www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri IR senzorjih
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
papagaj93
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50
Aktiv.: 4.13
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2013 6:49 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri IR senzorjih Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelujem robotka, ki s pomočjo IR senzorjev zaznava ovire. Na protobordu je zadeva delovala, sedaj pa ne deluje...da predstavim moj problem:
Uporabljam oddajne IR diode tsal 6400 in sprejemnik SFH 5110-36.
Zadeva na protobordu deluje tako: ko pade IR svetloba iz IR diode ki utripa s frekvenco 36kHz na IR sprejemnik nam to javi z logično 1 (5V) ali logično 0 (gnd) na pinu 1. (pin 2 gnd, pin3 +5V).

Sedaj pa na moji tiskanini, ko čip sprogramiram da mi na pinu s katerim krmilim IR led daje 36kHz se IR senzorji vedno obnašajo kot, da sprejemajo svetlobo iz IR diod. Ko pa PWM signal izklopim pa se senzorjih dobim pač stanje ko na njih ni IR svetlobe.

Sedaj zakomplicira se tukaj, ko sem IR diode odspajkal in zopet sprogramiral čip na da dobim PWM, glej ga zlomka, kljub tem uda IR diod ni, senzorji še vedno zaznajo IR svetlobo, in mi na izhodu javijo logično 0. Mi zna kdo iz priložene sheme povedat zakaj se mi to dogaja?

Prosim za pomoč in se že v naprej zahvaljujem.

LP Rok

shema.jpg
 Opis:
Shema
 Velikost datoteke:  109.84 KB
 Pogledana:  61 krat

shema.jpg

board.jpg
 Opis:
board
 Velikost datoteke:  223.04 KB
 Pogledana:  15 krat

board.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2013 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzorji zunaj vezja, delujejo normalno? Se pravi brez 36kHz v zraku, daje pod napajanjem ven 5V?

Če prav razumem tiskanino imaš pot za signal senzorjev preko velikih površin na zgornji strani vezja? Vezje si dal naredit in ima metalizirane luknje?

Lahko daš kakšno fotografijo tega vezja spodaj in zgoraj?
Nazaj na vrh
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2013 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če daš na vezje brez čipa napajanje, dajejo senzorji ven 0?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2013 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SFH-je napajaj preko RC filtra, kot je narisano na 4-ti strani figure2 v PDF-u.

Edit:
Na vezju bi lahko uporabil tudi kakšen 100nF blokirni kondenzator.
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 1:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje sem naredil doma, in deluje pravilno. Ko je samo napajanjena senzorjih dajo ven 5V tako kot morajo. Tudi ko izklpim pwm delujejo tako kot morajo dellovati ko ne zaznajo IR svetlobe.

Zakaj RC člen, in blokirni kondenzator, na protobordu sem preizkusil brez rc člena in vse "šare" in dela kot se šika...

Zanima me kako je možno da ko imam vklopljen PWM BREZ prispajkanih IR ledic, senzorji ravno tako zaznajo 36kHz IR svetlobo, čeprav je nimajo od kje dobiti! To mi je zelo nejasen pojav...zakaj pride do tega??

Na protobordu pa dela vse kot mora brez RC člena... To bi rabil spraviti v red do ponedeljka tako da vsaka ideja pride prav.

LP Rok
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In ja signal je pravilen, poskusil sem diodo na tiskanini usmeriti v senzor na protobordu in preklopi..tako da tu je vse ok..zakaj za boga se mi pa tako obnašajo senzorji na tiskanini pa mi ni jasno Brick wall Brick wall Brick wall

LP Rok
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.91
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 4:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj zagotovo pridejo motnje skozi napajalno linijo do SFH-jev in jih zblodijo.
Upoštevaj nasvet, ki ti ga je dal int47, za napajanje SFH-jev uporabi RC filtre, na napajalne linije pa daj blokirne kondenzatorje.

siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.36
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 5:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1.
RC filter na napajanju mora bit

2.
V tvojem primeru gre za zunanje motnje (svetloba Ali EM motnje).
Postavi se v drug prostor pa bo drugacno obnasanje

S temi sprejemniki je res hudic! Smile najbolje je zakodirati zadevo, ceprav v dolocenem okolju tudi to ni uporabno

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo čitanja

Dobro preglej tvojo tiskanino, tu v tem grmu tiči zajec. Zdi se mi, da nekaj ne "štima" na tem vezju.
papagaj93 je napisal/a:
In ja signal je pravilen, poskusil sem diodo na tiskanini usmeriti v senzor na protobordu in preklopi..tako da tu je vse ok..zakaj za boga se mi pa tako obnašajo senzorji na tiskanini pa mi ni jasno.
Seveda, na protobordu imaš senzor pravilno vezan, na tiskanini pa IR diodo!

papagaj93 je napisal/a:
...
Zanima me kako je možno da ko imam vklopljen PWM BREZ prispajkanih IR ledic, senzorji ravno tako zaznajo 36kHz IR svetlobo, čeprav je nimajo od kje dobiti! To mi je zelo nejasen pojav...zakaj pride do tega??
Senzorji ne zaznajo signala, ampak so preko internega upora v samem vezju SFH11 vezani na plus ali pa, če ti preklopi na minus, je kriva motnja, ki prihaja po napajanju. Glej shemo notranjosti SFH11. Prva slika levo na spodnji sliki. Tukaj vidiš tranzistor v izhodu in njegov kolektorski opor, ki ti "drži" stanje ena, kljub temu da ni IR signala. Čim pride kak 36 kHz signal (tudi po napajanju) preklopi tranzistor (skoraj) na minus. Whistle

papagaj93 je napisal/a:
....
To bi rabil spraviti v red do ponedeljka tako da vsaka ideja pride prav.
Bo treba malo bolj zgodaj vstati in delati na tem. Smile

SFH11.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  267.12 KB
 Pogledana:  15 krat

SFH11.gif

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BraneZ da to so senzorji, poglej tudi vrhnji del povezav na tiskanini, pa boš videl da je na njih napajanje, pripeljem ga po zgornji strani (TOP). Ste pa popolnoma zadeli glede tistega da izhod ne pade popolnoma na 0V, pade namreč točno na 0,0265V.

Bom poskusil na tiskanino po kavbojsko vezati RC člen v napajanje sprejemnika, pa potem poročam rezultate, če bo delovalo pa grem risat novo tiskanino.

Ammm še to, kam naj dam blokirne kondenzatorje?

LP Rok
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čim bližje napajalni nogici vsakega senzorja (100 nF).

Danes je že sobota Smile

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez skrbi glede sobote Very Happy Vse bo, no saj ni nujno do ponedeljka, toda profesor mi je rekel če lahko mojega lanskega prinesem da bo imel kaj predstaviti osnovnošolcem..pa sem ga razočaral, ker sem pobral dele z njega Whistle Whistle

Tako da zdaj poskušam tega spraviti v red Razz

Poročam!

PS. Po prebranem tekstu na povezavi do IR senzorjev, sem se že odločil za naslednji "hitri projekt" digitalni osciloskop d'oh!

LP Rok
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poročanje iz delavnice:
Vezan RC člen odpravi napako, uporabil sem 47uF kondenzator in 100 Ohm upor, in zadeva deluje, sedaj pa na novo izrišem vezje ga spajkam in poročam.

Še najnovejša ugotovitev zmanjkalo mi je spajke Brick wall Brick wall Brick wall Mad Mad Mad
Tako da vmes še to kupit. (to je prav po Murphyjevem pravilu)

LP Rok
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100 nF je dovolj!
In če bi poslušal kaj so ti že kdaj pred mano to isto svetovali.......

Pa malo prečitaj teorije o napajanju na našem forumu in drugje. Znanje ne škodi in tudi ne boli, bolijo pa takšne negativne izkušnje, ki si jih ti doživel pri tako enostavni stvari. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2013 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100nF NI bilo dovolj! Sem najprej poskusil s 100nano..ni šlo...rezultat je bil isti..

In zakaj 100nF ko pa v datasheetu piše 4,7uF ali več.. ?

LP Rok
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni