|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 12:40 am Naslov sporočila: Spajkalna žica - starost |
|
|
Pozdravljeni,
Že dolgo let imam spajkalno žico s pasto 0.7mm na bobenčku. Zadnje čase opažam, da se na konici spajkalnika zelo hitro naredi črna ožganina, kar se prej ni dogajalo.
Je spajka že prestara? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Znižaj temperaturo! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 1:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Delam vedno z isto pa se prej to ni dogajalo tako hitr. Je lahko povezano s starostjo žice?
Zdaj moram konico neprestano čistiti zaradi te nesnage. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alien Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2013 12:18 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.24 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je problem s konico spajkalnika. Ta se sčasoma tudi obrabi, še posebej pa ob nepravilni uporabi in napačnem čiščenju konice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej pravite, da ni spajka.
Konica je kot nova. Vedno je nacinjena in brišem jo s papirjem med uporabo. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si probal zmanjšati temperaturo ali pa s katerim drugim cinom? Karakteristike vsakega materiala (v tvojem primeru konice spajkalnika) se z dolgotrajnim segrevanjem spreminjajo. To se na oko ne vidi. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskusil zmanjšati temp. in je bolje vendar potem ne gre več dobro spajkati, ker se malo večji pad predolgo segreva.
Konico na manjšem spajkalniku imam novo. Stara in še dobra je na večjem spajkalniku s široko konico za velike GND pade in thermo-pade. Tam se mi zelo hitro naredijo te nečistoče že pri prvem nanosu.
Vem, da je bila spajka nova in tega ni bilo. Letos pa se mi je pričelo to pojavljati, da moram sploh na fiksnem spajkalu (brez regulacije temp.) po vsakem padu čistiti. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem brez težav še pred kratkim spajkal z eno PbSn, ki je verjetno bila starejša od 20 let. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alien Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2013 12:18 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.24 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi mislim, da je problem v konici spajkalnika. Ni nujno, da boš opazil spremembo v strukturi materiala konice že na zunaj. Naredi preizkus z drugim spajkalnikom, ki ima kvalitetno konico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2013 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro. Kakšna je kvaliteta konice ne vem. Kako to oceniš, da se prej obrabi?
Enkrat sem imel nek poceni spajkalnik v rokah in tam je res konica šla po gobe takoj. Te, ki jih imam noter so videti OK. Kupil pa sem jih v trgovini z elektroniko in so od Wellerja.
Kje so kvalitetne konice? Lahko bi poskusil zamenjati. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni