www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

OVA urgentna luč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
omron
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Maj 2009 14:46
Aktiv.: 0.51
Kraj: Smartrace

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 7:25 pm    Naslov sporočila:  OVA urgentna luč Odgovori s citatom

Mi lahko kdo pove kako lahko zvežem urgentno svetilko, da jo bom lahko vklapljal in izklapljal na stikalo.

P1080061.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.21 MB
 Pogledana:  14 krat

P1080061.JPG

P1080062.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.24 MB
 Pogledana:  8 krat

P1080062.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem če bo šlo. Napajalni del je mišljen za trajno polnjenje akumulatorjev ne poganjanje žarnice. (Polnjenje vleče par mA)
Narediti moraš en usmernik/pretvornik iz 230V, ki bo nadomestil akumulator, in to je to. Pa še to nisem prepričan, da bo delovalo na daljši rok. Te lučke so mišljene za kratkotrajno rabo, vprašanje če je gonilnik za poganjanje fluorescentne svetilke primeren za trajno delo. Svetilka ima ene 6W zato mora tako močan biti tudi transformator (piše na svetilki).

omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Ne vem če bo šlo. Napajalni del je mišljen za trajno polnjenje akumulatorjev ne poganjanje žarnice. (Polnjenje vleče par mA)
Narediti moraš en usmernik/pretvornik iz 230V, ki bo nadomestil akumulator, in to je to. Pa še to nisem prepričan, da bo delovalo na daljši rok. Te lučke so mišljene za kratkotrajno rabo, vprašanje če je gonilnik za poganjanje fluorescentne svetilke primeren za trajno delo. Svetilka ima ene 6W zato mora tako močan biti tudi transformator (piše na svetilki).

OK...Kako bi jo pa drugače lahko usposobil, da bi delovala na tak način za kakršnega je zasnovana (se pravi kot urgentna lučka).

Če prav razumem bi mogla lučka goreti ko odklopiš omrežno napetost ali ne ? Tale na sliki ne gori, kljub priklopljenemu akumulatorju in odklopljeni omrežni napetosti.

Sem pa opazil, da ko je omrežna napetost priklopljena in jo odklopiš, v tistem trenutku lučka samo pobliskne in ne sveti več.

Imaš mogoče kakšno idejo, kaj bi lahko bilo.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanič akumulator?

Lp, g

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sklepam po sliki, je to NiCd 3 celični sub-c akumulator 1.2Ah? Sem imel take.
Če je ta, potem ima vsaj 15, mogoče tudi 20 let in je zanesljivo fuč. Te svetilke večinoma delujejo po principu, da se akumulator stalno polni, kar ne omogoča ravno dolge življenske dobe.

Drugače pa kaj sploh želiš? Da bi svetilka svetila iz baterije ali iz omrežja?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2013 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Zanič akumulator?

Lp, g

Nisem prepričan. Ko sem namesto njega vezal laboratorijski napajalnik je bila zgodba ista. Luč ni svetila
Nazaj na vrh
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2013 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tretjic je napisal/a:
Če sklepam po sliki, je to NiCd 3 celični sub-c akumulator 1.2Ah? Sem imel take.
Če je ta, potem ima vsaj 15, mogoče tudi 20 let in je zanesljivo fuč. Te svetilke večinoma delujejo po principu, da se akumulator stalno polni, kar ne omogoča ravno dolge življenske dobe.

Drugače pa kaj sploh želiš? Da bi svetilka svetila iz baterije ali iz omrežja?

Sprva sem želel, da bi jo lahko prižigal in ugašal ročno ter da bi bila napajana iz omrežja, ampak sem se po izjavi drugega forumaša premislil in bi jo raje usposobil, da bi bila uporabna za to za kar je ustvarjena (urgentna luč).
Nazaj na vrh
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.41

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2013 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar sem srečal tahih svetilk, so imele 5 sponk. L1,N,Zemljo, ter dve, kjer je bil mostiček. Tega je bilo treba po priključitvi odstraniti, da je stvar delovala. Če si priklopil brez mostička pa tudi ni delovalo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2013 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kastaneda je napisal/a:
Kar sem srečal tahih svetilk, so imele 5 sponk. L1,N,Zemljo, ter dve, kjer je bil mostiček. Tega je bilo treba po priključitvi odstraniti, da je stvar delovala. Če si priklopil brez mostička pa tudi ni delovalo.

Svetilka, katero sem objavil na sliki ima samo 4 pine (vsaj videti je tako). Na njih piše L, N, +, -. Mostička nisem opazil.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2013 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale svetilka po vsej verjetnosti ni narejena za stalno/splošno razsvetljavo.
Iz naslednjih razlogov: na TIV imaš 2 trafota. Eden je za napajanje polnilca za akumulatorje in drugi je v bistvu VN trafo za žarnico.

Moduli, ki imajo tudi splošno razsvetljavo in ne samo funkcijo zasilne svetilke imajo vsaj 3 transformatorje.

Sem še enkrat prebral tvoj post:
L - faza
N - nula
+ - je enosmerno napajanje v primeru zunanjih centralnih akumulatorjev
- - je pa minus od enosmerne.

Če boš priklopil L in N potem bi morala zasvetiti LED, razen če so akumulatorji v kratkem stiku.
Nazaj na vrh
omron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2013 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Tale svetilka po vsej verjetnosti ni narejena za stalno/splošno razsvetljavo.
Iz naslednjih razlogov: na TIV imaš 2 trafota. Eden je za napajanje polnilca za akumulatorje in drugi je v bistvu VN trafo za žarnico.

Moduli, ki imajo tudi splošno razsvetljavo in ne samo funkcijo zasilne svetilke imajo vsaj 3 transformatorje.

Sem še enkrat prebral tvoj post:
L - faza
N - nula
+ - je enosmerno napajanje v primeru zunanjih centralnih akumulatorjev
- - je pa minus od enosmerne.

Če boš priklopil L in N potem bi morala zasvetiti LED, razen če so akumulatorji v kratkem stiku.

Uspelo mi je zagnati lučko, vendar na tak način, da sem namesto akumulatorjev vezal laboratorijski napajalnik in napetost (namesto na 3.6V kot je napetost akumulatorjev) 16V in poskusil priklopiti in odklopiti omrežno napetost.

Pri tem sem opazil, da sta se lotila upora, ki sta vezana na tranzistorja poleg VN transformatorja pregrevati in sem zato napetost iz 16V zmanjšal na 3.6V med samim delovanjem.

Po tistem sta lučka in celotna elektronika delovala normalno (vsaj upora se nista več pregrevala).

Ali je možno, da je začetna napetost za zagon lučke prenizka in jo po zagonu elektronika prilagodi na 3.6 V ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni