Narediti moraš en usmernik/pretvornik iz 230V, ki bo nadomestil akumulator, in to je to. Pa še to nisem prepričan, da bo delovalo na daljši rok. Te lučke so mišljene za kratkotrajno rabo, vprašanje če je gonilnik za poganjanje fluorescentne svetilke primeren za trajno delo. Svetilka ima ene 6W zato mora tako močan biti tudi transformator (piše na svetilki). |
OK...Kako bi jo pa drugače lahko usposobil, da bi delovala na tak način za kakršnega je zasnovana (se pravi kot urgentna lučka).
Če prav razumem bi mogla lučka goreti ko odklopiš omrežno napetost ali ne ? Tale na sliki ne gori, kljub priklopljenemu akumulatorju in odklopljeni omrežni napetosti.
Sem pa opazil, da ko je omrežna napetost priklopljena in jo odklopiš, v tistem trenutku lučka samo pobliskne in ne sveti več.
Imaš mogoče kakšno idejo, kaj bi lahko bilo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanič akumulator?
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sklepam po sliki, je to NiCd 3 celični sub-c akumulator 1.2Ah? Sem imel take.
Če je ta, potem ima vsaj 15, mogoče tudi 20 let in je zanesljivo fuč. Te svetilke večinoma delujejo po principu, da se akumulator stalno polni, kar ne omogoča ravno dolge življenske dobe.
Drugače pa kaj sploh želiš? Da bi svetilka svetila iz baterije ali iz omrežja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Zanič akumulator?
Lp, g |
Nisem prepričan. Ko sem namesto njega vezal laboratorijski napajalnik je bila zgodba ista. Luč ni svetila
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
tretjic je napisal/a: |
Če sklepam po sliki, je to NiCd 3 celični sub-c akumulator 1.2Ah? Sem imel take.
Če je ta, potem ima vsaj 15, mogoče tudi 20 let in je zanesljivo fuč. Te svetilke večinoma delujejo po principu, da se akumulator stalno polni, kar ne omogoča ravno dolge življenske dobe.
Drugače pa kaj sploh želiš? Da bi svetilka svetila iz baterije ali iz omrežja? |
Sprva sem želel, da bi jo lahko prižigal in ugašal ročno ter da bi bila napajana iz omrežja, ampak sem se po izjavi drugega forumaša premislil in bi jo raje usposobil, da bi bila uporabna za to za kar je ustvarjena (urgentna luč).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.41
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar sem srečal tahih svetilk, so imele 5 sponk. L1,N,Zemljo, ter dve, kjer je bil mostiček. Tega je bilo treba po priključitvi odstraniti, da je stvar delovala. Če si priklopil brez mostička pa tudi ni delovalo.
_________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2013 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
kastaneda je napisal/a: |
Kar sem srečal tahih svetilk, so imele 5 sponk. L1,N,Zemljo, ter dve, kjer je bil mostiček. Tega je bilo treba po priključitvi odstraniti, da je stvar delovala. Če si priklopil brez mostička pa tudi ni delovalo. |
Svetilka, katero sem objavil na sliki ima samo 4 pine (vsaj videti je tako). Na njih piše L, N, +, -. Mostička nisem opazil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2013 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale svetilka po vsej verjetnosti ni narejena za stalno/splošno razsvetljavo.
Iz naslednjih razlogov: na TIV imaš 2 trafota. Eden je za napajanje polnilca za akumulatorje in drugi je v bistvu VN trafo za žarnico.
Moduli, ki imajo tudi splošno razsvetljavo in ne samo funkcijo zasilne svetilke imajo vsaj 3 transformatorje.
Sem še enkrat prebral tvoj post:
L - faza
N - nula
+ - je enosmerno napajanje v primeru zunanjih centralnih akumulatorjev
- - je pa minus od enosmerne.
Če boš priklopil L in N potem bi morala zasvetiti LED, razen če so akumulatorji v kratkem stiku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
omron Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Tale svetilka po vsej verjetnosti ni narejena za stalno/splošno razsvetljavo.
Iz naslednjih razlogov: na TIV imaš 2 trafota. Eden je za napajanje polnilca za akumulatorje in drugi je v bistvu VN trafo za žarnico.
Moduli, ki imajo tudi splošno razsvetljavo in ne samo funkcijo zasilne svetilke imajo vsaj 3 transformatorje.
Sem še enkrat prebral tvoj post:
L - faza
N - nula
+ - je enosmerno napajanje v primeru zunanjih centralnih akumulatorjev
- - je pa minus od enosmerne.
Če boš priklopil L in N potem bi morala zasvetiti LED, razen če so akumulatorji v kratkem stiku. |
Uspelo mi je zagnati lučko, vendar na tak način, da sem namesto akumulatorjev vezal laboratorijski napajalnik in napetost (namesto na 3.6V kot je napetost akumulatorjev) 16V in poskusil priklopiti in odklopiti omrežno napetost.
Pri tem sem opazil, da sta se lotila upora, ki sta vezana na tranzistorja poleg VN transformatorja pregrevati in sem zato napetost iz 16V zmanjšal na 3.6V med samim delovanjem.
Po tistem sta lučka in celotna elektronika delovala normalno (vsaj upora se nista več pregrevala).
Ali je možno, da je začetna napetost za zagon lučke prenizka in jo po zagonu elektronika prilagodi na 3.6 V ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni