|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer še nisem vsega preletel pa vseeno, ker še nikoli nisem slišal za samogradnjo PLC krmilika, kako bi laiku (lesarju) obrazložil kako in za kaj se to programira?
Tako na grobo kot vidim se tukaj tudi uporablja nek bootloader, vendar je programiranje izvedeno z grafičnim okoljem v katerih samo nastavlaš neke paramete in ni nikršne potrebe po uporabi programskega jezika kot je C. Imam prav? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
...in ni nikršne potrebe po uporabi programskega jezika kot je C. Imam prav? |
Ni nujno. Robotinine PLCje se programira kar tekstovno v Cju. Večina jih pa res ima nek grafično podprt sistem za konfiguracijo sistema. Na primer Smarteh uporablja Ladder logic... _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Sicer še nisem vsega preletel pa vseeno, ker še nikoli nisem slišal za samogradnjo PLC krmilika, kako bi laiku (lesarju) obrazložil kako in za kaj se to programira?
|
Od kdaj pa lesarji programirajo krmilnike. (mimogrede 30 let sem zaposlen v lesni industriji, pa ne poznam lesarja, ki bi programiral PCL)
Edit:
Imam občutek, da nimaš razjasjene pojme Kaj je PCL? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2013 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ne vem kaj je to PLC, zato pa sem vprašal. Hvala za link.
Ne vem, če se bom kaj naučil mi pa mogoče zna kdaj kaj priti prav. Že tako za današnje čase skora pravijo, da moraš bit multipraktik. Recimo, da mi je ta lahka elektronika za hobi.
Dam primer, vzadnje sem videl kako lepo zadeva v kombinaciji z ventili krmili zračne cilindre, zadeva bi se mi lahko zdela zanimiva npr. namesto spon. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni