|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 11:41 am Naslov sporočila: Osciloskop - ojačevalnik X osi |
|
|
Lep pozdrav!
Imam osciloskop Philips PM3240. Predvidevam, da je nekaj narobe okoli ojačevalnika X osi, ker nobena od dveh časovnih baz ne reagira kakorkoli s prestavljanjem stikala. Graf raztegne samo vertikalno (dve piki). Na vezju za TB (priloga) sem moral zamenjati kondenzator C851(izgubil kapacitivnost). Napetost sem dobil in meril naprej. Opazil sem, da ni napetosti na C866, C867, C869,... Bi mi lahko prosim kdo pomagal iz vezja razbrati, kateri del skrbi, da je tam napetost? Preizkusil sem vse kombinacije tipk, ampak napetosti nisem dobil. Vsi kondenzatorji v tem delu so ok, torej je problem nekje drugje. Če kdo misli, da je napaka kje drugje, in ne X ojačevalnik, mi lahko tudi to prosim pove.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1 MB |
Pogledana: |
48 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Premeri napetosti na transistorjih,boš lažje ugotovil
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dejko123 Član

Pridružen-a: Tor 23 Feb 2010 17:50 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.91 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
imam podoben primer pri hitachiju v-1100a.
Danes ga od jajo-ta dobil po pošti in mi ne deluje horizontala. vse gumbe že pritisnil, ampak isto.. kako se lotim problema?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Pon Feb 11, 2013 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dejko123 je napisal/a: |
Danes ga od jajo-ta dobil po pošti in mi ne deluje horizontala. vse gumbe že pritisnil, ampak isto.. kako se lotim problema? |
Probaj odpreti in s kontakt sprejem našpricat pa vrti! Men je ratal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.54 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 11, 2013 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dejko123 je napisal/a: |
Danes ga od jajo-ta dobil po pošti in mi ne deluje horizontala. vse gumbe že pritisnil, ampak isto.. kako se lotim problema? |
Si na vhod dal kalibracijski signal, tako kot je to na spodnji sliki?
Da nimaš slučajno pritisnjene tipke za triger?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
297.15 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.54 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 11, 2013 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
@lamela123:pripel si sliko časovne baze in ne X ojačevalnika.
Napako lahko iščeš v X ojačevalniku, časovni bazi ali vezju za proženje časovne baze, seveda, če so napajalne napetosti take kot morajo biti.
Na tistih kondenzatorjih pa ni nujno, da boš sploh izmeril kakšne enosmerne napetosti. Kaj dobiš na teh kondenzatorjih, pa je odvisno od tranzistorjev TS868, 870, 871. Sigurno pa ni zgolj enosmerna napetost.
V glavnem, popravljanje takih stvari samo z univerzalnim inštrumentom, brez osciloskopa, je izredno mukotrpno, sploh pa, ker nimaš podatkov, kakšne enosmerne napetosti bi morale kje biti!
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni