|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 1:09 am Naslov sporočila: Test kitajskega grid tie inverterja |
|
|
Na Ebay-u je poplava cenenih grid tye inverterjev. Ker me mika postaviti eno zelo majhno elektrarno, sem za test naročil tega.
Pretvornik naj bi bil 500W 24-60V z max. vhodnim tokom 40A (zanimivo, da naj bi imel 500W 10,5-28V tok max. vhodni tok 30A). Prodajalec priporoča uporabo 30, ali 36V panelov.
Navodila so v slabi angleščini in nedosledna. Rasmernik naj bi v času 10min povečeval moč. Tega med testi s paneli in kasneje z baterijami nisem opazil.
Najprej sem ga priključil na dva vzporedno vezana 250W 30V panela. Izhodna napetost panelov je bila cca 24 - 26V. Na 230V strani sem izmeril cca 300W.
Pri zaporedni vezavi panelov je sledilo prvo presenečenje. Napetost neobremenjeih panelov je bila 74V. Inverter je padel v napako. Pri tem je namesto LED za previsoko vhodno napetost prižgal led za prenizko vhodno napetost.
Ko so oblaki zakrili sonce, je razsmernik za kratek čas začel delovati, izhodna moč precej nihala in je bila manjša, kot pri vzporedno vezanih panelih.
OK oblak je šel mimo. Plan B:
Glede na to, da je 500W/40A = 12,5V, bi pričakoval, da bo razmernik pri 24V deloval s polno močjo (čeprav ni čisto logično, da bi dosegel polno moč pri min. napetosti).
Zaporedno z vzporedno vezanima paneloma sem priključil 12V svinčen akumulator. Po logiki bi torej morala biti napetost obremenjenega panela + akumulatorja 36V. Pa ni bila. Izhodna moč je bila še vedno 300W, napetost panela in akumulatorja skupaj pa 24 - 26V. Akumulator je imel 12V, zmanjšala se je napetost panelov. MPPT ni znal izkoristiti 12V višje vhodne napetosti.
Na tej točki mi je malo ponagajalo vreme, zato sem teste nadaljeval z 12V svinčenimi baterijami namesto celic.
Z dvema baterijama sem dosegel celih 57W. cos 0,99, PF 0,8, THDI 20,5% tok spominja na sinus z dodanimi visokimi špicami.
S tremi baterijami sem dobil 247W. cos 1, PF 0,95, THDI 32,5% tok je podoben sinusu s hudimi motnjami.
Štiri baterije so dale na začetku 460. Po cca 15s je moč padla na 445W. cos 1, PF 0,98, THDI 17,7%. Motnje v toku so izginile, se pa jasno vidi popačenje ob prehodu skozi 0.
5 baterij nisem priklopil, ker bi v primeru uporabe panelov razsmernik verjetno padel v napako.
Zaključek:
Igračka je pri manjših močeh odličen smetilnik.
Močno dvomim, da je MPPT sposoben optimalno izkoristiti panele in se približati nazivni moči.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
100.62 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
|
93.05 KB |
9 krat |

|
|
92.63 KB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IVV Neznanec

Pridružen-a: Pon 08 Apr 2013 13:42 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep dosežek in dobre meritve.
30% THDI je precej resna zadeva. Generatorji naj nebi imeli več kot 5% potem pa go figure.
Vprašanje 1: Ali lahko zadevo razstaviš in pogledaš kaj je sploh noter ? Glede na output se mi ne zdi da je notri karkoli 'inteligentnega' in imaš samo inverter + chopper - saj mu moč zelo pade pri nižji napetosti - kar pomeni da je vhodni tok neposredno povezan z vhodno napetostjo.
Tako da ima multi point power tracking - samo nalepko
Vprašanje 2: Si pomeril smetenje še na osciloskopu in spektralcu ? Ta ročna zadeva ne vem če pokaže koliko motenj dejansko je (prepočasen zajem)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas smo nabavili podoben razsmernik, le da je namenjen za vetrne aplikacije in močjo 300W in napetostnim obsegom 11-30V. Že pri izbiri smo se spraševali kakšen algoritem za maksimalno moč ima. Piše MPPT, ampak za veter bi morala biti kvadratična karakteristika.
Razsmernik smo najprej stestirali na simulatorju sončnih modulov, da bi videli, kaj je s tem sledenjem. Razsmernik je hitro prišel v točko največje moči. Tej točki je dokaj hitro sledil z izkoristkom sledenja okoli 95% (kar je zelo slabo). Torej je bolj ustrezen za sončne aplikacije, kot vetrne.
V primerjavi s spodobnimi razsmerniki, iz tega razloga iz modulov dobimo vsaj 4% manj energije.
Kmalu pa smo ugotovili še večjo pomanjkljivost. Pri manjši moči na vhodu, je razsmernik ostal na svoji minimalni napetosti, ca. 11V. Ko je tok na vhodu prišel do nekje 8A, je razsmernik skočil nazaj v točko največje moči.
Torej, če na vhod priključimo en klasičen 60 celični PV modul, bomo ob jasnem vremenu dobili ven še kar nekaj moči, ob oblačnem pa manj kot polovico. In manj kot polovica bo trajala praktično do popolno zjastnitve.
Izmerili smo tudi izhodni tok. Veliko je VF motenj iz pretvornika, pa tudi povprečje od daleč od sinusa, nekaj takega kot v zgornjem primeru.
Malo denarja malo muzike torej. Ob videnem, za manjšo moč raje vzamem Mast*rvolt-ov razsmernik.
Pogledali smo tudi kaj je noter. Izgleda, da je forward pretvornik, ki daje na izhodu usmerjen sinus (zgoraj), ki je potem razsmerjen z mostičem (spodaj desno).
Kitajski vetrni razsmernik 300W. |
|
178.31 KB |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem danes na hitro naredil še dva testa.
Razsmernik sem priklopil na eno 12V baterijo. Razsmernik je padel v napako. Ni se prižgala niti LED za prenizko, niti LED za previsoko vhodno napetost.
Drugi test je bil priklop na dve zaporedno vezani 12V bateriji in na 125V mrežo(2kVA ločilni trafo). Kljub temu, da je bila omrežna napetost izven območja delovanja(180V - 260V), se je prižgala LED za 230V. A-meter je pokazal cca 2,5A @125V. Preden sem lahko pomeril še kaj drugega, se je začelo kaditi iz krokodilov, zato sem raje nehal (krokodile sem uporabil, ker nisem pričakoval omembe vredne moči).
Še spekter toka od včeraj:
|
79.06 KB |
5 krat |

|
|
98.97 KB |
2 krat |

|
|
97.31 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še slike razsmernika:
|
71.19 KB |
10 krat |

|
|
79.17 KB |
11 krat |

|
|
89.79 KB |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svaka čast, koliko si upate brez poznavanja MPPT algoritma v dotičnem razsmerniku. Iskanje MPP točke na bateriji bi namreč po moji logiki pomenilo veliko nevarnost za vse okoli. Kolikšno moč baterija iztisne iz sebe boš videl, če na kleme vržeš francoza (verjamem, da ne boš), upam, da ne želiš te točke najti z razsmernikom. Hvala bogu najbrž MPPT algoritem ne skenira I-U karakteristike tako nizko, da bi potegnil resen tok iz baterije.
Je možno, da 74V na vhodu preseže njegovo območje, recimo za 5V in uC pomeri to kot 5V? No, kakorkoli očitno pomeri prenapetost narobe.
Ko navajaš izhodno napetost panela 24-26V, ali to misliš odprtih sponk ali takrat, ko se MPPT umiri in je v stacionarni delovni točki (po njegovem pač v MPP)?
Razne meritve z baterijami namesto modulov na vhodu pa raje ne izvajaj in hvala bogu, da razsmernik ne dela po teoriji, saj bi že zdavnaj počilo.
PS:
Priključevanje generatorjev (posebaj poceni Ebay šmorna) na mrežo je pa lahko zelo nevarno. Glede na šalabajzerski algoritem me prav zanima, kaj se zgodi, če vržeš ven FIT. Bo sigurno vedno izklopil ali bo otočno napajal hladilnik (vem, da datasheet pravi, da ne, ampak sigurno?)? Lahko Elektro pri tebi varno zamenja glavne varovalke brez da ga vrže tehle 500W v povratni smeri?
Če si mojster in točno veš kaj počneš, se ti vnarej opravičujem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
vmalhar je napisal/a: |
Svaka čast, koliko si upate brez poznavanja MPPT algoritma v dotičnem razsmerniku. Iskanje MPP točke na bateriji bi namreč po moji logiki pomenilo veliko nevarnost za vse okoli. Kolikšno moč baterija iztisne iz sebe boš videl, če na kleme vržeš francoza (verjamem, da ne boš), upam, da ne želiš te točke najti z razsmernikom. Hvala bogu najbrž MPPT algoritem ne skenira I-U karakteristike tako nizko, da bi potegnil resen tok iz baterije. |
Vsak normalen razsmernik ima tokovno omejitev, zato naj bi pri priključeni bateriji šel na maksimalni tok (razen, če prej doseže maksimalno moč).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko navajaš izhodno napetost panela 24-26V, ali to misliš odprtih sponk ali takrat, ko se MPPT umiri in je v stacionarni delovni točki (po njegovem pač v MPP)? |
74V je napetost odprtih sponk (razsmernik ne deluje) dveh zaporedno vezanih panelov.
24-26V je napetost dveh vzporedno povezanih panelov med stabilnim delovanjem razsmernika.
Razne meritve z baterijami namesto modulov na vhodu pa raje ne izvajaj in hvala bogu, da razsmernik ne dela po teoriji, saj bi že zdavnaj počilo. |
Vem, da solarni paneli dobro omejujejo tok, medtem ko je baterija napetostni generator. Tudi zato nisem poskusil priključit 5 (5*13=65V), ali več baterij (na solarni strani so 63V elektrolitski kondenzatorji).
Tu računam na to, da razsmernik ne bo šel čez svojo nazivno moč, kar tudi piše v navodilih.
Razsmernik ima vgrajeno varovalko(dve 20A avtomobilski vzporedno). Za vsak primer sem še sam dodal eno, ki je v keramičnem ohišju s peskom.
Priznam tudi, da mi pri kakšnem SMA, ali Mastervolt razsmerniku čarovnije samo z baterijami ne bi prišle na pamet in tudi s paneli ne bi poskusil prekoračit max. napetosti ($$).
Glede na šalabajzerski algoritem me prav zanima, kaj se zgodi, če vržeš ven FIT. Bo sigurno vedno izklopil ali bo otočno napajal hladilnik (vem, da datasheet pravi, da ne, ampak sigurno?)? Lahko Elektro pri tebi varno zamenja glavne varovalke brez da ga vrže tehle 500W v povratni smeri? |
Tole je bilo za test. Glede na rezultat, bo v končni verziji verjetno drug razsmernik. Kakršenkoli že bo, bo vezan preko kontrolnega releja (napetost, frekvenca). Na izklop z razsmernika se ne morem zanesti, ker poskuša delovati tudi pri 125V na omrežju in ker za odklop od omrežja ne uporablja releja (paneli so galvansko ločeni od omrežja).
Kolikor sem poskušal, je zadeva vedno izklopila. Do težav v hišni instalaciji bi verjetno lahko prišlo pri delovanju dveh, ali več razsmernikov na isti fazi in ravno pravem bremenu. Glede na široke tolerance parametrov razsmernika, bo v tem primeru vsaj en parameter odplaval, kar bi moral zaznati kontrolni rele.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak normalen razsmernik...
Varnostni mehanizmi dotičnega očitno niso vredni zaupanja. Vsak normalen razsmernik ima tudi zanesljiv sistem nadzora omrežnih parametrov in resno zaščito pred otočenjem. Dotični očitno oddaja energijo tudi v znižano 125V mrežo in veselo prikazuje, da je na 230V mreži.
Če bi se kitajci odločili na vhodu izvesti preobremenitveno zaščito s pomikom levo od MPP, torej k znižanim napetostim... Tudi tako lahko proizvajalec zmanjšuje preobremenitev. Nekateri algoritmi pri napakah na DC strani takoj kratkostičijo PV polje.
Moje mnenje torej ostaja, da zadeva ni tako nedolžna, da ne more iti nič narobe. In če gre kaj narobe, so moči dovolj visoke, da se resno zaplete. No, si dal vsaj varovalko.
Daj vsaj malce več, pa nabavi Stecagrid 500. Bodo inštalacija, porabniki in sosedje bolj zadovoljni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo še en scenarij.
Na vhod mu daš 2 baterije, torej meri Uoc=26V.
Če algoritem za hitrejši prihod v MPP deluje s prilagodljivim korakom dutycycle-a, ali celo predvidi dutycycle za MPP točko, lahko takoj naredi štalo. Mogoče se motim, že prav iščem, kaj gre lahko narobe
Kot rečeno, varovalka bo vsaj ekstrem preprečila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dotični očitno oddaja energijo tudi v znižano 125V mrežo in veselo prikazuje, da je na 230V mreži. |
Glede na to, da prodajajo 230V in 120V model, mi ni čisto jasno zakaj sta tam ti dve lučki.
Daj vsaj malce več, pa nabavi Stecagrid 500. Bodo inštalacija, porabniki in sosedje bolj zadovoljni. |
Ne bo šlo. Zadeva ima min. napetost 75V. Pri zaporedni vezavi dveh panelov dobim 74V pri odprtih sponkah.
Sosedje tistih par W harmonikov še opazili ne bodo. Transformator napaja industrijsko halo in 4 hiše.
Nekako mi ni do tega, da bi dal za razsmernik več, kot za panele. Zakaj mi ta, ki sem ga testiral ni všeč, sem že napisal. Dodaten - je, da ima ventilator, ki piha zunanji zrak skozi notranjost (elektroniko). Verjetno sem ravno dovolj ubrisan, da bi ga poskusil naredit v lastni režiji. Večino materiala imam (iz starih UPS-ov), tako da tudi v primeru neuspeha to ne bi bil prevelik strošek.
Evo še en scenarij.
Na vhod mu daš 2 baterije, torej meri Uoc=26V. |
Je delovalo brez posebnih efektov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če kdo rabi dober omrežni razmernik za 6 panelov (po cca 36v odprte sponke) , vezanih zaporedno in moči 1,8kw max. , naj napiše PS in mu sporočim ceno. Zadeva je dodobra stestirana, lani prodanih 55 kosov in letos že 15, vse v avstrijo in do danes ni bilo še nobene napake. THD ima nizek (ne vem na pamet številke), je IP65, ima mali lcd, kjer prikazuje dc, ac, hz, kwh in trenutno moč. Ima možnost priključka na pc za logiranje.
Več info na zs
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem ga že gledal, pa očitno ne bo dobil mesta pri nas.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.27 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Tor Apr 23, 2013 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
meni podoben razsmernik deluje ze vec kot leto(res sem ga skuril in potem popravil za par evrov)
2 panela moras obvezno vezat vsporedno .
moj je sung 600w maximalno pa sem iz njega iztisnil 470 w z dodanim napajalnikom
vse podatke iz moje elektrrne vidis tukaj
http://193.77.34.87/
klikni na elektrarno in pusti mesto za uporabnisko ime in geslo prazno
do tega trenutka je elektrarna oddala 488 kwh elektrike v omrezje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 23, 2013 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naredil še nekaj meritev, tokrat s solarnimi celicami.
Uporabljeni instrumenti niso bili najboljši. Iz meritev izračunane moči bi lahko odstopale tudi za +-5%.
Na DC strani sem iz panelov izmeril tok 7,14 in 7,21A, pri napetosti 26V. (7,14+7,21)*26 = 373W.
Na AC strani sem nameril cca 320W.
Izkoristek DC -> AC pretvorbe je 320/373= 0,86
Podatki za panele so: 250W @ 1000W/m2 : Vmpp = 30.01V Impp = 8,31A
Glede na podatke proizvajalca pri 800W/m2 en panel zmore cca 200W moči in 7A toka.
Če vzamem, da je bilo sončno sevanje med testom 800W/m2 (tok malo nad 7A), je max. izkoristek 320W/400W = 80%.
Če se MPPT prilagaja samo toku, napetost pa pri delovanju iz celic drži na max 26V, je max moč ki bi jo dobil iz panelov pri sončnem sevanju 1000W/m2 8,31 * 26 *2 = 432W.
Iz razsmernika bi torej teoretično dobil 432 * 0,86 = 372W
Pri upoštevanju izkoristka 80% pa 500 * 0,8 = 400W
Bo treba ponovit meritve, ko bo bližnja avtomatska merilna postaja pokazala moč sončnega sevanja blizu 1000W/m2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni