www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako z Mach3 uporabljati TFMxx2 / TFMxx3 krmilnik?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
caareks
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 20:30
Aktiv.: 0.24
Kraj: Maribor - Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 1:43 pm    Naslov sporočila:  Kako z Mach3 uporabljati TFMxx2 / TFMxx3 krmilnik? Odgovori s citatom

Kot že sam naslov teme pove, me zanima kako s Mach3 uporabljati in povezati krmilnik TFMxx2 in TFMxx3, če se sploh da.

http://www.leag.com/englisch/Manuals/80340h02en.pdf

http://www.leag.com/englisch/Manuals/TFMxx3%20Datenblatt.pdf

Z krokotom sma že ugotovila da omenjeni krmilniki nimajo podprte fukcije "step/direction"....

Kaj predlagate?

dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tak krmilnik rabi analogni signal za željeno hitrost. Feedback - enkoder pelješ nazaj na krmilnik, sam servo pa ima za feedback tahogenerator na motorju.
za emc2 obstajajo neke kartice, ki omogočajo točno to, če rabiš lahko poiščem ponudbo, ki sem jo enkrat dobil od neke firme iz amerike.

sam pa imam v delu vmesnik iz step/dir za prav takšne servote. Na eni strani boš priklopil signale iz PCja (step/dir), na drugi strani pa signale iz enkoderjev (a/b/z). Izhod bo analogna vrednost +-10v, ki potem krmili servo.
če bo interes bom zadevo mogoče nekje objavil ali ponudil na kak zanimiv način.

dingo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Dec 2005 21:52
Aktiv.: 1.16
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat mi je en gospod poslal tole shemo.
Nisem je nikoli sprobal, če zares deluje ali ne.

Vexta.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Vexta.zip
 Velikost datoteke:  8.45 KB
 Downloadano:  17 krat

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro sem pogledal... če prav vidim imaš dc motor, ki ga krmiliš s pwm signalom. Kaj pa boš krmilil - lahko deluje v speed mode ali current mode - najbrž boš imel to za krmiljenje položaja, tako da verjetno current mode?

Če bi uporabil linuxcnc bi to rešil brez problema. Mogoče tudi šlo brez dodatnega hardvera/kartic (nisem našel podatka kakšna je potrebna pwm frekvenca).

BTW, dragoon zakaj bi delal step dir vmesnik - potem moraš s tem vmesnikom realizirat PID krmilnik, in zadevo stunat... ni enostavno, pa tudi si ne predstavljam kako boš kake feed forward parametre vnesel v PID zanko, ko tvoj step/dir nima podatka o naslednjih položajih motorja. Če pa uporabiš linuxcnc pa vse to že imaš znotraj emc-ja in tudi lahko gledaš kaj se dogaja ko zadevo tunaš.

dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

seveda, zadeva ima pid regler in se parametrizira.
za emc vsekakor rabiš nek hardware. LPT port je prepočasen za štetje impulzov iz enkoderja, pa tudi analogni signal z njim težko generiraš.

za krmiljenje položaja bo najbrž uporabil speed mode, current mode je za krmiljenje po navoru. Krmilni signal je +-10V. te zadeve so (bile) standardno tako rešene.

caareks
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako fantje, vidim da ste se hitro odzvali na moj problem in da stvari obvladate. Sam praktično nimam pojma o CNC mašincah.. Vem toliko kolikor so se nas v šoli dotaknili s tem, in kolikor berem tukaj po forumu.

Omenjena dva krmilnika mi sicer poganja neka elektronika zadaj, na katero so vezane tudi merilne letve ki so obstoječe na CNC mašini.

Vendar ta mašina je bila prej v proizvodnji kjer je bilo več teh mašin skupaj, in je skozi delovno površino CNCja šel tekoči trak.. Jaz bom v tem tednu odprl komplet elektroniko, poslikal, označil malo konektorje kam kaj gre, pa bom probal bolj jasno ponazorit kaj sploh imam.. Morda pa še je kaj uporabnega, kar sploh imam..

V skrajnem primeru pa, obdržim le mehaniko z servoti, pa potem menjam komplet elektroniko zadaj.

LP in hvala še enkrat za odgovore.

Denis

trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vse je odvisno od resolucije/hitrosti... za počasne stvari se da tudi direktno krmilit - pwm je neke vrste ad pretvorba.

Sicer sem pa ravno pred kratkim sam naredil eno tako zadevo z EMC, kjer sem krmilil linearen motor. Uporabil sem fpga s katerim berem položaj merilnih letev, in krmilim AC servomotor. Krmilni signal za servo je bil v obliki dveh sinusov, ki sta predstavljala tok skozi dve faze servomotorja. za pretvorbo sem uporabil AD5762. Servo zanka pa teče znotraj emc. Zadeva dela BP.

Če boš sam delal sted/dir konverter, boš moral na ekran nekako spravit tudi podatke o dejanskem položaju, in želenem položaju, ker sicer boš PID parametre lahko samo na slepo ugibal. Poleg tega ne boš imel Feed Forward parametra, ki je zelo dobra zadeva, dosežeš veliko boljše rezultate (vsaj pri meni se je tako pokazalo).

BTW, zakaj bi uporabljal Mach3 če obstaja EMC Smile

caareks
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dejansko mi ni pogoj, da uporabljam točno določen program.. Rad bi le omenjene krmilnike povezal z računalnikom in da bi stvar normalno delovala..

Konec koncev je lahko tudi EMC ali LINUXCNC

dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zadeva je del enega drugega, večjega projekta, lahko pa se bo uporabila tudi za tole.

feedforward pač ni mogoč, pač delamo s tem kar imamo na voljo.

S pozicijsko zanko je precej manj dela kakor pa z hitrostno. hitrostna pa je v tem primeru že rešena na strani servota. za nastavljanje paramtrov in gledanje odziva se dela SW za PC.

in vidiš, za emc si moral uporabit fpga, torej rabiš dodaten HW. en post prej pa si napisal da ne rabiš ničesar.
tukaj delajo in prodajajo take kartice, ki bi jo avtor teme rabil. njihova cena je okoli jurja eur. deluje z emc.
za moj cnc pa me zanima tvoj projekt s fpgajem. si ga pripravljen malo bolje predstaviti?

trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem rekel, odvisno od hitrosti. Za manjše hitrosti vse to lahko narediš direktno z EMC, brez fpga-ja.

Sicer pa sem uporabil epp interface za povezavo med EMC in fpgajem, vse ostalo pa je bilo na fpga - branje enkoderjev in povezava z DA pretvornikom. Fpga ima samo funkcijo prenašanja podatkov... vsa pamet je še vedno v EMC.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni