www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DIY PLC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 6:29 pm    Naslov sporočila:  DIY PLC Odgovori s citatom

Že naslov teme pove...
Predlagam, da se tukaj objavljajo rešitve (strojne in programske), ki ste jih naredili, nasli na internetu za doma izdelane PLC krmilnike.

tukaj je ena zanimiva rešitev:

http://serverway.wordpress.com/2010/10/06/programmable-logic-controller-initial-sources-release/

Pa se Slovenec jo je naredil...

lp
KrEn
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer še nisem vsega preletel pa vseeno, ker še nikoli nisem slišal za samogradnjo PLC krmilika, kako bi laiku (lesarju) obrazložil kako in za kaj se to programira?

Tako na grobo kot vidim se tukaj tudi uporablja nek bootloader, vendar je programiranje izvedeno z grafičnim okoljem v katerih samo nastavlaš neke paramete in ni nikršne potrebe po uporabi programskega jezika kot je C. Imam prav?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
...in ni nikršne potrebe po uporabi programskega jezika kot je C. Imam prav?

Ni nujno. Robotinine PLCje se programira kar tekstovno v Cju. Večina jih pa res ima nek grafično podprt sistem za konfiguracijo sistema. Na primer Smarteh uporablja Ladder logic...

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Sicer še nisem vsega preletel pa vseeno, ker še nikoli nisem slišal za samogradnjo PLC krmilika, kako bi laiku (lesarju) obrazložil kako in za kaj se to programira?

Od kdaj pa lesarji programirajo krmilnike. (mimogrede 30 let sem zaposlen v lesni industriji, pa ne poznam lesarja, ki bi programiral PCL)

Edit:
Imam občutek, da nimaš razjasjene pojme Kaj je PCL?

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ne vem kaj je to PLC, zato pa sem vprašal. Hvala za link.

Ne vem, če se bom kaj naučil mi pa mogoče zna kdaj kaj priti prav. Že tako za današnje čase skora pravijo, da moraš bit multipraktik. Recimo, da mi je ta lahka elektronika za hobi.

Dam primer, vzadnje sem videl kako lepo zadeva v kombinaciji z ventili krmili zračne cilindre, zadeva bi se mi lahko zdela zanimiva npr. namesto spon.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 9:21 am    Naslov sporočila:  DIY PLC Odgovori s citatom

Eno je industrijski PLC.
No jaz sem imel v mislih DIY ( http://en.wikipedia.org/wiki/Do_it_yourself)
Mr. Green

recimo:

pa še primer programa:

http://cq.cx/ladder-tutorial.pl

lp
KrEn
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni