|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Jan 17, 2013 5:35 pm Naslov sporočila: Omejitev zagonskega toka hidropaka |
|
|
Namen imam nabaviti hidropak, morebiti nekaj takega.
Problem nastane, ker gre za otočni sistem, zato sem omejen z močjo razsmernika, za katerega se bojim, da ne bo dolgo preživel z zagonskimi tokovi x5 (po prebiranju na to temo je lahko tak faktor). Hidropak je 900VA, razsmernik pa 1,2kVA trajne sinusne moči, kratkotrajne (5s) pa 3,3kVA.
Zanima me, ali sploh lahko omejujem zagonski tok, ali lahko to pomeni kake težave za motor? Če je omejevanje možno, kakšno napravico (nekako do 100€ bi dal) naj uporabim za to in na kaj naj bom še pozoren? Je tole tip napravice, ki jo iščem?
Ker se hidropak itak vklaplja za kratke intervale, na forumu pa berem o nekaj sekundnih zagonskih intervalih, ali ne bo vsak cikel ena sama nedokončana zagonska sekvenca?
Hvala za pomoč!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, ali ima hidropak izveden zagon motorja brez obremenitve. Kompresorji naprimer par sekund spuščajo pravkar stisnjen zrak v okolico, nato se izpušni ventil zapre in zrak začne skozi nepovratni ventil polniti tlačno posodo.
Pri hidropaku bi moral dodati obvodni N.O. ventil mimo črpalke in nepovratni ventil pred tlačno posodo. Motor bi se z lahkoto zagnal, čez par sekund pa bi dobil napajanje še ventil, ki bi zaprl obvod. Tu uporabiš rele z zakasnjenim vklopom.
Ventil mora prepuščati skoraj 1l/s brez večjega padca tlaka, da bo zagon motorja lažji. Tlačno stikalo lahko ob doseženem tlaku izklopi (odpre) samo ventil, motor pa bi se izklopil šele kasneje s pomočjo releja z zakasnjenim izklopom.
Na ta način bi se olajšalo zagone in zmanjšalo število zagonov motorja, na račun daljšega delovanja motorja v prazno in par W porabe ventila.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Sv.Anton
|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Probaj zagnati brez vode MAX. 5S in boš videl če sploh dela na tvoj razsmernik. Če ne moraš s triac-i narediti soft start in kot je napisal Igo predelati črpalni del.
_________________ L.P.PEGLA
Nikoli ni tako dobro, da ne bi bilo lahko boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
@igo
Hidropak po moje neobremenjen štarta samo ob zagonu s prazno tlačno posodo (torej prvem zagonu), potem pa dopolnjuje tlak in ne vem pri katerem tlaku se vklaplja. Hidropaka ne bom predeloval, ker bi rad ohranil garancijo, če bi torej z soft start elementom iz prvega posta rešil težavo, bi se raje poslužil tega.
@pegla
Zakaj ne bi delal na moj razsmernik? Prav zaradi zagonske špice (če bo zagnal neobremenjen, ali sploh lahko rečem, da bo zagnal tudi obremenjen) ali je lahko še kaj drugega? Razsmernik je sinusni.
Iz odgovorov sklepam, da je soft start motorja nekaj običajnega. Najbolj sem se bal, da motorju pač moraš dati, kar si vzame in da omejevanje zagonskih tokov lahko prepreči uspešen zagon.
Hvala še enkrat za pomoč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sepravi zadeve še nisi kupil?
Mislim, da te črpalke ne smejo delovati na suho, sicer mogoče kratkotrajen poizkus nebi škodil.
Videl sem pa že varianto, ko je bila uporabljena klasična črpalka v najvišjem nadstropju pa rezervoar, ki se ga je pač z ročno komando preko časovnega releja napolnilo, ko je bil le ta prazen. Je pa res, da je potem potrebno nekam stlačit ta rezervoar, so pa obremenitve črpalke ob zagonu posledično manjše. Je pa tudi res, da je potem pritisk odvisen od višinske razlike in je vsekakor manjši kot pri hidroforju.
PS: A ni tako, da nekateri mehki zagoni potegnejo še večji tok?
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varianta z rezervoarjem pod streho je tudi meni prva padla na pamet, saj optimira število zagonov, napetostne motnje, hrup,...
Žal pri meni ni izvedljiva, zato rešujem zagone tega hidropaka s tem razsmernikom.
Hidropaka še nimam, ogledujem pa si tega iz prvega posta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Pet Jan 18, 2013 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da si iz Logatca. Lahko se pozanimaš za softstart tudi pri Telmaku v Logatcu, ti bodo znali tudi kaj svetovati glede teh zadev.
Drugače, pa imam enega viška, samo je 3F in 7,5kW, mislim, da bi šel tudi na 1 fazo.
Če boš potrebova, me kontaktiraj na ZS.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.06 MB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

|
Objavljeno: Sob Jan 19, 2013 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj ne bi dal 12v ali 24v črpalko direktno iz baterije brez pretvornika?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Sob Jan 19, 2013 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
@pegla
Ker je to neprimerno preprostejša rešitev, sedaj ko vem, da obstaja soft start zaganjalnik. Bal sem se namreč, da je motorju za uspešen zagon pač potrebno dati vso moč.
Najbrž misliš zamenjavo same črpalke hidropaka z 24V DC črpalko. Tam bi se moral igrati z nekakšnim sistemom odklopa, ko se sprazni baterija. Razsmernik pa ima to vgrajeno in ker stanja baterije ne določa samo na podlagi napetosti, ampak upošteva tudi sesedanje zaradi toka iz baterije, želim na baterijo imeti priključeno samo eno napravo.
@panasonic
Hvala ti za idejo, jih pokličem in povprašam po detajlih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

|
Objavljeno: Sob Jan 19, 2013 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po postih sklepam, da to rabiš za vikend?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni